Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Συνάντηση υπουργού άμυνας Κύπρου με την Αναπληρωτή Υφυπουργό Εξωτερικών των Η.Π.Α


Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου είχε σήμερα, στο γραφείο του, συνάντηση με την Αναπληρωτή Υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) κα Amanda Sloat, η οποία συνοδευόταν από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο κ. John M. Koenig.

Η κυρία Amanda Sloat, η οποία είναι υπεύθυνη για θέματα που σχετίζονται με την Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο, καθώς και για τον συντονισμό με τους Ευρωπαίους για την εμπλοκή των ΗΠΑ με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, συζήτησε με τον κ. Φωτίου για θέματα που άπτονται του τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.


Κατά τη συνάντηση επαναβεβαιώθηκαν οι φιλικές και εποικοδομητικές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ στο επίπεδο αρμοδιότητας του Υπουργείου Άμυνας.

O Υπουργός ενημέρωσε για την παρούσα οικονομική κατάσταση της Κύπρου καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Αναφερθείς ο Υπουργός στα αποθέματα υδρογονανθράκων, τα οποία έχουν ήδη επιβεβαιωθεί στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προς όφελος ολόκληρου του λαού, αλλά και για την ενίσχυση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή. Πρόσθεσε ότι ο φυσικός αυτός πλούτος θα πρέπει να αποτελέσει κίνητρο και για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Η εξέλιξη αυτή, πρόσθεσε, ανοίγει νέους τομείς συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής.

Ο κ. Υπουργός τόνισε ότι η Κύπρος ασκεί και θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με απόλυτη προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας παρά τις απειλές και τις προκλήσεις της Τουρκίας, και επί τούτου αναφέρθηκε στις πρόσφατες προκλήσεις του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros, στα χωρικά ύδατα της Κύπρου.

Ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας λέγοντας ότι είναι ένα ζήτημα καθοριστικής σημασίας για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, ενόψει των ραγδαίων εξελίξεων στον ενεργειακό τομέα.

Ο κ. Φωτίου ενημέρωσε επίσης την Αναπληρωτή Υφυπουργό για την πρόθεση της Κυβέρνησης για υποβολή αίτησης στο πρόγραμμα «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη» και ζήτησε τη στήριξη και τη βοήθεια των ΗΠΑ στην προσπάθεια αυτή.

Ο κ. Φωτίου και η κα Sloat τέλος μίλησαν για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή καθώς και για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος λόγω της γεωγραφικής της θέσης αποτελώντας μια αξιόπιστη γέφυρα μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Μέσης Ανατολής.

Κλείνοντας, επιβεβαίωσαν για ακόμη μια φορά το θετικό κλίμα συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών στους τομείς αρμοδιότητας του Υπουργείου Άμυνας, ενώ εξέφρασαν την κοινή πεποίθηση ότι υπάρχουν προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: