Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Αξίζει την ευκαιρία της Chelsea ο Begovic


του Δημήτρη Βαρσάνη

Η είδηση ότι η Chelsea έχει πραγματοποιήσει τη πρώτη της σημαντική μόνιμη μεταγραφή αυτό το καλοκαίρι μετά την επιβεβαίωση της αγοράς του Asmir Begovic από τη Stoke είναι ασφαλώς ευπρόσδεκτη όμως δεν αποτελεί έκπληξη.

Όταν η μετακίνηση του Petr Cech στην Arsenal επισημοποιήθηκε ήταν ξεκάθαρο ότι θα έρθει κάποιος άλλος τερματοφύλακας. Στην πραγματικότητα, η αναζήτηση για τον αντικαταστάτη του είχε ξεκινήσει λίγο πριν γίνει φανερό ότι ο θρύλος του Stamford Bridge κάτω από τα δοκάρια, όπως είναι αυτονόητο δεν σκόπευε να κάθεται για άλλη μια χρονιά στον πάγκο. Ο Begovic είναι ο εκλεκτός προς έκπληξη των περισσοτέρων που προσδιορίζεται να πάρει την θέση του στη Chelsea, δεδομένων των πέντε χρόνων που είχε περάσει στη Premier League με τη φανέλα της Stoke.

Κατά την περίοδο αυτή έδειξε να είναι ένας αξιόπιστος τερματοφύλακας με μερικές ευχάριστες και πολύ δύσκολες επεμβάσεις. Ο Βόσνιος ήταν ένας από εκείνους τους παίκτες της Stoke που πάντα έκοβε το μάτι σου όταν αντιμετώπιζε τη Chelsea. Ακόμα και όταν στην εστία του δεχόταν πολλά τέρματα διέπρεψε, ιδίως στην βαριά ήττα με 7-0 από τη τωρινή του ομάδα. Δεδομένου ότι οι “μπλε” σάρωναν στη Premier League και στο FA Cup, η Stoke ήταν μια από τις ομάδες που έσβηναν τους προβολείς και η αποστολή της να περιορίσει τα μεγαθήρια έπιανε συχνά.

Ο Begovic έχοντας περάσει ως αλλαγή στο συγκεκριμένο αγώνα αντικαθιστώντας τον Thomas Sorensen μετά από μισή ώρα είχε κάνει ένα εξαιρετικό παιχνίδι. Έχοντας ελάχιστες πιθανότητες να αποτρέψει κάποιο από τα πέντε γκολ που δέχτηκε, κράτησε το σκορ σε σχετικά χαμηλό επίπεδο με μια σειρά από πολύ καλές αποκρούσεις, σώζοντας την ομάδα του από περαιτέρω ταπείνωση.


Ακόμα και τη περασμένη σεζόν, ο ίδιος έλαμψε στο Stamford Bridge καθώς επανειλημμένα απέτρεψε την επίθεση της Chelsea στο πρώτο ημίχρονο και πραγματοποίησε μια καταπληκτική διπλή επέμβαση πάνω στον Cuadrado προς το τέλος του αγώνα. Το μοναδικό του μελανό σημείο ήταν το αδύναμο βολέ του, το οποίο κατέληξε στον Willian για να πασάρει στον Remy και ο Γάλλος επιθετικός να βάλει το νικητήριο τέρμα της αναμέτρησης.

Ως έκπληξη ήρθε σε μερικούς ότι ένας τερματοφύλακας με τόσο προφανές ταλέντο έχει επιλέξει να γίνει η ρεζέρβα του Thibaut Courtois σε μια σχετικά τρυφερή ηλικία των 28. Πολλοί έχουν προσπαθήσει να τον επικρίνουν ως έλλειψη φιλοδοξίας, αν και θα μπορούσε να θεωρηθεί αντιθέτως ως ένα μεγάλο στοίχημα από την πλευρά του Begovic.


Όντας ως παίκτης της Chelsea, έρχεται με τη δυνατότητα να κατακτήσει τίτλους και να παίξει στο Champions League, δύο σενάρια που είναι λιγότερο πιθανό να υλοποιηθούν στη Stoke. Προφανώς οι τίτλοι μπορεί να φανούν λίγο κούφιοι αν τους δει από τη κρύα καρέκλα του πάγκου, έτσι ώστε ο Begovic ουσιαστικά να ποντάρει σε ένα από τα ακόλουθα ενδεχόμενα.

Το πρώτο και πιο αισιόδοξο είναι ότι θα πρέπει να ελπίζει να εντυπωσιάσει τον Jose Mourinho τόσο πολύ, έτσι ώστε να καταφέρει να τον έχει ως πρώτη λύση αντί του Courtois. Έχοντας επιλέξει να πάρει τη φανέλα με το νούμερο ένα από τον Cech φαίνεται να είναι η απόλυτη φιλοδοξία του.
Δεύτερον, θα είναι πρόθυμος να επωφεληθεί από κάθε ατυχία του Βέλγου συμπαίκτη του και να πάρει πλεονεκτήματα όταν θα κατέχει το ρόλο του. Τη περασμένη σεζόν, ο Courtois ξεκουραζόταν όποτε υπήρχε η παραμικρή ανησυχία τραυματισμού λόγω του ότι ο Cech περίμενε στα φτερά. Ο Begovic θα θέλει ο Mourinho να εξαρτάται από αυτόν με τον ίδιο τρόπο.

Οι “δεύτεροι’ τερματοφύλακες μπορούν να βρεθούν στην θερμότητα της μάχης λαμβάνοντας μια τεράστια ευκαιρία σε μια ανύποπτη στιγμή, για αυτό είναι ζωτικής σημασίας για μια ομάδα να έχει ένα κατάλληλο χαρακτήρα στον πάγκο. Ο Hilario κλήθηκε στη νίκη με 1-0 επί της Barcelona στη φάση των ομίλων του Champions League το 2006, πραγματοποιώντας μια εξαιρετική εμφάνιση προς μεγάλη έκπληξη όλων των οπαδών των “μπλε”.

Ο Michael Schwarzer επίσης πήρε το χρίσμα στα ημιτελικά του Champions League το 2014 εναντίον της Atletico Madrid μετά το τραυματισμό του Cech στον ώμο χωρίς να κάνει το παραμικρό λάθος. Έχοντας ήδη αγωνιστεί σε ένα Παγκόσμιο κύπελλο, τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να κρατήσουν λίγο φόβο για τον Begovic.


Αυτό είναι το αποκορύφωμα ενός έργου πολλών ετών, με την Chelsea να τον πληροφορεί για τη διαθεσιμότητα της τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο να τίθεται πάντα εκτός όταν μάθαινε τη ζητούμενη τιμή και τη μη πεποίθηση του ποδοσφαιριστή να έρθει να κάθεται στον πάγκο από εκεί που είχε τη σίγουρη θέση του βασικού στους “Potters”.

Η κατάσταση έχει αλλάξει λόγω της αύξησης της πίστης της Stoke στον νεαρό Άγγλο τερματοφύλακα Jack Butland, ο οποίος επίσης ήταν το αντικείμενο του ενδιαφέροντος της Chelsea τον Ιανουάριο του 2013. Στην περίπτωση του Begovic, απέρριψε αρχικά την ευκαιρία που του δόθηκε μιας και διέκρινε ότι θα ήταν περιορισμένες οι πιθανότητες του να παίξει χάρη στη παρουσία του Cech και τη γνώση ότι ο Courtois θα επέστρεφε στο σύλλογο του Λονδίνου μετά το δανεισμό του στην Atletico Madrid.

Με τους ρόλους τώρα να αντιστρέφονται θα είναι ενδιαφέρον να ανακαλύψουμε μέσα στα επόμενα χρόνια αν ο Begovic πήρε τη καλύτερη απόφαση για το μέλλον του και το πιο σημαντικό, αν η Chelsea έχει αποκτήσει τον κατάλληλο άνθρωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: