Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Όχι» στον Σταύρο Ξαρχάκο απο το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για άδεια συναυλίας του στον Τύμβο του Μαραθώνα


Δεν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί στον αρχαιολογικό χώρο του Τύμβου του Μαραθώνα, η συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου «Μάνα μου Ελλάς» με ερμηνευτές την Ηρώ Σαΐα και τον Ζαχαρία Καρούνη και τραγούδια από τον κινηματογράφο, το θέατρο, την τηλεόραση και τη δισκογραφία, που οργανώνεται από τον δήμο Μαραθώνα, καθώς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) αποφάσισε ομόφωνα τη μη παραχώρηση του ταφικού μνημείου. Έκρινε ότι καταλληλότερος χώρος για συναυλίες είναι ο αύλιος χώρος του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα.

Σημειώνεται ότι στον Τύμβο του Μαραθώνα πραγματοποιούνται μόνο οι εκδηλώσεις αφής της φλόγας κατά την έναρξη του Κλασσικού Μαραθώνιου. Τα μέλη του ΚΑΣ εξέφρασαν τις ενστάσεις τους για το αν ο συμβολισμός του μνημείου συνάδει με τη διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων και κατέληξαν ομόφωνα στην πρόταση του αύλιου χώρου του Μουσείου, όπου έχουν πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία και οι μουσικές εκδηλώσεις της Πανσελήνου.

Ως προς το αίτημα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής να παραχωρηθεί ο αρχαιολογικός χώρος της Πνύκας για την πραγματοποίηση συναυλίας με έργα Τζουζέππε Βέρντι και Τζάκομο Πουτσίνι, υπό τη διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη, το ΚΑΣ γνωμοδότησε θετικά με τον όρο ότι οι θεατές δεν θα ξεπερνούν τους 500. Σε αντίθετη περίπτωση, καθώς πρόκειται για συναυλία στο πλαίσιο του ανοίγματος της ΕΛΣ στην κοινωνία και με ελεύθερη είσοδο, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έκρινε ότι καταλληλότερος χώρος για τη συναυλία, την  οποία ασφαλώς θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν περισσότεροι θεατές, είναι το Ολυμπιείο όπου η ΕΛΣ έχει πραγματοποιήσει εκδηλώσεις κατά το παρελθόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: