Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Τα αρχαιότερα βήματα του ανθρώπου στην Βόρεια Αμερική.


Τα αποτυπώματα απο τα βήματα ενός κυνηγού - τροφοσυλλέκτη, που βρέθηκαν στην έρημο  Chihuahuan στο Μεξικό, λίγα χιλιόμετρα απο τα σύνορα του Τέξας, στην τοποθεσία Cuatro Ciénegas το 1961,  είναι και επίσημα τα αρχαιότερα αποτυπώματα του ανθρώπου στην Βόρεια Αμερική.

«Τα αρχαιότερα αποτυπώματα του ανθρώπου στην Βόρεια Αμερική χρονολογούνται μεταξύ 6.000 και 5.000 χρόνια πριν, προτού τα συγκεκριμένα ευρήματα χρονολογηθούν. Στην συγκεκριμένη μάλιστα περιοχή, που βρέθηκαν τα συγκεκριμένα ευρύματα, είχαν βρεθεί παλαιότερα ανθρώπινα περιττώματα τα οποία χρονολογούνταν περι τα 9.000 χρόνια πριν. Έτσι, τα ευρήματά μας εκτός του ότι είναι τα αρχαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα αλλα και η αρχαιότερη απόδειξη της ανθρώπινης παρούσιας στην περιοχή  » ανέφερε σε δήλωσή του ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής παλαιοντολογίας στο Πανεπιστήμιο του Durham, δρ. Nicholas Felstead.

Ο κ. Felstead και η ομάδα του χρονολόγησαν, με την μέθοδο του άνθρακα 12, τα συγκεκριμένα ευρήματα τα οποία τα τοποθετούν στο 10.550 χρόνια πριν, πράγμα που τα τοποθετούν ως τα αρχαιότερα της βορείου Αμερικής.



Τα συγκεκριμένα ευρήματα ανακαλύφθηκαν με άλλα 11 παρόμοια αποτυπώματα τα οποία χρονολογούνται στα 7500 χρόνια πριν και φυλάσονται στο τοπικό αρχαιολογικό μουσείο.

Το αρχαιότερο ανθρώπινο αποτύπωμα του δυτικού ημισφαιρίου το κατέχει ένα εύρημα που βρέθηκε στην Χιλή και ανάγεται στα 13.000 χρόνια πριν.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: