Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Ημέρα μνήμης την Κυριακή στην Κύπρο για τους αγνοούμενους του 361 Τάγματος Πεζικού και για την θυσία του ήρωα της ΕΟΚΑ Σταύρου Στυλιανίδη


Τελέστηκε χθες Κυριακή, 26 Ιουλίου 2015, τρισάγιο εις μνήμη των πεσόντων και δέηση για την ανεύρεση των αγνοουμένων του 361 Τάγματος Πεζικού (ΤΠ) στο μνημείο του τάγματος στο Γέρι, το οποίο συνδιοργανώθηκε από το Δήμο Γερίου και το Σύνδεσμο Επιζησάντων Στρατιωτών 361 ΤΠ.

Ακολούθησε εκδήλωση μνήμης και τιμής στο Κηποθέατρο του Μουσείου Αγώνος, στην οποία απηύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης.

Μετά το πέρας του μνημόσυνου, ακολούθησε ονομαστικό προσκλητήριο πεσόντων και αγνοουμένων του 361 ΤΠ.


Επιπλέον την ίδια μέρα τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Εργατών το ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ Σταύρου Στυλιανίδη.

Στο μνημόσυνο παρευρέθηκε ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης, ο οποίος εκφώνησε τον επιμνημόσυνο λόγο.

Ο Σταύρος Στυλιανίδης τελείωσε το δημοτικό σχολείο Γιαλούσας και εγκαταστάθηκε στη Λευκωσία με τη μητέρα και την αδελφή του. Ο πατέρας του είχε πεθάνει, όταν ήταν βρέφος. Ρίχτηκε στη βιοπάλη από πολύ μικρός και ήταν πολύ ριψοκίνδυνος. Ασχολείτο ερασιτεχνικά με μπαρούτια και όπλα. Με την έναρξη του αγώνα εντάχθηκε σε ομάδα εκτελεστικού στη Λευκωσία και επιδόθηκε στην κατασκευή κάθε είδους εκρηκτικού αντικειμένου. Η βόμβα που τοποθετήθηκε στο κρεβάτι του Άγγλου Κυβερνήτη Χάρντιγκ στις 20 Μαρτίου 1956 ήταν δικής του επινόησης και κατασκευής, κατασκευασμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να εφαρμοστεί στην κοιλιά του αγωνιστή που την μετέφερε κάτω από έναν κορσέ. Καταζητήθηκε πολύ νωρίς και κρυβόταν, συνεχίζοντας να καταστρώνει σχέδια για την εκτέλεση του Άγγλου κυβερνήτη Χάρντιγκ και του Άγγλου διοικητή της Λευκωσίας Κλέμενς.


Το Μάιο του 1956 είχε υπό την ευθύνη του τα χωριά Λυθροδόντας, Μαθιάτης, Αγία Βαρβάρα, Αλάμπρα, Νήσου, Πέρα Χωρίο, Δάλι, Ποταμιά, Λύμπια, Λατσιά και Γέρι του τομέα Ορεινής. Κατά τη διάρκεια της Αγγλογαλλικής επίθεσης εναντίον του Σουέζ, όταν γαλλικά στρατεύματα στάθμευαν κοντά στο Πυρόι, η ομάδα του Στυλιανίδη με τον ίδιο επικεφαλής, κατόρθωσε να αφαιρέσει αριθμό όπλων από Γάλλους οπλίτες, μεταξύ των οποίων και ένα μεγάλο αντιαρματικό όπλο με 60 βλήματα, το οποίο απέκρυψε για αρκετό καιρό. Αργότερα όμως ανακαλύφθηκε από τους Άγγλους κοντά στο Λυθροδόντα.


Μετά το θάνατο του Αυξεντίου, με την προσάρτηση στον τομέα Ορεινής και των χωριών της περιοχής Μαχαιρά, ο τομέας χωρίστηκε σε υποτομείς και ο Σταύρος Στυλιανίδης ανέλαβε ως υποτομεάρχης την περιοχή των χωριών Κλήρου-Μαλούντας-Δευτεράς και ως υπεύθυνος των ανταρτικών ομάδων του τομέα Ορεινής.

Στις 16 Αυγούστου 1957, μεγάλης ισχύος νάρκη την οποία κατασκεύαζε εξερράγη στα χέρια του έξω από το κρησφύγετό του, στο χωριό Επισκοπειό, τραυματίζοντάς τον πολύ σοβαρά και πληγώνοντας βαριά τους δυο βοηθούς του. Συναγωνίστριες και συναγωνιστές του κατόρθωσαν να τον μεταφέρουν σε γιατρό και να κρύψουν τα δυο πληγωμένα παιδιά, ξεγελώντας με συνδυασμένες κινήσεις τον Άγγλο υπεύθυνο του αστυνομικού σταθμού Δευτεράς, ο οποίος προσέτρεξε αμέσως στο χωριό Επισκοπειό, όταν ακούστηκε η τρομακτική έκρηξη.


Ο Στυλιανίδης πέθανε σε δυο μέρες λέγοντας : «Πεθαίνω για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: