Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Premier League: Πώς προετοιμάζονται οι τρεις καινούργιοι για τη νέα τους πρόκληση


του Δημήτρη Βαρσάνη

Το γεγονός που ένωσε τους τρεις συλλόγους της Championship τη περασμένη σεζόν να κερδίσουν την άνοδο ήταν οι διαφορές τους.

Η Bournemouth, η Watford και η Norwich πέτυχαν τον ανώτερο τους στόχο με διαφορετικά μέσα, διαφορετικά στυλ παιχνιδιού και διαφορετικές στρατηγικές από τους προπονητές τους αποδεικνύοντας περίτρανα ότι δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη φόρμουλα για να τα πας καλά στην πιο απρόβλεπτη κατηγορία της Αγγλίας.

Η Bournemouth ήταν ένα υπόδειγμα συνέπειας παίζοντας γρήγορο και επιθετικό ποδόσφαιρο και κατευθύνθηκε από τον Eddie Howe στην κορυφή του πρωταθλήματος. Οι περισσότεροι υπέθεταν ότι θα εξασθένιζαν οι δυνάμεις της και θα έπεφτε η απόδοση της όμως τελικά διέψευσε όλα τα προγνωστικά.

Η Watford αρχικά ήταν σε ένα χάος αλλάζοντας τέσσερις προπονητές στις πρώτες έξι εβδομάδες της σεζόν πριν αντικρούσει την άποψη ότι η συνέπεια είναι απόλυτη ανάγκη. Ο Slavisa Jokanovic ανέλαβε για να τους οδηγήσει στη δεύτερη θέση και σε μια άνοδο, η οποία πριν από τέσσερις μήνες φαινόταν όνειρο θερινής νυκτός.

Έπειτα υπήρχε και η Norwich που ήταν εκτός παιχνιδιού στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της σεζόν έχοντας χαμηλές επιδόσεις με τον Neil Adams στον πάγκο, πριν έρθει ο Alex Neil και αλλάξει τα πάντα. Τα “καναρίνια” εν τέλει παραμέρισαν τη Middlesbrough που φαινόταν σίγουρη για την άνοδο και πήραν αυτά το τελευταίο εισιτήριο για τη Premier League μέσω του τελικού των πλέι - οφ.
Τώρα όλοι είναι αντιμέτωποι με το ίδιο πρόβλημα: συγκεκριμένα, το πώς θα επιβιώσουν στην Premier League. Ένα ζήτημα που όπως και τη προηγούμενη χρονιά θα το λύσουν με διαφορετικούς τρόπους. Η αντίστοιχη μεταγραφική τους δραστηριότητα μέχρι στιγμής είναι εποικοδομητική καθώς για ακόμα μια φορά θα προσεγγίσουν το έργο τους με το δικό τους μοναδικό τρόπο.


Η Norwich έχει διατηρήσει την ενίσχυση της σχετικά ξηρή μέχρι σήμερα προσθέτοντας μόνο τους Youssuf Mulumbu και Graham Dorrans (West Brom, ο δεύτερος είχε έρθει ως δανεικός τη περασμένη σεζόν), με τον Neil να ελπίζει ότι θα αποκτήσει άλλους τρεις με τέσσερις ποδοσφαιριστές πριν από την έναρξη της χρονιάς.


Η Watford έχει κάνει μια σειρά από κινήσεις που αναδεικνύουν ότι μπορεί να προχωρήσει με διαφορετικό τρόπο από ότι έχει συνηθίσει, αν και είναι αξιοσημείωτο ότι μόνο ο Matej Vydra και ο Allan Nyom έχουν έρθει από την Udinese και τη Granada. Με τη Watford στην Premier League αυτή τη χρονιά, είναι πιθανό ότι η οικογένεια Pozzo θα στέλνει παίκτες από το Vicarage Road σε άλλους συλλόγους του κόσμου, και όχι το αντίστροφο.


Στην Bournemouth τώρα οι μεταγραφές των Sylvain Distin και Tyrone Mings είναι επίσης δύο στοιχήματα για διαφορετικούς λόγους όμως συνδυάζουν το είδος της υπόσχεσης και της εμπειρίας που θα μπορούσε να αποδειχθεί ένας σταθερό δίδυμο, ενώ ο δανεισμός του Christian Atsu παρέχει κάποιο ρυθμό στα πλευρά. Ωστόσο, ο Howe δεν φαίνεται να ανησυχεί υπερβολικά για το τρέχων ρόστερ του. Μοιάζει ότι θέλει ακόμα να κρατήσει την πίστη του στους Matt Ritchie και Callum Wilson λέγοντας τη προηγούμενη εβδομάδα ότι:«Όντας καινούργιοι στη Premier League, πρόκειται να κάνουμε αυτή τη μετάβαση με ένα γκρουπ παικτών που τα έχει πάει φανταστικά για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ελπίζοντας παράλληλα για μερικές ποιοτικές προσθήκες».

Οι αμυντικές προσθήκες της Bournemouth ( Distin, Mings καθώς και οι τερματοφύλακες Artur Boruc και Adam Federici) και της Watford (Holebas, Miguel Britos, Nyom) θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι είναι πιο μυαλωμένες από ότι χρειάζεται για να επιβιώσουν στην κορυφαία κατηγορία. Οι περισσότεροι ειδικοί λένε ότι το κλειδί να παραμείνεις στην Premier League είναι ένας επιθετικός που θα σκοράρει 15 με 20 τέρματα, αλλά μια ισχυρή άμυνα επίσης σε θέτει σε μια καλή θέση.

Σε κάθε σεζόν της Premier League μέχρι τώρα, η ομάδα με την χειρότερη άμυνα έχει υποβιβαστεί. Θα πρέπει να γυρίσουμε στο 1990 να βρούμε μια ομάδα, συγκεκριμένα τη Crystal Palace η οποία έμεινε δεχόμενη τα περισσότερα γκολ στη κατηγορία. Ακόμη πιο επίκαιρο για αυτές τις τρεις ομάδες, είναι ότι συχνά οι νεοφώτιστες τελειώνουν τη χρονιά με αυτή την αμφίβολη τιμή. Συγκεκριμένα η QPR πέρυσι, η Reading το 2013, η Burnley το 2010, η West Brom το 2009 και η Derby το 2008.

Μπορεί να φαίνεται προφανές να λέμε ότι μια ισχυρή άμυνα θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό μια ομάδα στην μάχη της επιβίωσης της, αλλά είναι ένα σημείο που αξίζει να επαναλαμβάνουμε για το πόσο σημαντικό είναι και οι τρεις να εστιάσουν και να προσαρμοστούν σε αυτόν τον τομέα. Οι οπαδοί της Watford ίσως είναι βέβαιοι μαθαίνοντας ότι ο νέος τους προπονητής Quique Sanchez Flores είναι επηρεασμένος από την προσέγγιση του Rafa Benitz στην άμυνα.


Στο άλλο άκρο ίσως δεν θα πρέπει να υπάρχει μια ανησυχία για το τρίο, καθώς και οι τρεις τους διέθεταν επιθετικούς που ήταν σε θέση να φθάσουν τουλάχιστον σε διψήφια νούμερα. Οι αντίστοιχοι πρώτοι σκόρερ των ομάδων τους (Callum Wilson, Troy Deeney, Cameron Jerome) έβαλαν μαζί 59 γκολ τη περασμένη χρονιά, ενώ η Norwich είχε επίσης τον Lewis Grabban, του οποίου η σεζόν περιορίστηκε από έναν τραυματισμό όμως και πάλι κατάφερε να πετύχει 12 τέρματα σε 23 αγώνες.


Οι επιλογές της Watford στην επίθεση ήταν τόσο άφθονες ώστε κάποιες φορές θα μπορούσε να παραλείψει τον Deeney (οι Vydra και Odion Ighalo συνείσφεραν με άλλα 36 τέρματα), ενώ η Bournemouth είχε άλλους τρεις ποδοσφαιριστές που έφτασαν σε διψήφιο αριθμό. Με τους Danny Ings και Charlie Austin να αφήνουν πέρυσι το αποτύπωμα τους στην Premier League, αναδεικνύουν στους επιθετικούς της Championship ότι δεν χρειάζεται να είσαι και τόσο μεγάλος για να πετύχεις.


Φυσικά, η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι για τους προπονητές. Οι Howe, Neil και Flores είναι όλοι καινούργιοι στην Premier League όμως και οι τρεις τους έρχονται με μια καλή φήμη. Οι περισσότεροι γνωρίζουν για τον Howe, ο οποίος πλησιάζει τη θεότητα στο Bournemouth αφότου τους πήρε από τη League One και τους οδήγησε στην κορυφαία κατηγορία στη δεύτερη θητεία του στον σύλλογο.


Ο Quique Flores από την άλλη έχει κάποιο βιογραφικό πίσω του, από τις ημέρες του στην Ισπανία κατακτώντας το Europa League με την Atletico Madrid. Ο ίδιος μετά την πρόσληψη του από τη Watford δήλωσε:«Θέλουμε να κάνουμε κάτι ιδιαίτερο για τους οπαδούς. Να αισθάνονται κάτι το ξεχωριστό μέσα τους, να είμαστε σε επαφή μαζί τους και να αισθανόμαστε ότι η ημέρα του αγώνα είναι η καλύτερη στον κόσμο. Για μένα ήταν σημαντικό να επιλέξω ένα μέρος όπου θα είμαι ευχαριστημένος. Η Watford είναι τέλεια. Είδα τα τελευταία παιχνίδια της περσινής χρονιάς και σκέφτηκα ότι μου αρέσει».


Ο Neil αναμφισβήτητα είναι μια άγνωστη προσωπικότητα αλλά ίσως η πιο ενδιαφέρουσα από τις τρεις. Στα 34 του μόλις, διατελεί προπονητής εδώ και δύο χρόνια και ήταν μια επιλογή - έκπληξη στο Carrow Road όταν έφυγε ο Adams τον Ιανουάριο. Ωστόσο, ο νεαρός τεχνικός αντέστρεψε γρήγορα το κλίμα, χάνοντας μόνο τρία από τα 25 τελευταία παιχνίδια στον πάγκο και φαίνεται να το έχει πράξει κρατώντας τα πράγματα σχετικά απλά.

«Κοιτάω μπροστά» τόνισε ο Neil όταν ρωτήθηκε για το έργο της προσαρμογής σε μεγαλύτερη κατηγορία και συνέχισε: «Για να είμαι ειλικρινής είναι απλώς ένα ανώτερο επίπεδο. Δεν σκέφτομαι πάρα πολλά για αυτό. Θέλω μόνο να πάρω την ομάδα και να τη προετοιμάσω κατάλληλα για να κινηθούμε στο σωστό δρόμο. Νιώθω ακριβώς το ίδιο όπως τα δύο τελευταία χρόνια».


Μετά τον τελικό των πλέι - οφ ο Sebastian Bassong έκανε μια σύνοψη για τον προπονητή του λέγοντας ότι:«Ήρθε εδώ με μεγάλη εμπιστοσύνη και ποδοσφαιρική γνώση, και επίσης είναι Σκωτσέζος άρα έχει μεγάλη καρδιά. Δεν μπορείς να τα κάνεις θάλασσα με αυτόν. Είναι ευθύς και δίκαιος άνθρωπος. Ήξερε τι ήθελε να κάνει και το έκανε. Είναι το είδος του προπονητή που πραγματικά χρειαζόμασταν να ανέβουμε. Ήταν μια τέλεια επιλογή».

Είναι αυτονόητο ότι η Bournemouth, η Watford και η Norwich, θεωρούνται όλες ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανταγωνιστούν στην Premier League. Όμως με δεδομένο τις διαφορετικές προσεγγίσεις τους και για διάφορους λόγους τις ιδιαιτερότητες των προπονητών τους, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντεπεξέλθουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: