Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Αδιάβλητη και αξιοκρατική η διαδικασία των εξετάσεων επιλογής Εφέδρων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών της Εθνικής Φρουράς


Διεξήχθη στις 16/7/2015, στο Στρατόπεδο «Ηλία Παπακυριακού» στην Αθαλάσσα, στην παρουσία του Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη και του Αρχηγού τα Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Γεώργιου Μπασιακούλη, η έναρξη της διαδικασίας των γραπτών εξετάσεων για επιλογή των Εφέδρων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών της Εθνικής Φρουράς της 2015 Β΄ΕΣΣΟ, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκε κλήρωση του θέματος της έκθεσης ιδεών.

Παρόντες στη διαδικασία ήταν, επίσης, εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας ο Βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας και εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της κλήρωσης του θέματος της έκθεσης ιδεών, ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε: «Θέλω καταρχάς να συγχαρώ το ΓΕΕΦ για την όλη διαδικασία, να ευχηθώ σε όλους τους υποψήφιους καλή επιτυχία και να διαβεβαιώσω όλους, και τις οικογένειες τους, ότι θα υπάρξει μια διαδικασία αδιάβλητη, αξιοκρατική και δίκαιη, στην οποία κανείς δεν μπορεί να παρέμβει. Θέλω να καλέσω τους γονείς, ιδιαίτερα, να μην ανησυχούν. Δεν υπάρχει τρόπος παρέμβασης στη διαδικασία. Nα μην πιστεύουν σε αυτούς που διαδίδουν ή υπόσχονται ότι μπορούν να βοηθήσουν. Κανένας δεν μπορεί να τους βοηθήσει, κανένας δεν μπορεί να παρέμβει. Το μόνο πράγμα το οποίο μετρά είναι η επίδοση του καθενός, η οποία θα καταγραφεί από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Υπουργείο Παιδείας κατά τον ίδιο τρόπο που γίνονται οι προεισαγωγικές εξετάσεις, με κλειστά ονόματα και θα παραδοθούν τα αποτελέσματα επισήμως σε τελετή που θα γίνει στο Υπουργείο Άμυνας. 


Φέτος, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου πρέπει να πω, τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν την ίδια ώρα που θα παραδίδονται στο Υπουργείο, απευθείας στο διαδίκτυο. Πολλές φορές, τα προηγούμενα χρόνια επειδή τα αποτελέσματα διέρρεαν, όχι ότι υπήρχε παρέμβαση στη διαδικασία αλλά επειδή κάποιοι είχαν πρόσβαση στα αποτελέσματα παρουσιάζονταν ότι ικανοποιούσαν κάποιους ή εξυπηρετούσαν κάποιους. Γι’ αυτό και με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, την ίδια ώρα που θα παραδοθούν στο Υπουργείο, την ίδια ώρα θα αναρτηθούν φέτος τα αποτελέσματα και στο διαδίκτυο, έτσι ώστε ο καθένας να έχει πρόσβαση για να δει αν έχει πετύχει ή όχι. Να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όλους και καλή συνέχεια στην όλη διαδικασία».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, αναφορικά με την επανάληψη των αθλητικών δοκιμασιών για τους αποτυγχάνοντες υποψήφιους στο ΚΕΝ Πάφου, ο κ. Υπουργός είπε: «Δυστυχώς, κακές εμπειρίες, προηγούμενες εμπειρίες παρελθόντων ετών έχουν δημιουργήσει μία εικόνα που εύλογα δημιουργεί καχυποψία στους πολίτες. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η Εθνική Φρουρά έχει γυρίσει σελίδα. Αυτά δεν επιτρέπονται πλέον. Να μην ανησυχούν οι γονείς, να μην παίρνουν τηλέφωνο για να ευνοηθεί οποιοσδήποτε. Δεν μπορεί να υπάρξει παρέμβαση στη διαδικασία, όμως, εκεί όπου υπάρχουν κρούσματα ή οτιδήποτε μεμπτό που περιπίπτει στην αντίληψη τους να το καταγγέλλουν, για να μπορούμε να διορθώνουμε ενδεχόμενως εκεί που υπάρχουν κενά ή αδυναμίες. 

Μια τέτοια περίπτωση ήταν πέρσι, για παράδειγμα, όταν με ταχείς διαδικασίες κάναμε τις ανάλογες προσαρμογές για να υπάρξει βελτίωση σε ότι αφορά τις διαδικασίες για την οφθαλμολογική εξέταση. Φέτος, υπήρξε καταγγελία ότι όσοι διαγωνίζονταν στο ΚΕΝ Πάφου δεν είχαν τις ίδιες συνθήκες με τους υπόλοιπους που διαγωνίζονταν στους αθλητικούς στίβους. Δηλαδή, στο ΚΕΝ Λάρνακας οι υποψήφιοι διαγωνίστηκαν στο ΓΣΖ, στο ΚΕΝ Λεμεσού στο Τσίρειο, στην Πάφο, από ιδρύσεως του ΚΕΝ Πάφου το 2004, ο διαγωνισμός γίνεται εντός του ΚΕΝ. Δεν υπήρξε μέχρι σήμερα κανένα παράπονο, καμία καταγγελία. Μέσα στο ΚΕΝ δεν υπάρχει ταρτάν και οπωσδήποτε δεν υπάρχει η κατάλληλη κλίση του αγωνιστικού στίβου, όπως υπάρχει στα στάδια. Είναι ένα ορθογώνιο όπου ο αθλητής θα πρέπει κάποια στιγμή στη στροφή να χαμηλώσει ταχύτητα για να μπορέσει να πάρει 90 μοίρες στροφή. Αντιλαμβάνεστε, ότι ήταν μια καταγγελία βασισμένη σε τεκμηριωμένα επιχειρήματα. Εμείς βεβαίως, πρέπει να σας πω, ότι έχουμε ζητήσει τη γνώμη των αθλητικών φορέων του τόπου. 

Ζητήσαμε τη γνώμη του ΚΟΑ ο οποίος μας σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει διόρθωση της διαδικασίας, διότι δεν μπορεί κάποιος να τρέξει στα ίδια δευτερόλεπτα την ίδια απόσταση αν τρέχει σε ένα στίβο με προδιαγραφές αθλητικές και σε ένα γήπεδο μέσα στο χώρο του ΚΕΝ. Συνεπώς, μετά και από αυτή τη γνωμάτευση του ΚΟΑ, αμέσως δόθηκαν οδηγίες, ούτως ώστε οι αποτυχόντες του ΚΕΝ Πάφου, όσοι επιθυμούν εξ αυτών, να έχουν την δυνατότητα να διαγωνιστούν στην προκαθορισμένη από πριν αναπληρωματική διαδικασία. Υπάρχει αναπληρωματική διαδικασία για όσους, για οποιαδήποτε λόγο δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν στις αθλητικές διαδικασίες της πρώτης μέρας. Υπάρχει πάντοτε στο πρόγραμμα η δεύτερη εφεδρική αναπληρωματική. Μαζί, λοιπόν, με αυτούς, θα διαγωνιστούν και όσοι από τους αποτυχόντες του ΚΕΝ Πάφου επιθυμούν, προκειμένου να συμπληρωθεί η διαδικασία και βεβαίως από τη νέα χρονιά θα διαγωνίζονται και στο ΚΕΝ Πάφου σε στάδιο για να υπάρχουν οι ίδιες δίκαιες συνθήκες για όλους. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει καμία αδικία, αντίθετα είναι μία διόρθωση την οποία οφείλουμε, γιατί από την στιγμή που σημειώνεται κάτι που είναι δίκαιο και προκύπτει ως αποτέλεσμα και της εμπειρογνωμοσύνης αλλά και της κρίσης των αρμόδιων φορέων του κράτους, πρέπει να είναι άμεση η παρέμβαση μας και να διορθώνεται. Αυτό δεν επηρεάζει κανένα. Πρέπει να πω ότι, οι αθλητικές δοκιμασίες δεν προσδίδουν μόρια, δεν προσδίδουν σειρά κατάταξης. Συνεπώς, δεν υπάρχει ούτε αδικία ούτε με οποιοδήποτε τρόπο επηρεάζονται οι επιτυχόντες. Όσοι έχουν επιτύχει, έχουν επιτύχει και συμμετέχουν στη διαδικασία». 


Απαντώντας σε ερώτηση του ίδιου δημοσιογράφου σχετικά με καταγγελία για συγκεκριμένο υποψήφιο που είναι συγγενικό πρόσωπο στελέχους της Εθνικής Φρουράς ο κ. Υπουργός ανέφερε: «Έχω ακούσει για τη καταγγελία, αλλά δεν έχει καμία σημασία. Δεν γνωρίζω ούτε ποιος είναι, ούτε και μας απασχολεί. Δεν είναι εξ αυτού που έγινε η διόρθωση. Νομίζω ότι όποιος έχει αυτιά και ακούει μπορεί να κατανοήσει ότι υπήρχε μία στρέβλωση στη διαδικασία και όλες αυτές τις στρεβλώσεις τις αλλάζουμε. Τις αλλάζουμε οριστικά διότι πλέον πρέπει να πειστεί ο κόσμος ότι κανείς δεν μπορεί να παρεμβαίνει είτε για να ενσωματωθεί στους καταλόγους ο ένας ή οι δύο ή οι τρεις ή όσοι ενδεχομένως να έχουν «μπάρμπα στην κορώνη». Υπάρχει διαδικασία ενιαία και δίκαιη για όλους, και όσοι δεν γνωρίζουν κανένα να είναι ήσυχοι ότι το κράτος μεριμνά. Εδώ υπήρχε μια ξεκάθαρη διάκριση, αυτή τη διάκριση τη διορθώνουμε. Αυτή η διόρθωση δεν είναι εις βάρος των επιτυχόντων, αυτοί συνεχίζουν κανονικά τη διαδικασία και όσοι μέσα από τη σημερινή γραπτή εξέταση επιτύχουν στην σειρά κατάταξης να είναι ανάμεσα στους πρώτους, θα είναι και αυτοί που θα πάρουν τις θέσεις των δοκίμων.»


Σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου για το περιστατικό στο ΚΕΝ Λάρνακας, όπου μεταξύ ομάδας νεοσυλλέκτων και δύο κληρωτών στρατονόμων, οι οποίοι ήταν σε υπηρεσία. δημιουργήθηκε ένταση μεταξύ των στρατονόμων και ενός νεοσυλλέκτου, γεγονός που προκάλεσε αναστάτωση και στους υπόλοιπους χωρίς περαιτέρω επεισόδια, ο κ. Υπουργός ανέφερε: «Είναι ένα περιστατικό ατυχές μεταξύ ενός στρατιώτη και δύο στρατονόμων που προκάλεσε μία αναστάτωση και ανάμεσα σε μια ομάδα άλλων στρατιωτών. Βεβαίως, με την έγκαιρη παρέμβαση της Διοίκησης του ΚΕΝ και των αξιωματικών επικράτησε ηρεμία και τάξη. Το πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά. Σήμερα είναι οι εξετάσεις. Τέτοια περιστατικά συμβαίνουν, θα συμβαίνουν και στο μέλλον ενδεχομένως. Αυτό που έχει σημασία είναι να μπορούμε να τα αντιμετωπίζουμε έγκαιρα και βεβαίως μέσα και από την εμπειρία να βελτιώνουμε κάθε χρόνο την όλη διαδικασία. Αναμένουμε και το αποτέλεσμα της έρευνας για να διαλευκανθούν πλήρως οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την αναστάτωση, η οποία προκάλεσε μία ανησυχία η οποία, σε κάθε περίπτωση, έχει τελειώσει».


Δεν υπάρχουν σχόλια: