Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Η Fenerbache παίζει στο μεταγραφικό παζάρι για υψηλές πτήσεις


του Δημήτρη Βαρσάνη

Σπάνια ένας ποδοσφαιριστής φαίνεται τόσο μικρός. Καθώς η νέα μεταγραφή της Fenerbache, Nani έβγαινε από την αίθουσα αφίξεων στο αεροδρόμιο Sabiha Gokcen της Κωνσταντινούπολης, κρατούσε ένα μπουκέτο λουλούδια και φορώντας ένα κασκόλ με τα χρώματα της νέας του ομάδας γύρω από το λαιμό του έγινε δεκτός με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό.


Καθώς σμήνη οπαδών πλημμύριζαν τις διαβάσεις πεζών, στεκόντουσαν σε όσο το δυνατό πιο ισχύουσα θέση, ακόμη και μπροστά από τα αυτοκίνητα για να συνοδεύσουν τον Πορτογάλο εξτρέμ στο ξενοδοχείο του, με τις φωτοβολίδες να καίνε πραγματικά το σκοτάδι. Αν αυτή η σκηνή αντικατοπτρίζει το επίπεδο φανατισμού μεταξύ των οπαδών του Τούρκικου ποδοσφαίρου, αυτό είναι ένα άλλο γεγονός. Ακόμη και αν ο ρόλος του Nani στη Manchester United είχε μειωθεί δραματικά, ο ερχομός του σημαίνει κάτι. Είναι για τους οπαδούς της Fenerbache φυσικά, αλλά και επίσης ότι θα αναφέρεται σε όλα τα ξένα ΜΜΕ για ένα πρωτάθλημα του οποίου η φήμη έχει πάρει τη κατιούσα τα τελευταία χρόνια ενάντια σε ένα σκηνικό βίας και διαφθοράς.


Προς το παρόν οι κινήσεις της Fenerbache στο μεταγραφικό παζάρι αποτελούν ένα πολύ δυνατό ξεκίνημα στη ζωή της καινούργιας διοικητικής δομής της, με τον αθλητικό της διευθυντή Giuliano Terraneo να κάνει αρχικά μια μεγάλη εντύπωση. Ο πρώην διαφημιστής της Inter έχει τεθεί για να δουλεύει σε συνεργασία με το νέο προπονητή Vitor Pereira. Από τότε έχει καταφέρει να πείσει τον Δανό αμυντικό Simon Kjaer να γίνει η πρώτη του μεταγραφή μερικές εβδομάδες νωρίτερα.


Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται να φέρει και άλλους λαμπερούς παίκτες ο Terraneo, με τον Van Persie να είναι με το 1,5 πόδι στη Τουρκία καθώς όπως ειπώθηκε και από τον πρόεδρο της Τούρκικης ομάδας Aziz Yildirim μόνο οι ανακοινώσεις απομένουν για να υπογράψει. Ακόμη και ο αλλοπρόσαλλος Kevin Prince Boateng προτάθηκε ως ένας πιθανός στόχος, ενώ γίνεται μια κουβέντα φανταστικών σεναρίων και για τον Arjen Robben.


Αυτό που κάνει τη δουλειά του Terraneo πολύ ευκολότερη είναι η χρηματοδοτική στήριξη που παρέχεται από το Koc Group. Ο “κολοσσός” των ηλεκτρικών ειδών μπορεί να έχει την αίσθηση ότι τα χρήματα τους δαπανώνται με μεγαλύτερη εμπειρία από ότι στα προηγούμενα χρόνια. Παρόλα αυτά τα χρήματα που ξοδεύονται είναι σημαντικά.


Βοηθούμενος από τους φορολογικούς κανόνες της Τουρκίας, ο ετήσιος μισθός του Nani εκτιμάται γύρω στα πέντε εκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβανομένων και των μπόνους. Ο Kjaer αρχικά ήταν διστακτικός για την προοπτική της μετάβασης στη Super Lig, όμως ο Moussa Sow - ο οποίος και αυτός είχε κάνει τη διαδρομή Lille - Fenerbache πριν από 3 χρόνια - τον επηρέασε τελικά να αποδεχτεί το σχέδιο του συλλόγου, με τον μισθό του να φτάνει στα 4 εκατομμύρια ευρώ ανά χρονιά.


Αυτό δεν είναι κάτι νέο. Ο πατέρας του αμυντικού Bruno Alves, Washington τελείωσε πρόσφατα τις φήμες για την επιστροφή του γιου του στη Πορτογαλία, παραδεχόμενος στην A Bola ότι τα 2,5 εκατομμύρια του καθαρού μισθού του ήταν πολύ πέρα από τα μέσα οποιουδήποτε συλλόγου στη πατρίδα του. Δεν είναι όμως μόνο τα μεγάλα ονόματα. Ο τερματοφύλακας Luis Fabiano και ο κεντρικός αμυντικός Abdoulaye Ba έχουν ενταχθεί ερχόμενοι ως δανεικοί από την Porto.

Η φήμη του Fabiano δέχτηκε ένα χτύπημα μετά την κακή του απόδοση στα προημιτελικά του  Champions League εναντίον της Bayern Munich όμως ήταν σταθερός κατά τη διάρκεια της χρονιάς, ενώ ο πανύψηλος Ba έρχεται στη Κωνσταντινούπολη έχοντας πίσω του ένα χρόνο εμπειρίας στη Rayo Vallecano.


Η πιο έξυπνη εγχώρια μεταγραφή θα μπορούσε να είναι ο Fernandao, ο πρώτος σκόρερ της Super Lig τη περασμένη χρονιά ενώ ήταν δανεικός στη Bursaspor, αφού είχε αποκτηθεί το καλοκαίρι του 2014 από την Atletico Paranaense. 

Το μήνυμα είναι σαφές. Αφού ολοκλήρωσε τη διετής απαγόρευση της από την Ευρώπη για τα στημένα παιχνίδια η Fener θέλει να επανέλθει με ένα κτύπημα. Κατά μια έννοια είναι μια αξιέπαινη προσπάθεια. Από την άλλη όμως είναι μια πολιτική εξαιρετικά υψηλού κινδύνου. Τα “κίτρινα καναρίνια” θα μπουν στο τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League σε δύο εβδομάδες, που σημαίνει ότι πρέπει να διαπραγματευτεί με την επιτυχία σε τέσσερις αγώνες για να φτάσει στη φάση των ομίλων.

Η ομάδα του Pereira δεν είναι στους ισχυρούς και έτσι έχει 40% πιθανότητες να συναντήσει ή τη Monaco ή τη Shakhtar Donetsk ( Ajax, Club Brugge και Ajax είναι οι άλλοι τρεις πιθανοί αντίπαλοι). Αν οι Τούρκοι προκριθούν στα πλέι - οφ της διοργάνωσης τότε θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν είτε τη Bayer Leverkusen, είτε τη Valencia είτε την - απευκταία - Manchester United. Το μισθολόγιο τους θα φανεί ακόμα μεγαλύτερο αν χαθεί ο συγκεκριμένος στόχος.

Η επιτυχία ή η αποτυχία στο να συμμετέχει στους ομίλους θα εξαρτηθεί αρχικά στο πώς η Fenerbache θα παρουσιαστεί στη καινούργια χρονιά, αν και το πρωτάθλημα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένας ελάχιστος στόχος μετά από αυτό το είδος της επένδυσης, ακόμη και αν η Galatasaray κρατά προς το παρόν τα ηνία στον εγχώριο τόπο. Η τελευταία έχει κάνει τις δικές της κινήσεις και αν και δεν είναι τόσο εξωφρενικές όπως η μισητή της αντίπαλος, πήρε τον Podolski από την Arsenal για να εξομαλύνει τα πνεύματα.


Ο νικητής του Παγκόσμιου κυπέλλου πάρθηκε για ένα μικρό χρηματικό ποσό καθώς θεωρείται ένα εύγευστο ρίσκο, αν και θα λαμβάνει τρία εκατομμύρια ευρώ ετησίως συν κάποια γενναιόδωρα μπόνους μιας και ανήκει στους σημαντικούς παίκτες που ήρθαν στην Τουρκία. Το μοντέλο των “λιονταριών” είναι ελαφρώς διαφορετικό σε σχέση με τη Fenerbache, με τον προπονητή Hamza Hamzaoglu να είναι ένας από τους χαμηλότερους αμειβόμενους στο πρωτάθλημα τη περσινή σεζόν, πριν επεκτείνει το συμβόλαιο του αυτό το καλοκαίρι.

Φαίνεται μάλλον απίθανο ότι θα υπάρξει επανάληψη της κούρσας των τριών αλόγων όπως τη περασμένη χρονιά. Η αποχώρηση του Slaven Bilic από τη Besiktas έχει ακολουθηθεί από τις απώλειες του Demba Ba (Shanghai Shenhua) και του αμυντικού Atinc Nukan (Leipzig), ενώ κοντά να φύγει είναι και ο Gokhan Tore.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι μεγάλες μεταγραφές προσφέρουν τη προοπτική μιας ώθησης όμως είναι ένα πραγματικό ρίσκο. Τα “μεγάλα αγόρια” της Τουρκίας και η Fenerbache ιδίως παίζουν σε υψηλές πτήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: