Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Σίμος Δανιηλίδης προς Παντελή Καψή:«δημόσια ραδιοτηλεόραση με έδρα την Θεσσαλονίκη»


Το αίτημα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Ελλάδας για την άμεση ίδρυση και λειτουργία φορέα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης με έδρα την Θεσσαλονίκη διατυπώνει ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), και δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης με επιστολή του προς τον υφυπουργό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης κ. Παντελή Καψή, ενώ ψήφισμα με το ίδιο αίτημα εξέδωσε και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Αναλυτικά η επιστολή του κ.Δανιηλίδη έχει ως εξής:

"Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
έξι μήνες μετά την αιφνιδιαστική και ακαριαία κατάργηση της ΕΡΤ (που την συνόδευσαν εξαγγελίες για μια νέα, εξυγιασμένη, αναβαθμισμένη και πλήρως λειτουργούσα δημόσια ραδιοτηλεόραση), η ελληνική περιφέρεια, και ιδιαίτερα η Θεσσαλονίκη (με ό,τι διαχρονικά μεταφέρει, εκφράζει και συμβολίζει, τόσο στο ευρύτερο βαλκανικό προσκήνιο και τη νοτιοανατολική Ευρώπη, όσο και στους ανοιχτούς ορίζοντες του Οικουμενικού Ελληνισμού) παραμένει, από την άποψη της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, «τυφλή και κωφάλαλη».

Αντί ενός εθνικού φορέα που θα λειτουργεί ως αξιόπιστο αντίβαρο στην ιδιωτική ενημέρωση και θα αποτελεί τη φωνή της Ελλάδας, το σήμα της ελληνικής περιφέρειας, τον κόμβο του πολιτισμού, της παιδείας και των τεχνών, το μέσο επικοινωνίας της Ελλάδας με τον κόσμο και το μοχλό της ανάπτυξης,

κυκλοφορούν σενάρια, που θέτουν σύμπασα την περιφέρεια σε πλήρη αποκλεισμό, καταργώντας ή φιμώνοντας τη φωνή των τοπικών κοινωνιών και των φορέων μέσω των οποίων εκφράζονται καθημερινά σε όλα τα πεδία και επίπεδα του δημόσιου βίου και της δημιουργίας.

Σύμφωνα με αυτά, απομακρύνεται η προοπτική ενός ισχυρού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού πυλώνα στη βόρεια Ελλάδα, με έδρα την Θεσσαλονίκη, που θα καλύπτει το σύνολο της περιφέρειας της χώρας και θα αναδεικνύει χωρίς επιλεκτικές αντιλήψεις και νοοτροπίες κάθε δράση και ιδέα του εθνικού περιφερειακού γίγνεσθαι.

Απέναντι σε όλα όσα κυοφορούνται σε κάποιους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, που έχουν κάθε λόγο να περιορίσουν και να ελέγξουν το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης, ως Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (με την 155/2013 απόφαση του Δ.Σ. μας), αλλά και γενικότερα ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, τονίζουμε την πλήρη αντίθεσή μας διατρανώνοντας την απαίτησή μας για άμεση εγκατάλειψη κάθε τέτοιας σκέψης και σχεδίου.

Το επιβάλλουν λόγοι εθνικοί, το επιβάλλουν λόγοι δημοκρατίας, πολιτισμού, παιδείας, πλουραλιστικής έκφρασης και ανάπτυξης, που υπηρετείται μέσα από αρχές και πολιτικές αποκέντρωσης.

Με δεδομένο το κενό που αναδείχθηκε με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο στη διάρκεια των έξι αυτών μηνών, τονίζουμε την αδήριτη ανάγκη:

  • Να συσταθεί και να λειτουργήσει άμεσα ένας φορέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στη βόρεια Ελλάδα με έδρα την Θεσσαλονίκη που θα εκπέμπει σε όλη την περιφέρεια ανεξάρτητο 24ωρο πρόγραμμα και θα είναι το δικό της κανάλι επικοινωνίας, όπως κι αν αυτό θα λέγεται, και να καλύπτει το σύνολο της χώρας.
  • Ο φορέας αυτός, όχι μόνο δεν πρέπει να είναι υποβαθμισμένος, αλλά αναβαθμισμένος, καλά στελεχωμένος και πλήρως εξοπλισμένος έτσι ώστε να μπορεί να επιτελέσει το ρόλο και την αποστολή του με τους ίδιους ανταγωνιστικούς όρους, και μάλιστα σε επίπεδο βαλκανικής ενδοχώρας.
  • Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και της εξυγίανσης που απαιτείται κι επιβάλλεται, γιατί είναι γνωστή η παθογένεια που υπήρξε στη δημόσια τηλεόραση τα προηγούμενα χρόνια, και χάριν της δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας, είναι απολύτως αναγκαίο το κράτος να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις δομών, σταθμών και διευθύνσεων στην Αττική, και να μην επιδιώκει τη διατήρηση 3-4 σταθμών στην Αττική με έδρα την Αθήνα, σε βάρος της περιφέρειας καταργώντας παντελώς από την περιφέρεια τη δική της φωνή.
Οι τοπικές κοινωνίες, όπως εκφράζονται μέσα από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους φορείς και τους συλλόγους, έχουν λόγο, έχουν φωνή, έχουν άποψη και πρέπει να ακούγονται, όχι να φιμώνονται και να καταργούνται.
Η ελληνική περιφέρεια διαθέτει πλούσιο και ικανό τοπικό δυναμικό σε όλα τα επίπεδα και δικαιούται και πρέπει να προβάλλεται και να αναδεικνύεται στο πλαίσιο ενός πλούσιου δημόσιου διαλόγου που θα υπηρετεί τον κοινό στόχο της πνευματικής και οικονομικής ανάπτυξης.
Σ’ αυτήν την κατεύθυνση, κάθε τέτοια προσπάθεια θα συναντήσει σύσσωμη την αυτοδιοικητική οικογένεια σύμμαχο και συμπαραστάτη, ενώ κάθε αντίθετη θα είναι απαράδεκτη και δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή"
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: