Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

«Ηλεκτρισμένη» η κατάσταση και στην Νεάπολη (βίντεο)

«Ως αύριο, Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, το μεσημέρι θα έχουν πάρει ρεύμα όλοι οι άποροι πολίτες του δήμου Νεάπολης-Συκεών, στους οποίους έχει γίνει διακοπή λόγω οφειλών στη ΔΕΗ», διαβεβαιώνει η δημοτική αρχή του Δήμου Νεάπολης - Συκεών.

«Χάρη στις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες που πήραμε είναι σήμερα ευτυχώς, λίγες οι οικογένειες που στερήθηκαν το φως και τη θέρμανση. Όλα τα προηγούμενα χρόνια, ξεκινώντας το 1995 από τον πρώην δήμο Συκεών, ο κοινωνικός τομέας και η υλοποίηση ποικίλων προγραμμάτων καθημερινής παρακολούθησης και υποστήριξης πολιτών, ήταν σταθερή προτεραιότητα στη δημοτική μας πολιτική», επισημαίνει ο Σ.Δανιηλίδης, τονίζοντας ότι στόχος της δημοτικής αρχής είναι να μην υπάρχει στο δήμο «ούτε ένα νοικοκυριό χωρίς ρεύμα».

Υπενθυμίζεται ότι για αύριο το πρωί έχει προγραμματιστεί η πρώτη συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής που συστάθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να ελέγξει και να προωθήσει ταχύτερα τις διαδικασίες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης σε νοικοκυριά που έχουν χρέη απέναντι στη ΔΕΗ. Στην Επιτροπή ως ο μόνος εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μετέχει ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Νεάπολης-Συκεών Δημήτρης Απατσίδης και συμμετέχουν κι άλλοι τρεις εκπρόσωποι της ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας), της Εκκλησίας και της ΔΕΗ.

Σημειώνεται ότι το Γραφείο Κοινωνικής Πολιτικής και ο Συμβουλευτικός Σταθμός στο δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών στις Συκιές λειτούργησαν και το Σάββατο (14/12) ως αργά το απόγευμα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε αρκετούς πολίτες, ακόμα και την τελευταία στιγμή, να απευθυνθούν σε ειδικούς συνεργάτες και επιστήμονες, ώστε να χειριστούν σωστά και με την κατάλληλη βοήθεια από το δήμο τις εκκρεμότητές τους με τη ΔΕΗ.

«Αρκετοί συμπολίτες μας που είτε δεν γνώριζαν είτε δεν είχαν προλάβει να κινήσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες με τη ΔΕΗ, αλλά κι ορισμένοι που δίσταζαν ή ακόμα-ακόμα ντρέπονταν να δημοσιοποιήσουν το πρόβλημά τους, είχαν τη δυνατότητα να βρεθούν σ’ ένα διακριτικό περιβάλλον με τους άξιους επιστήμονες, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους του δήμου μας, και να νιώσουν ότι όντως κάποιος βρίσκεται στο πλευρό τους τη δύσκολη αυτή στιγμή», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δ. Απατσίδης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Νεάπολης - Συκεών, Σίμο Δανιηλίδη, στο δημαρχείο μετέβησαν αρκετοί συμπολίτες μας, οι οποίοι δήλωσαν ότι έχουν λάβει ειδοποιητήρια διακοπής, καθώς και ένας πολίτης από το σπίτι του οποίου η ΔΕΗ έχει ήδη αφαιρέσει το μετρητή του ηλεκτρικού

Η λίστα που καταθέτει αύριο και επίσημα στην ειδική επιτροπή ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής αφορά 20 οικογένειες στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, από τις οποίες οι 16 ζουν με κομμένο ρεύμα κι από τις άλλες 4 έχει αφαιρεθεί και ο μετρητής.

Συνολικά στο δήμο, 614 οικογένειες έχουν λάβει από τη ΔΕΗ πρώτο ειδοποιητήριο για διακοπή του ρεύματος και 158 και το δεύτερο ειδοποιητήριο.

Όλες οι οικογένειες αυτές συμπεριλαμβάνονται στις 1.054 που είναι καταγεγραμμένες στις υπηρεσίες του δήμου και δέχονται υπηρεσίες από τους Συμβουλευτικούς Σταθμούς και τις κοινωνικές δομές κατά της φτώχιας, όπως είναι το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Εστιατόριο, το Κοινωνικό Φαρμακείο και το Δημοτικό Ιατρείο. Επίσης, για όλες αποστέλλεται στη ΔΕΗ αναλυτικός κατάλογος με τις σχετικές πληροφορίες, ενώ τους προηγούμενους μήνες τα στελέχη των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου είχαν μεσολαβήσει πολλές φορές στη ΔΕΗ για έγκαιρες ή ευνοϊκές ρυθμίσεις εξόφλησης λογαριασμών τους.

«Οι δήμοι στην συντριπτική τους πλειονότητα τα τρία τελευταία χρόνια άσκησαν αποτελεσματική κοινωνική πολιτική κι έφτασαν στα σπίτια όλων των ανθρώπων, γι’ αυτό και έχουμε περιορίσει στο ελάχιστο, όπως τουλάχιστον διαπιστώνουμε με ικανοποίηση να συμβαίνει στο δικό μας δήμο, τις περιπτώσεις αυτές», αναφέρει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

«Το θέμα δεν λύθηκε. Υπήρχε και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σε όλη την Ελλάδα. Η ΔΕΗ οφείλει, επιτέλους, να λειτουργήσει με όρους δημόσιου οργανισμού και να στηρίξει πραγματικά τους άπορους. Το φερόμενο ως Κοινωνικό Τιμολόγιο είναι δώρον άδωρον, αφού περιλαμβάνει μόνο ανάπηρους και πολύτεχνους, αφήνοντας εκτός άνεργους, άπορους, εγκαταλειμμένους πολίτες. Χιλιάδες συμπολίτες μας βρίσκονται σε απόγνωση », τονίζει, και προσθέτει: «Δεν θέλουμε να γίνουμε “Κασσάνδρες”, αλλά φοβόμαστε πως θα γίνουμε μάρτυρες τραγικών γεγονότων, αφού εξαιτίας της απόγνωσής τους πολλοί επιχειρούν να επανασυνδέσουν μόνοι το ρεύμα με κίνδυνο της ζωής τους, των παιδιών και οικογενειών, των γειτόνων τους. Η ΔΕΗ πρέπει να σκεφτεί σοβαρά τις ευθύνες που τη βαρύνουν και να φερθεί ανθρώπινα, γιατί αυτό οφείλει.

«Είναι ένα στοίχημα που βάζουμε και πιστεύουμε ότι θα το πετύχουμε. Να πιέσουμε, δηλαδή, και να καταφέρουμε ώστε ως το μεσημέρι της Δευτέρας να έχει γίνει επανασύνδεση σε όλες τις οικογένειες των συμπολιτών μας που ζουν χωρίς ρεύμα», τονίζει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, εκφράζοντας παράλληλα τη μερική ικανοποίησή του που έστω και με καθυστέρηση αναλαμβάνουν έργο οι ειδικές επιτροπές.


Να σημειωθεί πως ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, με τις ιδιότητες του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Απασχόλησης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, τις τελευταίες ημέρες έχει επιδοθεί σ’ έναν μαραθώνιο προσπαθειών σε πανελλαδικό επίπεδο, προβαίνοντας σε κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για την ανακούφιση των κοινωνικά ευάλωτων οικογενειών, και προωθώντας τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες των κεντρικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης για το σκοπό αυτό. Μεταξύ των άλλων ο Σ.Δανιηλίδης προτείνει:

Να διευρυνθεί το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, το οποίο περιέχει πέντε διαφορετικές τιμολογήσεις που παρουσιάζουν μεγάλες αδικίες. Για παράδειγμα, η μεγάλη έκπτωση που κάνει η ΔΕΗ αφορά μόνο όσους έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% και ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ, επίσης τους πολύτεκνους ανεξάρτητα από τον αριθμό των παιδιών που έχουν και γενικά τους άπορους για τους οποίους η μείωση είναι μόνο 25%. Κι αν λάβουμε υπόψη μας τις τεράστιες αυξήσεις στα τιμολόγια τα τελευταία τρία χρόνια, τότε ουσιαστικά δεν υπάρχει καμία έκπτωση.

• Να αρθεί η άλλη μεγάλη αδικία εκ μέρους της ΔΕΗ που έχει θέσει ως ρήτρα κατανάλωσης για το κοινωνικό τιμολόγιο τις 1.500 κιλοβατώρες το 4μηνο.

• Να μειωθεί τουλάχιστον κατά 50% η τιμή της κιλοβατώρας σε όλους όσοι αποδεδειγμένα έχουν ανάγκη και εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο.

• Να υπάρξει γενναία αύξηση στις ρήτρες για την κατανάλωση κιλοβατώρων.

• Να υπάρξει ειδική ρύθμιση και για όσα νοικοκυριά τους έχει αφαιρεθεί ο μετρητής.

• Από τα 812 εκατομμύρια ευρώ του πρωτογενούς πλεονάσματος, από τα οποία τα 754 προέρχονται από τις οικονομίες και τα έσοδα της Αυτοδιοίκησης, να διαθέσει η κυβέρνηση τα 70 με 80 εκατ. ευρώ στους δήμους ειδικά για την υποστήριξη των οικογενειών και των πολιτών που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση.

• Να τροποποιηθεί το άρθρο 202 περί ενδεών-απόρων του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, ώστε να μπορούν νομίμως οι δήμοι που έχουν οικονομική δυνατότητα να αναλαμβάνουν την αποπληρωμή μέρους των οφειλών πολιτών τους προς τη ΔΕΗ ή τη σύναψη συμφωνιών διακανονισμού ή την κάλυψη άλλων εκτάκτων αναγκών.

• Να γίνουν αλλαγές στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας και να υπάρξει ειδική προκήρυξη προκειμένου αντί των πενταμήνων που ισχύουν να προχωρήσουμε σε δωδεκάμηνες συμβάσεις απασχόλησης με κοινωνικούς επιστήμονες, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, κ.ά., καθώς και να συγκροτηθεί ειδική ομάδα, ώστε να δοθεί άλλη και μεγαλύτερη δυναμική στην καταγραφή των πραγματικών απόρων, που ήδη γίνεται με βάση αντικειμενικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, διασφαλίζοντας έτσι τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και την εξάλειψη και της παραμικρής υπόνοιας για υποκειμενικές επιλογές, καθώς και να υπάρξει ψυχοκοινωνική υποστήριξη και παρακολούθηση των ατόμων αυτών.

• Να πάψει η κερδοσκοπική λειτουργία της ΔΕΗ. Να αντιληφθούν επιτέλους οι ιθύνοντές της ότι και αμιγής ιδιωτική εταιρία να ήταν όφειλε, στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης και εταιρικότητας, να ασχολείται ουσιαστικά με όσους έχουν αντικειμενική αδυναμία να πληρώσουν αλλά, φυσικά, δικαιούνται να έχουν συνεχή πρόσβαση στο κοινωνικό αγαθό του ρεύματος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: