Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Εργοτάξιο «Νεάπολη - Συκεών»


Νέα έργα ξεκίνησαν χθες στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, όπου ο πήχης των επενδύσεων συνεχώς ανεβαίνει, με την τριετία 2011-2013 να πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της με την καταγραφή πρωτόγνωρων αποτελεσμάτων σε επίπεδο δήμων ανά την επικράτεια, με το συνολικό προϋπολογισμό να ξεπερνά τα 80 εκατ. ευρώ. Αυτό το αποτέλεσμα αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις εάν προσμετρηθεί και ο προγραμματισμός των 36 νέων έργων για το 2014, ο προϋπολογισμός των οποίων ξεπερνά τα 25 εκατ. ευρώ.  

Εάν ληφθούν υπόψη και όλα όσα ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν τους προηγούμενους μήνες εντός του έτους, αλλά και όλα τα έργα που ολοκληρώθηκαν μέσα στην τριετία 2011-2013, τότε εύκολα καταλαβαίνει κάποιος το μέγεθος της προσφοράς του δήμου Νεάπολης-Συκεών προς τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες βλέπουν καθημερινά το δείκτη των έργων να κινείται σταθερά στα επίπεδα του ζενίθ.

«Προσπαθούμε να είμαστε συνεπείς απέναντι σε ό,τι υποσχόμαστε και για ό,τι δεσμευόμαστε, κι αυτό κάνουμε. Οφείλουμε πολλά στους συμπολίτες μας και δεν θα σταματήσουμε να ανεβάζουμε το δείκτη όλο και ψηλότερα προσφέροντας όλο και περισσότερα, όσο κι αν κάποιοι για τους δικούς τους μικροπολιτικούς και μικροπαραταξιακούς λόγους δεν θέλουν να το παραδεχθούν», δηλώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη χρηματοδότηση των έργων που στο συντριπτικό της ποσοστό προέρχεται από το ταμείο του δήμου. «Όταν όλοι αρέσκονται να καταναλώνουν τον αντιπολιτευτικό τους λόγο σε ανέξοδες κορώνες και κούφιους βερμπαλισμούς, καταγγέλλοντας ανύπαρκτο έργο, εμείς απαντάμε μόνο με έργα και τους παραπέμπουμε στην πραγματικότητα, αυτή που ζουν και χαίρονται οι συνδημότες μας. Εάν, δε, προτιμούσαν να είναι παρόντες και να μελετούσαν επαρκώς τα στοιχεία που τίθενται πάντα στη διάθεσή τους, τότε θα διαπίστωναν και οι ίδιοι, όσο δύσπιστοι κι αν είναι, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των επενδύσεων προέρχεται από δημοτικούς πόρους, που συνεχώς ενισχύουμε με τη χρηστή, ορθολογική και διάφανη οικονομική διαχείριση», τονίζει χαρακτηριστικά. 
Κι όλα αυτά έρχονται να επιβεβαιωθούν από το μακρύ κατάλογο των έργων της τριετίας 2011-2013, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται πάνω από 110 έργα συνολικού προϋπολογισμού 80.149.612 ευρώ (πίν.). Συγκεκριμένα:
Έχουν ολοκληρωθεί 93 έργα ύψους 51.756.223 €, από τα οποία πολλά προέρχονται από τους πρώην δήμους Νεάπολης, Πεύκων και Αγίου Παύλου που είχαν σταματήσει και χρειάστηκε να χρηματοδοτηθούν από το ταμείο του νέου διευρυμένου δήμου Νεάπολης-Συκεών για να παραδοθούν στις τοπικές κοινωνίες, ενώ σε εξέλιξη είναι 23 έργα ύψους 28.393.389 €.

• Από τα 116 έργα, τα 63 ξεκίνησαν να κατασκευάζονται ή δημοπρατήθηκαν πριν τη συγχώνευση των τεσσάρων πρώην δήμων, ενώ μετά τη συνένωση ο διευρυμένος δήμος Νεάπολης-Συκεών σχεδίασε και υλοποίησε ή υλοποιεί άλλα 53 νέα έργα ύψους 33.305.277 €.

• Από το σύνολο των έργων, την πρώτη θέση καταλαμβάνουν οι επενδύσεις στην Παιδεία (23.589.928 €) με την κατασκευή νέων σχολείων, συντηρήσεις και ανακαινίσεις σχολικών κτιρίων, εξοπλισμούς, κ.λπ., ενδεικτικό του ενδιαφέροντος της δημοτικής αρχής για τον τομέα αυτόν.

• Τέλος, για τη χρηματοδότηση του συνόλου των έργων, το 48,68% του προϋπολογισμού τους (39.015.013 €) προέρχεται από δημοτικούς πόρους, ενώ μεγάλα είναι και τα ποσά που εξασφαλίστηκαν από εθνικούς κι ευρωπαϊκούς πόρους, απόδειξη της διεκδικητικότητας της δημοτικής αρχής για την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων και από άλλες πηγές.



 Συγκεκριμένα,αυτή τη φορά η κατασκευαστική σκυτάλη παραδόθηκε στις Δ.Ε. Πεύκων και Νεάπολης, με την έναρξη των έργων οδοποιίας-ασφαλτόστρωσης και ανακαίνισης αθλητικών εγκαταστάσεων αντίστοιχα.

Αναλυτικά, χθες ξεκίνησαν τα έργα οδοποιίας στα Πεύκα, όπου πρόκειται να υλοποιηθεί μια εργολαβία ύψους 2.445.000 ευρώ. Η ασφαλτόστρωση άρχισε από τον κεντρικό άξονα της Μικράς Ασίας, για να ακολουθήσουν οι οδοί Ειρήνης, Ρόδων και Κωνσταντινουπόλεως, όπως και πολλοί συνοικιακοί δρόμοι. Ταυτόχρονα, σε μεγάλο μήκος των οδών κατασκευάζονται πεζοδρόμια και τοποθετείται δημοτικός ηλεκτροφωτισμός αφού πρώτα γίνει υπογείωση του δικτύου της ΔΕΗ.
Η σκυτάλη μεταφέρθηκε στη Νεάπολη όπου άρχισαν οι εργασίες για την ανακατασκευή του γηπέδου 9Χ9 στην περιοχή Στρεμπενιώτη, προϋπολογισμού 437.000 ευρώ. Εκεί πρόκειται να γίνει καθαίρεση της υπάρχουσας υπόβασης και τοποθέτηση νέας από άσφαλτο, και στη συνέχεια τοποθέτηση νέου πλαστικού τάπητα και διευθέτηση της υποδομής των ομβρίων υδάτων περιμετρικά του γηπέδου.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες ανάπλασης της Δενδροφυτείας και δυο υπαίθριων πάρκινγκ (Συκιές), ενώ σύντομα η σκαπάνη μπαίνει και σε άλλα έργα, όπως -μεταξύ άλλων- είναι οι ανακατασκευές παιδικών χαρών (890.000 €).

Ειδικά για τις Συκιές ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά έργα είναι η ανάπλαση της Δενδροφυτείας, του δημοτικού άλσους που δημιουργήθηκε τεχνητά το 1950, με φυτεύσεις κυρίως πεύκων και κυπαρισσιών, κι έρχεται να ενισχύσει το «πράσινο απόθεμα». Σκοπός της δημοτικής αρχής, από τον πρώην δήμο Συκεών ακόμα, είναι να το μετατρέψει σ’ ένα σωστά φροντισμένο και αξιοποιημένο ψυχαγωγικό και πολιτιστικό πάρκο.

Τους τελευταίους δύο μήνες τα συνεργεία εργάζονται με στόχο να «ζωντανέψει» το παρακείμενο δασάκι. Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή αναψυκτηρίου (140 τ.μ.) με αποκλειστικό υλικό το ξύλο πεύκης, που θα αποτελέσει και στέκι εκδηλώσεων περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Τα παγκάκια και τα κιόσκια που θα φτιαχτούν αμέσως μετά, σε συνδυασμό με τη βελτίωση του δαπέδου του υπάρχοντος γηπέδου μπάσκετ, θα ολοκληρώσουν την εικόνα ενός αλσυλλίου-πολυχώρου, όπου κάτοικοι και επισκέπτες θα απολαμβάνουν τη βόλτα τους σε ένα ειδυλλιακό τοπίο και τα παιδιά θα επιδίδονται με ασφάλεια σε παιχνίδι και άθληση.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 394.000 ευρώ από το δημοτικό ταμείο και προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί ως τον προσεχή Ιανουάριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη συνολική διαμόρφωση του χώρου δεν χρειάστηκε να κοπεί ούτε ένα υγιές δένδρο, παρά μόνο μερικά ξερά που ούτως ή άλλως έπρεπε να απομακρυνθούν. Ο απόλυτος σεβασμός στο δάσος αποδεικνύεται από τη μελέτη που επεξεργάστηκαν οι επιστήμονες της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου και προβλέπει τη φύτευση 50 πλατύφυλλων, 82 κωνοφόρων και 570 θάμνων.

Την αρχική μελέτη του έργου ανάπλασης της Δενδροφυτείας είχε εκπονήσει ομάδα πανεπιστημιακών του Α.Π.Θ. Σύμφωνα με τα πορίσματά της, η εγκατάλειψη από παλαιότερες δεκαετίες του φυσικού πλούτου επιβάρυνε το περιβάλλον, το έδαφος διαβρώθηκε, ενώ πολλά δένδρα είχαν «αρρωστήσει» κι έπρεπε να εκριζωθούν.

Η σταδιακή αναγέννηση του άλσους δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Εκ μέρους του δήμου προηγήθηκαν προσεκτικά μελετημένες παρεμβάσεις σε βάθος χρόνου, με τη συνεργασία ειδικών τεχνικών επιστημόνων, γεωπόνων και δασολόγων, και φυτεύσεις νέων δένδρων, θάμνων και φυτών. Παράλληλα, σταδιακά εκτελούνταν εργασίες κατασκευής δικτύων άρδευσης, πυροπροστασίας, διαμόρφωσης διαδρόμων περιπάτου και παιδικών χαρών, περίφραξης του χώρου, κ.λπ. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην υπογείωση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού της ΔΕΗ που έκανε ο δήμος με δικούς του πόρους, με στόχο την προστασία του άλσους και της ασφάλειας των κατοίκων.


Πολύ ευχάριστα είναι τα νέα και για τους κατοίκους της συνοικίας Κολοκοτρώνη, μιας από τις πλέον πυκνοδομημένες περιοχές των Συκεών. Έως το Μάρτιο του 2014 εκτιμάται ότι θα έχει περατωθεί η διαμόρφωση του χώρου πρασίνου στη συμβολή των οδών Αισχύλου και Πινδάρου, με προϋπολογισμό 361.000 ευρώ από δημοτικούς πόρους.

Σύμφωνα με τη μελέτη του δήμου, σε 1.200 τ.μ. θα αναπτυχθεί χώρος παιδικής χαράς, ενώ στην επάνω πλευρά, και λόγω υψομετρικής διαφοράς, θα διαμορφωθούν τουλάχιστον 12 θέσεις στάθμευσης οχημάτων σε μια έκταση 180 τ.μ.

Πρόκειται για μια απαραίτητη τεχνική παρέμβαση, η οποία αποτελεί τη θετική κατάληξη των προσπαθειών της δημοτικής αρχής για απαλλοτριώσεις οικοπέδων που συνοδεύτηκαν από δικαστικούς αγώνες επί 15 χρόνια, προκειμένου να επιτύχει την αύξηση του αστικού πρασίνου, την αισθητική και την περιβαλλοντική αναβάθμιση μιας κορεσμένης περιοχής.

Την ίδια ώρα, σε σημείο αναφοράς της συνοικίας Ροδοχωρίου Συκεών φιλοδοξεί να μετατραπεί το κέντρο της οδού Πόντου, όπου σε έναν οικοπεδικό χώρο συνολικού εμβαδού 1.050 τ.μ. ο δήμος άρχισε πρόσφατα εργασίες διαμόρφωσης υπαίθριου χώρου στάθμευσης.

Για την κατασκευή του πάρκινγκ θα χρησιμοποιηθούν μη ενεργοβόρα υλικά (κυβόλιθοι, κ.λπ.), ενώ τμήμα του χώρου θα διαμορφωθεί σε σύγχρονη και πλήρως εξοπλισμένη παιδική χαρά. Το έργο χρηματοδοτείται από το δημοτικό ταμείο με προϋπολογισμό 280.000 ευρώ και η ολοκλήρωσή του τοποθετείται στα μέσα Ιανουαρίου 2014.
Στο ισόγειο του κτιρίου της Τεχνικής Υπηρεσίας στην οδό Λεχόβου στη Δ.Ε. Συκεών, στο μεταξύ, θα λειτουργεί σε λίγους μήνες το γραφείο Πολεοδομίας του δήμου. Η δημοτική αρχή αξιοποίησε αμέσως τη δυνατότητα που παρέχεται μέσω του «Καλλικράτη» για τη σύσταση Διεύθυνσης Δόμησης, και ήδη εκτελούνται με ταχείς ρυθμούς οι εργασίες διαμόρφωσης των γραφείων (180 τ.μ.) των υπαλλήλων και των χώρων αρχειοθέτησης (350 τ.μ.).

Στόχος είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση επαγγελματιών και πολιτών στον ίδιο χώρο όπου αναπτύσσονται όλα τα τεχνικά τμήματα του δήμου.

Εξάλλου, ως το τέλος του χρόνου αναμένεται να παραδοθεί και ο νέος χώρος όπου θα στεγάζεται στο εξής το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, στον αυλόγυρο του δημαρχείου Νεάπολης-Συκεών. Οι υπηρεσίες του ΚΕΠ θα μεταφερθούν από την οδό Ρ.Φεραίου, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους πολίτες να συνδυάζουν την ολοήμερη λειτουργία του (8π.μ.-8μ.μ. καθημερινά και 8πμ.-2μ.μ. τα Σάββατα) με τις άλλες κρίσιμες υπηρεσίες του δήμου που στεγάζονται στο δημαρχείο και λειτουργούν ως τις 9 το βράδυ (Συμβουλευτικός Σταθμός-Κοινωνικές Υπηρεσίες, Δημοτολόγια).
Ο συνολικός προϋπολογισμός των δύο αυτών τεχνικών παρεμβάσεων είναι 202.000 ευρώ, με κονδύλια από το δημοτικό ταμείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: