Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Η Ολλανδική οικονομία θα ανακάμψει το 2014... σε slow motion!


Παρά την ανοδική πορεία της ανεργίας και παρά την υποτονική ανάκαμψη της οικονομίας, η Ολλανδία θα βγεί απο την ύφεση που την κατατρέχει εδώ και ένα χρόνο, αν και με αργούς ρυθμούς, σύφωνα με τις σημερινές εκτιμήσεις της Υπηρεσίας Οικονομικής Πολιτικής Ανάλυσης (CPB).

Σύμφωνα με την CPB, Το ολλανδικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,5% το 2014 μετά από συρρίκνωση κατά 1% που σημειώθηκε το 2013, κυρίως ως αποτέλεσμα των υψηλότερων εξαγωγών και επενδύσεις. Η ανεργία θα ανέλθει στο 7,5% από το 6,75% το 2013.

«Προβλέπεται μια αργή ανάβαση από την ύφεση για την ολλανδική οικονομία. Η ανάκαμψη στην αγορά εργασίας θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία.

Παρότι η Ολλανδία εξήλθε της ετήσιας ύφεσης το 3ο τρίμηνο, πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν ότι η ανάκαμψη θα είναι υποτονική, καθώς η χώρα παλεύει με την κρίση στην αγορά κατοικιών και τα υψηλά επίπεδα ιδιωτικού χρέους.

Η εγχώρια κατανάλωση βρίσκεται σε καθοδική πορεία επί χρόνια, καθώς τα νοικοκυριά έχουν πληγεί από την πτώση στις τιμές των κατοικιών και από τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης.
Η CPB αναφέρει ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα συνεχίσει να συρρικνώνεται και το 2014 ως «απόρροια των περικοπών στα εισοδήματα το 2013 και της μείωσης του πλούτου τα τελευταία χρόνια».
Στα θετικά τα οποία αναμένει η CPB, θα είναι η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, η οποία θα αυξηθεί κατά 1% το 2014, σημειώνοντας την πρώτη άνοδο μετά από τέσσερα χρόνια πτώσης. Η άνοδος αυτή θα πυροδοτηθεί κατά κύριο λόγο από την μείωση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών εισφορών για τους δημόσιους υπαλλήλους, αναφέρει η CPB.

Δεν υπάρχουν σχόλια: