Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

47 τόνοι όπλων απο την Τουρκία στην Συριακή αντιπολίτευση


Η Τουρκία έχει παραδώσει από τον Ιούνιο μέχρι τώρα, 47 τόνους όπλων και πυρομαχικών στις δυνάμεις των Σύρων ανταρτών, παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις της, σύμφωνα με τις εφημερίδες Hurriyet και Zaman οι οποίες επικαλούνται επίσημα έγγραφα της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας (TurkStat) καθώς και των Ηνωμένων Εθνών (UNComtrade).

Μάλιστα, κατά το μήνα Σεπτέμβριο, 29 τόνοι στρατιωτικού εξοπλισμού παραδόθηκαν σε οργανώσεις εχθρικές προς το καθεστώς της Δαμασκού, αναφέρει η Hurriyet.
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ερντογάν, που υποστηρίζει τη συριακή αντιπολίτευση, αρνούνταν ανέκαθεν πως προβαίνει σε παραδόσεις όπλων στους Σύρους αντάρτες, ενάντια στις σχετικές πληροφορίες που είχαν δημοσιευθεί στο διεθνή Τύπο, επιμένοντας ότι επιτρέπει μόνο τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας,  η πρόσφατη δημοσίευση της έκθεσης εισαγωγών-εξαγωγών της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας διαψεύδει τις διαβεβαιώσεις της και αποδεικνύει το αντίθετο.

Σύμφωνα με την έκθεση, μέσα σε διάστημα έξι μηνών έχουν αποσταλεί από την Τουρκία στους αντικαθεστωτικούς μαχητές της Συρίας, περιλαμβανομένων και μελών ομάδων που πρόσκεινται στην Αλ Κάιντα, 47 τόνοι όπλων.

Τούρκος διπλωμάτης, ο οποίος ερωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα και αρκέστηκε να επαναλάβει πως «η Τουρκία δεν παρέχει όπλα σε καμιά οργάνωση» των ανταρτών στη Συρία.

Ο ίδιος διπλωμάτης, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, υποστήριξε επίσης πως οι αριθμοί που αναφέρονται μπορεί να αφορούν «όπλα που δεν έχουν στρατιωτική χρήση», όπως για παράδειγμα κυνηγετικές καραμπίνες.

Η Τουρκία υποστηρίζει ανοικτά τους αντάρτες εναντίον του συριακού καθεστώτος και φιλοξενεί στο έδαφός της περισσότερους από 600.000 πρόσφυγες από τη Συρία, οι οποίοι έχουν διαφύγει από τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στη χώρα τους.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: