Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Στην μάχη της πρόληψης των πυρκαγιών ο Δήμος Παύλου Μελά


Μπαίνοντας πλέον στην καρδιά του καλοκαιριού και με το δείκτη επικινδυνότητας στο κόκκινο, δυστυχώς γινόμαστε για πολλοστή φορά μάρτυρες της καταστροφικής μανίας των πυρκαγιών, που τα τελευταία χρόνια μαστίζουν τη χώρα, αποψιλώνοντας το λιγοστό πράσινο που έχει απομείνει. Η κλιματική αλλαγή, η αδιαφορία, η ανεξέλεγκτη απόρριψη σκουπιδιών και μπαζών, η εγκληματικά αμέλεια των ανθρώπων είναι μόνο μερικές από τις πιθανές αιτίες αυτού του δυσάρεστου φαινομένου, που χρεώνεται συνήθως στην έλλειψη μέτρων πρόληψης της πολιτείας αλλά κυρίως στην αδιαφορία των πολιτών. Όλων των πολιτών.

Το δάσος, το πάρκο, η φύση ανήκει σ' όλους, άρα όλοι έχουμε την ευθύνη να προασπίσουμε όσους πνεύμονες πρασίνου μας έχουν απομείνει. Στο Δήμο πριν την έναρξη της θερινής περιόδου συγκλήθηκε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων (Περιφέρεια, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Δασαρχείο, εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου). Στη συνάντηση κλήθηκαν και συμμετείχαν και όλες οι εθελοντικές ομάδες πολιτικής προστασίας που δραστηριοποιούνται στα όρια του Δήμου μας, αλλά και γενικότερα. Αποφασίστηκαν συγκεκριμένες προληπτικές ενέργειες για την προστασία των ευαίσθητων περιοχών του Δήμου (περιαστική δασική ζώνη Ευκαρπίας, Πολίχνης, δασύλλιο Μετεώρων, πρώην στρατόπεδα Καρατάσιου και Παύλου Μελά κτλ) και έγιναν τοπικές επισκέψεις στις ευαίσθητες περιοχές των υπευθύνων του Δήμου μας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προκειμένου να διαπιστωθούν επί τόπου κι έγκαιρα τα τυχόν προβλήματα.


Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος του Παύλου Μελά: «Δήμος Παύλου Μελά προχώρησε σε συνεργασία με τις εθελοντικές ομάδες πολιτικής προστασίας, οι οποίες στα πλαίσια της πρόληψης ξεκίνησαν τον έλεγχο και τις περιπολίες πυρασφάλειας στις ευαίσθητες περιοχές του Δήμου. Παράλληλα, έγινε καταμερισμός των περιοχών σε τομείς ευθύνης σύμφωνα με το σχέδιο δράσης που εκπονήθηκε από το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.

Ο Δήμος Παύλου Μελά είναι εδώ. Έτοιμος να προασπίσει στα πλαίσια των σχεδίων πολιτικής προστασίας τις περιοχές ευθύνης του, προστατεύοντας παράλληλα το παρόν και το μέλλον του τόπου από το καταστρεπτικό φαινόμενο της πυρκαγιάς.

Στα πλαίσια αυτών των ενεργειών θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις εθελοντικές ομάδες ΠΡΟΤΕΚΤΑ, ΕΠΟΜΕΑ, ΛΕΦΕΔ, “Φίλοι του Δάσους” και “Έλληνες Διασώστες” που δραστηριοποιούνται στο Δήμο μας, προσφέροντας τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στην πρόληψη των πυρκαγιών. Ο εθελοντισμός πάντα αποτελούσε συνεκτικό κομμάτι της κοινωνίας μας, ενώ πλέον καθίσταται μια σημαντική και απαραίτητη αξία, ιδιαίτερα στην εποχή μας. Ο Δήμος Παύλου Μελά υιοθετεί και αναδεικνύει τα μηνύματα και τις αρχές του εθελοντισμού. Πιστεύει και χτίζει σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κοινής προσφοράς με τους πολίτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: