Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Το ποδόσφαιρο επανέρχεται στη Γερμανία καθώς το Magdeburg και άλλες ιστορικές ομάδες της GDR επιζητούν την αναγέννηση τους


του Δημήτρη Βαρσάνη

Απόψε ξεκινούν και πάλι τα επαγγελματικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου στη Γερμανία. Κάτω από τους προβολείς, οι παλιοί αντίπαλοι, Duisburg και Kaiserslautern ανοίγουν τη διαδικασία στην Zweiteliga.

Είναι μια αναμέτρηση που ξυπνά μνήμες από εκείνες που αποκαλούν μερικοί “παλιές καλές ημέρες” επειδή και οι δύο ομάδες ήταν στυλοβάτες της Bundesliga για δεκαετίες. Εν τω μεταξύ, 250 μίλια ανατολικά του Duisburg και ένα κατώτερο επίπεδο από τη δεύτερη κατηγορία, η 3.Liga - ή τρίτη κατηγορία - επανέρχεται στην κανονική της υπηρεσία με έναν αγώνα μεταξύ του Magdeburg και της Erfurt.


Οι παραπάνω δύο ομάδες δεν έχουν κοσμήσει τη Bundesliga όμως εξακολουθούν να έχουν μια πολύ μεγάλη ιστορία στο ανώτατο επίπεδο του ποδοσφαίρου. Η Erfurt έπαιξε 1001 παιχνίδια στην Oberliga, στη πρώτη κατηγορία της Ανατολικής Γερμανίας (GDR) μεταξύ του 1949 και του 1991. Αυτός ο εντυπωσιακός αριθμός την ασφαλίζει στη δεύτερη θέση της λίστας με τις περισσότερες συμμετοχές στην Oberliga.


Το Magdeburg εν τω μεταξύ κρατά τη διάκριση της μοναδικής ομάδας από την Ανατολική Γερμανία που έχει κατακτήσει ένα Ευρωπαϊκό τρόπαιο. Το 1974 συγκεκριμένα κέρδισε με 2-0 τη Milan, καθοδηγούμενη από τον Giovanni Trapattoni και με αρχηγό τον Gianni Rivera για να σηκώσει το κύπελλο Κυπελλούχων. Παρά το γεγονός ότι θα γινόταν ένας θρύλος του Magdeburg, ο επιθετικός Joachim Streich ή αλλιώς “Gerd Muller” της Ανατολικής Γερμανίας δεν ήταν μέλος εκείνης της ομάδας καθώς έπαιζε για τη Hansa Rostock εκείνη την εποχή. 


Ένα χρόνο αργότερα και το Μάιο του 1975 η Hansa Rostock ταξίδευε στην ήδη υποβιβασμένη Stralsund, την τελευταία αγωνιστική της σεζόν και χρειαζόταν τη νίκη για να αποφύγει τον υποβιβασμό. Με 12 λεπτά να απομένουν για να τελειώσει η αναμέτρηση και το σκορ να είναι στο 1-1 οι φιλοξενούμενοι κέρδισαν πέναλτι. Ο Streich ανέλαβε την εκτέλεση όμως ο αντίπαλος τερματοφύλακας απέκρουσε το πέναλτι του.

Ο Streich, ένα καθιερωμένο αστέρι δεν ήταν πρόθυμος να παίξει στη δεύτερη κατηγορία, έτσι ώστε όταν ο προπονητής της Jena Hens Meyer του ζήτησε να έρθει άρπαξε την ευκαιρία. Όμως δεν είναι έτσι ο τρόπος που έβλεπαν το ποδόσφαιρο στην Ανατολική Γερμανία. Η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της GDR είπε στον Streich ή να μείνει στη Rostock ή να παίξει για το Magdeburg, με τον ποδοσφαιριστή να επιλέγει το δεύτερο.


Ο Streich ποτέ δεν κατάφερε να σηκώσει το πρωτάθλημα με το Magdeburg, αν μη τι άλλο επειδή εκείνα τα χρόνια η Dynamo Dresden ήταν υπερδύναμη, κατακτώντας την Oberliga τρεις διαδοχικές χρονιές και φτάνοντας μέχρι τα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού κυπέλλου. Ωστόσο πήρε το εγχώριο κύπελλο τρεις φορές. Η τρίτη από αυτές τις επιτυχίες - το 1983 κόντρα στη Chemnitz - παραμένει και το τελευταίο σημαντικό τρόπαιο του συλλόγου μέχρι σήμερα.


Αυτό συμβαίνει γιατί το Magdeburg - όπως και τόσες πολλές άλλες παραδοσιακές δυνάμεις της Ανατολικής Γερμανίας - έπεσε σε πολύ δύσκολες στιγμές μετά τη κατάρρευση της GDR. Η ποδοσφαιρική πτώση ήταν τη σεζόν 1994/1995, όταν η μέση χωρητικότητα του γηπέδου βυθίστηκε στα 500 άτομα και η ομάδα φλέρταρε με τον υποβιβασμό στην πέμπτη κατηγορία.

Η οικονομική πτώση ήρθε το 2002. Το Magdeburg  χρωστούσε τέσσερα εκατομμύρια, μπήκε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και υποβιβάστηκε στη τέταρτη κατηγορία όπου και υπέστη τη μεγάλη ντροπή να χάσει στην έδρα του από τις ρεζέρβες της Energie Cottbus. Όμως πλέον επέστρεψε και είναι πολύ δημοφιλές. Τη περασμένη σεζόν, ο σύλλογος μετρούσε ανά μέσο όρο 8.500 οπαδούς στην έδρα της σε μια πολυεπίπεδη τέταρτη κατηγορία. Η δεύτερη καλύτερη έφτασε μόλις στους 3.500. Όπως και όλοι οι άλλοι ο Streich δεν μπορεί να περιμένει για να ξεκινήσει η νέα σεζόν.

«Υπάρχει ευφορία στη πόλη, όπως αν ο σύλλογος κερδίσει το Εθνικό πρωτάθλημα ή το κύπελλο». Δήλωσε αρχικά ο Streich στην εφημερίδα Berliner Kurier τον Ιούνιο, αφού το Magdeburg είχε εξασφαλίσει την άνοδο μέσω των πλέι - οφ εναντίον της Offenbach. Έπειτα πρόσθεσε:«Τώρα δεν μπορούμε να περιμένουμε για τα καινούργια παλιά ντέρμπι. Όταν το Magdeburg έπαιζε με τη Dresden ή τη Rostock και το γήπεδο σειόταν».


Πράγματι, δεν είναι μόνο η Erfurt με την οποία θα συναντηθεί αυτή τη χρονιά το Magdeburg. Η πρώτη ομάδα του Streich, η Hansa Rostock είναι στη τρίτη κατηγορία επίσης. Όπως και η Dynamo Dresden που του στερούσε το πρωτάθλημα εκείνα τα χρόνια. Εν συνεχεία υπάρχει η ομάδα που είναι γνωστή ως Aue σήμερα και μέχρι το 1993 λεγόταν Wismut Aue. Ως Wismut ο σύλλογος πραγματοποίησε τα περισσότερα παιχνίδια από οποιονδήποτε άλλον στην Oberliga της GDR, 1019 παιχνίδια σε 38 διαδοχικές χρονιές στη κορυφαία κατηγορία.

Το δεύτερο εντός έδρας παιχνίδι του Magdeburg είναι απέναντι στη Halle, μόλις 50 μίλια κάτω από τον αυτοκινητόδρομο Α14 και μιας άλλης πρώην ομάδας της Ανατολικής Γερμανίας της Oberliga. Ο τρίτος αγώνας στο γήπεδο του είναι εναντίον της Chemnitz, μια ομάδα που το Magdeburg έχει να τη συναντήσει πάνω από 30 χρόνια και όταν κατέκτησε το τελευταίο του τρόπαιο. Τέλος, το Σεπτέμβριο το Magdeburg θα φιλοξενήσει τη Cottbus. Ωστόσο δεν θα είναι οι ρεζέρβες αλλά η πρώτη ομάδα. Μοιάζει σχεδόν σαν ένα τούνελ του χρόνου.


Το Νοέμβριο του 1989 όταν έπεσε το Τείχος του Βερολίνου, υπήρχαν 14 ομάδες που μάχονταν στην Oberliga της GDR. Οι οκτώ από αυτές θα συμμετέχουν στη τρίτη κατηγορία φέτος. “Υπάρχει ένας βόμβος σε αυτά τα πρώην προπύργια της Ανατολικής Γερμανίας” τονίζει ο Streich. Όμως φτάνει μόνο ο βόμβος για τους πρώην γίγαντες του ποδοσφαίρου στην Ανατολική Γερμανία; τα θεμελιώδη προβλήματα όπως είδαμε και πέρυσι παραμένουν.

Ο πρώην ποδοσφαιριστής της Dynamo Dresden και της Lok Leipzig Olaf Marschall είπε στο περιοδικό Kicker τη περασμένη εβδομάδα ότι:” Η Ανατολή εξακολουθεί να είναι διαρθρωτικά αδύναμη, υπάρχουν λίγες μεγάλες εταιρείες ή επενδυτές”. Έτσι, η πλειοψηφία των οκτώ συγκεκριμένων ομάδων θα είναι ευχαριστημένες με τη μετριότητα της μέσης του βαθμολογικού πίνακα. Η Holstein Kiel και οι Kickers Stutgart αναμένεται να παλέψουν για την άνοδο, ενώ ο προπονητής της Halle Sven Kohler δήλωσε ότι θα έβαζε και τη Preussen Munster μαζί με αυτές.

Όμως ποιος ξέρει, ίσως ο βόμβος που έχει παρατηρήσει ο Streich να μπορεί να ξεκινήσει μια αναγέννηση σε μια μέτρια κλίμακα; το κλίμα είναι σίγουρα καλύτερο από το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Η Dresden πούλησε 12.000 διαρκείας, περισσότερα από ποτέ άλλοτε στην ιστορία του συλλόγου. Στη Chemnitz εν τω μεταξύ δίνεται μια μεγάλη προοπτική. Για το πρώτο γύρο του κυπέλλου Γερμανίας πρόκειται να αντιμετωπίσει τη Borussia Dortmund, όπου και αναμένεται να γίνει ένα ηχηρό Sold out και να έρθουν σημαντικά έσοδα.


Πριν από δύο εβδομάδες, 8.000 οπαδοί της Rostock πλημμύρισαν την ομάδα τους με χειροκροτήματα μετά το 1-1 της Hansa με τη Werder Bremen σε φιλικό παιχνίδι. Το Σάββατο η Erfurt γύρισε το 0-2 κόντρα στη Darmstadt που θα συμμετέχει φέτος για πρώτη φορά στην ιστορία της στη Bundesliga, ενώ η Dynamo κέρδισε με 2-0 στη Τσεχία τη Teplice.

«Πραγματικά ανυπομονώ να ξεκινήσει η νέα χρονιά» ανέφερε ο Streich. Μαζί με αυτόν και όλοι οι υπόλοιποι φίλοι του Γερμανικού ποδοσφαίρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: