Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Ορθοπεδικό προσθετικό εργαλείο βρέθηκε σε αρχαία αιγυπτιακή μούμια


Ερευνητές του Brigham Young University κατα την διάρκεια μιας ερευνητικής εξέτασης ρουτίνας DNA σε μια ανδρική αιγυπτιακή μούμια, η οποία χρονολογείται μεταξύ του 16ου και 11ου αιώνα π.Χ., βρέθηκαν μπροστά σε μια εκπληκτική και μοναδική ανακάλυψη. Στο δεξί γόνατο της μούμιας βρέθηκε μια κατάλληλα τοποθετημένη, 23εκ. σιδερένια ορθοπεδική βίδα, η οποία λογικά τοποθετήθηκε εκεί μετά απο μια χειρουργική επέμβαση καθώς ο πείρος συγκρατείται στη θέση του με οργανική ρητίνη.

Οι ερευνητές θέλοντας να εξετάσουν αυτή τους την ανακάλυψη τρύπησαν το οστό και τοποθέτησαν μια μικροκάμερα για να έχουν μια κοντινή ματιά. Αυτό τους επέτρεψε να επιβεβαίωσουν κάτι αυτό που πίστευαν ότι ήταν αδύνατο, ότι δηλαδή η επιχείρηση αυτή έγινε πριν από 3.000 χρόνια. Δεν ήταν μόνο οι ερευνητές έκπληκτοι απο το γεγονός ότι ο πείρος ήταν τόσο αρχαίος, αλλά το εξαιρετικά προηγμένο σχεδιασμό και την ακριβή του τοποθέτηση.


« Ο πείρος κατασκευάστηκε βάση των ίδιων σχεδίων που χρησιμοποιούμε και σήμερα εμείς οι ορθοπεδικοί σε παρόμοια περιστατικά, για να έχουμε καλή σταθεροποίηση του οστού. Όπως φαίνεται οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι συνάδελφοι γνώριζαν πως λειτουργούν οι φλάντζες σε μια βίδα για να σταθεροποιηθεί η περιστροφή του ποδιού» δήλωσε ο Dr. Richard Jackson, χειρούργος - ορθοπεδικός του Brigham Young University.

«Έχω να δώσω στους αρχαίους συναδέλφους πολλά συγχαρητήρια για ό, τι έκαναν» πρόσθεσε ο Δρ Wilfred Griggs, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας των επιστημόνων που διεξήγαγαν την έρευνα του DNA για τη μούμια όταν έκαναν αυτή την απίστευτη ανακάλυψη, η οποία να σημειωθεί πως είναι μοναδική στο είδος της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: