Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Ένας διαφορετικός ευεργέτης για τη Πορτογαλία


του Δημήτρη Βαρσάνη

Είναι εκεί, ακόμη και όταν δεν είναι εκεί. Καθώς ο Iker Casillas έλεγε αντίο στην Real Madrid για να συνεχίσει τη καριέρα του στη Porto, το όνομα του Jorge Mendes δεν ήταν μακριά.
Ο Πορτογάλος άνδρας μπορεί να μην είναι ατζέντης του Casillas όμως αναφορές από τα Ισπανικά μέσα ενημέρωσης προτείνουν ότι από τα μέσα Ιουνίου ο Mendes βοήθησε να επιταχυνθεί η έξοδος του έμπειρου τερματοφύλακα από το Bernabeu, προφανώς για να μην επισκιαστεί η αναμενόμενη άφιξη του πελάτη του David De Gea από οποιαδήποτε δύσκολη ιστορία διαδοχής.


ν είναι μια ένδειξη του πόσο μακριά πιστεύεται ότι έχει εξαπλωθεί η επιρροή του Mendes, ήταν επίσης ένα σπάνιο παράδειγμα πώς ένα Deal που συμπεριλαμβάνει ένα Πορτογάλο γίγαντα υλοποιείται χωρίς την άμεση συμμετοχή του. Είναι πολύ σπάνιο το γεγονός να μη περάσει μια συμφωνία από το Πορτογαλικό ποδόσφαιρο δίχως να έρχεται σε επαφή με τον Mendes.
Αυτή η υπόθεση υφίσταται πάνω από μια δεκαετία, μετά από ένα ρεύμα κυκλοφορίας που έφερε στο φως το Deal ενός εκ των πιο γνωστών πελατών του Mendes, του Jose Mourinho που άφησε τη Porto για τη Chelsea το 2004. Άλλοι δύο σταθεροί πελάτες του, ακολούθησαν τον Πορτογάλο τεχνικό στο Λονδίνο ενώ μεσολάβησε επίσης για τις μεταγραφές των Deco (Barcelona) και Pedro Mendes (Tottenham), με την κάτοχο του Champions League τότε να διασπάται.

Παρόλα αυτά, λίγοι στη Πορτογαλία κρατούν κάτι κακό έναντι του Mendes. Στην πραγματικότητα, στην οικονομία του ποδοσφαίρου, στο οποίο η μεγάλη κλίμακα πώλησης είναι ένα απλό γεγονός της ζωής, πολλοί απολαμβάνουν σε έναν Πορτογάλο να είναι τόσο ισχυρός στην Παγκόσμια σκηνή.

«Η γενική αίσθηση για τον Jorge Mendes είναι ότι είναι εξαιρετικά ικανός» είπε ο δημοσιογράφος Rui Matos Pereira και συνέχισε:«Οι επιτυχίες του στον χώρο κάνουν τους οπαδούς της χώρας του περήφανους. Δεν είναι συνηθισμένο για ανθρώπους να διατυμπανίζουν ότι έχουν το καλύτερο ποδοσφαιριστή (Cristiano Ronaldo), το καλύτερο προπονητή (Jose Mourinho) και το καλύτερο ατζέντη (Jorge Mendes). Είναι ένα θέμα υπερηφάνειας για μια τόσο μικρή χώρα εν μέσω παγκόσμιας κρίσης. Κάποιος που κατάφερε να πουλήσει τον Bebe στη Manchester United μπορεί να πουλήσει σχεδόν τον οποιοδήποτε και το οτιδήποτε».


Λοιπόν, αρκετά. Ο Mendes είχε πάντα το επιχειρηματικό πνεύμα. Αφού μεγάλωσε στα βόρεια προάστια της Λισσαβόνας, έφυγε από το σπίτι στα 19 του για το Βορρά πηγαίνοντας στην πόλη της Viana do Castelo, όπου το σχέδιο του ήταν να ξεκινήσει μια καριέρα ως ποδοσφαιριστής σε έναν από τους μέτριους συλλόγους της περιοχής όπως η Vianense ή η Lanheses. Πολύ σύντομα κατέστη σαφές ωστόσο ότι είχε περισσότερο ψυχή παρά ταλέντο.


Ο Mendes φαινόταν ότι θα χαράξει ένα μέλλον στις επιχειρήσεις. Άνοιξε ένα Video Store και στη συνέχεια ένα beach bar, πριν αγοράσει ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στην περιοχή Caminha όπου έπαιζε μουσική. Το κλαμπ τον βοήθησε να καλλιεργήσει φιλίες με άτομα που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο στην περιοχή, και μια από αυτές τις φιλίες τον έβαλε σε μια απίθανη πορεία προς τη τύχη.


Ο Nuno Espirito Nuno ή Nuno όπως είναι γνωστός στην Πορτογαλία ήταν τερματοφύλακας στη Vitoria Guimaraes. Μέσω κοινών φίλων γνωρίστηκε με τον Mendes, αυτό το δίδυμο ήρθε και όταν ο Nuno ήταν έτοιμος να διαπραγματευθεί τη μεταγραφή του στη Deportivo La Coruna τον Ιανουάριο του 1997 ζήτησε από τον Mendes να ενεργήσει για λογαριασμό του.

Το όφελος του Nuno από τις συνομιλίες αυτής της συνεργασίας είναι ότι άκουγε ξανά και ξανά από τους πελάτες του Mendes. Ο Nuno είπε χαρακτηριστικά στη Correio da Manha:« Δεν είναι μόνο ατζέντης μου, ο Jorge είναι φίλος μου. Είναι πάντα εκεί στις σημαντικές στιγμές και δεν είχαμε ποτέ καμία επαφή». Η προσωπική υπηρεσία είναι το σήμα κατατεθέν του Mendes.  Σε μια συνέντευξη του στο BBC το Φεβρουάριο τόνισε για τους πελάτες του ότι:«Είναι η οικογένεια μου».


Μετά από αυτή την αρχική εισβολή του στην επιχείρηση, τα υπόλοιπα άρχισαν να πέφτουν σαν ντόμινο. Εντυπωσίασε τους σωστούς ανθρώπους, μετακινώντας τον ελάχιστα γνωστό Costinha το 1997 από τη Nacional και τη δεύτερη κατηγορία της Πορτογαλίας στη Monaco, όπου ο μέσος έκανε ένα τεράστιο χτύπημα. Ένα άλλο ορόσημο για τον Mendes ήταν η μεγαλύτερη Διεθνής συμφωνία του το 2002, όταν έκλεισε τη μεταγραφή του τότε 19χρονου Hugo Viana στη Newcastle από τη Sporting Lisbon, ένα Deal που σφραγίστηκε στα 12 εκατομμύρια ευρώ.

Οι σχέσεις του εξαπλώθηκαν και ενισχύθηκαν. Ο Mendes ενήργησε για ένα άλλο έφηβο, το Cristiano Ronaldo ώστε να πάρει μεταγραφή από τη Sporting στη Manchester United. Ένα χρόνο αργότερα συνέβαλε και στη μεταγραφή του ταλαντούχου Ricardo Quaresma στη Barcelona, και αυτόν από τη Sporting. Σε ένα άρθρο της πέρυσι, η Guardian έγραψε ότι ο Mendes λάμβανε το εκπληκτικό 68% των μεταγραφών από τις τρεις μεγάλες (Porto, Benfica, Sporting Lisbon) στο διάστημα 2001 - 2010.
Ο Mendes είναι ο τελικός αγωγός του “μπορώ να το κάνω” για το καλωσόρισμα των επιχειρήσεων.

Η άνοδος του δεν θεωρείται ως ένας κακοποιό στοιχείο αλλά περισσότερο σαν ένας Πορτογάλος στο Αμερικανικό όνειρο. «Υπάρχει μια κοινή ιδέα ότι είναι καλύτερο να έχεις τον Mendes με τη μεριά σου από ότι να μην έχεις καμία επιχειρηματική σχέση μαζί του» λέει ο Pereira και συνεχίζει:«Επειδή υπάρχει μια μεγαλύτερη πιθανότητα για αυτόν να τοποθετήσει τους παίκτες σας κάπου αλλού με μια καλύτερη συμφωνία, αν πραγματικά χρειαστεί να τους πουλήσει λόγω των παγκόσμιων διασυνδέσεων του».


Αυτές οι διασυνδέσεις είναι λιγότερο εμφανείς το φετινό καλοκαίρι από το περσινό, όταν μια σειρά από σημαντικούς πελάτες του Mendes πήραν μεταγραφή όπως ο James Rodriguez, ο Radamel Falcao, ο Diego Costa, ο Angel Di Maria και ο Ellaquim Mangala. Τώρα ο Πορτογάλος ατζέντης πρέπει να προσαρμόσει το τρόπο του να εργαστεί υπό το φως της απαγόρευσης της FIFA για τρίτη ιδιοκτησία, μια απόφαση που ονόμασε “παράνομη” σε συνέντευξη του στο BBC ερωτώμενος: «Ποιος έχει το δικαίωμα να σταματήσει τους παίκτες να βρουν μια δουλειά;»


Ο Mendes έχει μετατοπίσει ελαφρώς το κέντρο βάρους του, δήθεν ότι εργάζεται περισσότερο ως διαφημιστής. Αφού ανέβηκε ξανά στη La Liga η Deportivo La Coruna, δόθηκε εντολή από τον τότε πρόεδρο Augusto Cesar Lendoiro για την ανανέωση του ρόστερ και έφερε μια σχεδία παικτών, συμπεριλαμβανομένων των Pizzi, Diego Salomao και Bruno Gama.


Εν συνεχεία, από τότε που ο στενός του φίλος και συνεργάτης Peter Lim πήρε τον έλεγχο της Valencia, ο σύλλογος του Mestalla συχνά ενισχύθηκε με παίκτες που ανήκουν στο επενδυτικό ταμείο του Σιγκαπούριου επιχειρηματία Meriton, με το οποίο ο Mendes έχει εργαστεί εκτενώς. Ποδοσφαιριστές όπως οι Rodrigo και Andre Gomes ήταν δανεικοί στις “νυχτερίδες”, προτού αναλάβει εξ’ ολοκλήρου το σύλλογο ο Lim και τους αγοράσει με κανονική μεταγραφή από τη Benfica. Ο Nuno επίσης είναι προπονητής της Valencia, ενώ και η πρόσφατη απόκτηση του Lim των δικαιωμάτων της εικόνας του Cristiano Ronaldo προτείνει περαιτέρω διαφοροποίηση.


Σε πολλούς μπορεί να μην αρέσει ο τρόπος με τον οποίο δουλεύει ο Mendes όμως γεγονός είναι ότι κερδίζει πράγματα. Υπάρχει η αίσθηση σε ορισμένους κύκλους ότι ο Πορτογάλος έγινε τόσο μεγάλος, σημαντικός και ισχυρός που αν πρέπει να πάρεις παίκτες από τη γενέτειρα του, ή πρέπει να είναι δικοί του ή να έχει δώσει τη σύμφωνη γνώμη του. Η ναυαρχίδα των πελατών του συνεχίζουν να μιλούν για αυτόν χωρίς καν να ανοίγουν το στόμα τους.

Όπως αναφέρει ο Pereira:«Η ιδέα που έχουν οι άνθρωποι για το ρόλο του Mendes στη καριέρα του Cristiano Ronaldo και του Mourinho είναι καλή, κυρίως επειδή έχουν κερδίσει και τα πάνε εξαιρετικά σε όλη τη σταδιοδρομία τους. Συνεχίζουν να δουλεύουν με τον Mendes και γίνονται όλο και πλουσιότεροι».
Το άγγιγμα του Μίδα πάνω στον Mendes φαίνεται ότι θα διαρκέσει για πολύ καιρό ακόμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: