Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Το Στάλινγκραντ ξαναπολιορκείται (βίντεο)


Νωρίς το πρωί της Δευτέρας σημειώθηκε νέα επίθεση αυτοκτονίας αυτή τη φορά σε λεωφορείο στην πόλη Βόλγκογκραντ της Νότιας Ρωσίας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 15 άτομα, ένα σχεδόν 24ωρο μετά την βομβιστική επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό της ίδιας πόλης.

Όπως έδειξαν τα ρωσικά τηλεοπτικά δίκτυα, το λεωφορείο είχε καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά από την ισχυρότατη έκρηξη. Αλλα 26 άτομα τραυματίστηκαν. Μετά την επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τις υπηρεσίες ασφαλείας να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια του πληθυσμού.

Το ενδεχόμενο να ήταν δύο οι δράστες της χθεσινής φονικής έκρηξης εξετάζει η ρωσική αστυνομία.
Μέχρι στιγμής ταυτοποιήθηκε η γυναίκα καμικάζι, που ανατίναξε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη και σκόρπισε τον θάνατο. Ήταν η 26χρονη Οξάνα Ασλάνοβα από το Ταγκιστάν.

Ωστόσο, φαίνεται πως είχε και συνεργό. Η εκδοχή αυτή ενισχύεται από τις εικόνες που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας και δείχνουν άντρα στο επίκεντρο της έκρηξης. Η ατυχής πόλης του Βόλγκογκραντ, πρώην Στάλινγκραντ, βρίσκεται λίγο πάνω από την ταραγμένη περιφέρεια του Βορείου Καυκάσου, μια σειρά από κυρίως μουσουλμανικές επαρχίες που περιλαμβάνουν την Τσετσενία, όπου η Ρωσία διεξήγαγε τις δύο τελευταίες δεκαετίες δύο πολέμους εναντίον των αυτονομιστών.


Είναι μια πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων και κόμβος για τις μεταφορές στη νότια Ρωσία. Βρίσκεται σε απόσταση 690χλμ βορειοανατολικά του Σότσι, όπου θα αρχίσουν στις 7 Φεβρουαρίου οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.
Η αστυνομικές αρχές ανέφεραν στο Reuters πως: «Μπορούμε να περιμένουμε κι άλλες τέτοιες επιθέσεις. Η απειλή είναι τώρα μεγαλύτερη επειδή τώρα οι τρομοκράτες μπορούν να κάνουν τη μεγαλύτερη εντύπωση. Τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί από καιρό γύρω από το Σότσι, έτσι οι τρομοκράτες θα πλήττουν τις γειτονικές πόλεις όπως το Βόλγκογκραντ».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: