Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Περιορισμένες προσλήψεις στον Στρατό


Περιορισμένης κλίμακας προσλήψεις θα κάνει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας το 2014, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το έντονο πρόβλημα ανανέωσης των στελεχών που αντιμετωπίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Η κρίση και η Τρόικα  εμποδίζουν την πρόσληψη νέων Επαγγελματιών Οπλιτών που έχει ανάγκη ο Στρατός Ξηράς, ενώ μεγάλες ελλείψεις εμφανίζει και το Πολεμικό Ναυτικό, μετά το «κύμα» αποχωρήσεων (λόγω σύνταξης ή παραιτήσεων). Έτσι, θα προσληφθούν 50 Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης, οι οποίοι θα «μοιραστούν» στον Στρατό και στο Ναυτικό.

Απο αυτούς, οι 25 θα κατανεμηθούν στα δύο Σώματα, με προβάδισμα στην κάλυψη των αναγκών των Ειδικών Δυνάμεων και της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών. Το νέο προσωπικό θα μπορεί να υπηρετήσει από τρία έως πέντε έτη, λόγω αδυναμίας προσλήψεων Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ). Με κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Αμυνας και Οικονομικών, ορίζεται σε 50 ο αριθμός των ανακατατασσόμενων οπλιτών και επανακατατασσόμενων εφέδρων που θα προσλαμβάνονται από το 2014 και κάθε χρόνο, ανάλογα με τις ανάγκες των Γενικών Επιτελείων.

Δυνατότητα πρόσληψης έχουν:

  • Οσοι από τους οπλίτες ή έφεδρους δεν έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους και έχουν αποφοιτήσει επιτυχώς, κατά τη διάρκεια εκπλήρωσης της στρατιωτικής τους υποχρέωσης, από το Σχολείο Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης Οπλιτών Ειδικών Δυνάμεων και τη Σχολή Αλεξιπτωτιστών, ή τη Σχολή Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού, ανακατατάσσονται ή επανακατατάσσονται εθελοντικά για βραχεία περίοδο τριών ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας στον Στρατό Ξηράς ή το Πολεμικό Ναυτικό, αντίστοιχα, ανεξάρτητα από τον Κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν ή στην εφεδρεία του οποίου ανήκουν, εφόσον δεν παρήλθε ένα έτος από την ημερομηνία οριστικής απόλυσής τους.
  • Οι ενδιαφερόμενοι βατραχάνθρωποι, αλεξιπτωτιστές και πεζοναύτες που εκπληρώνουν τις παραπάνω προϋποθέσεις μπορούν να ζητήσουν παράταση της ανακατάταξης ή της επανακατάταξής τους μέχρι δύο ακόμη φορές, διάρκειας πέντε ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας η καθεμία. Η ανακατάταξη και η επανακατάταξη των ως άνω οπλιτών και εφέδρων, αντίστοιχα, γίνεται με απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας έπειτα από εισήγηση του ενδιαφερόμενου Γενικού Επιτελείου και πρόταση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.
  • Η επαγγελματική καριέρα των οπλιτών πενταετούς θητείας θα διακόπτεται αυτόματα εφόσον κριθούν από αρμόδια υγειονομική επιτροπή Ικανοί κατηγορίας δευτέρας (Ι2). Απολυόμενοι μεταφέρονται στην εφεδρεία του Κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων, στον οποίο υπηρέτησαν ως οπλίτες βραχείας περιόδου, εφόσον η υπηρεσία τους αυτή είχε διάρκεια τουλάχιστον ένα έτος.
  • Δεν υπάρχουν σχόλια: