Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Άνθρωπος - Σκύλος: Μια σχέση ζωής απο την Λίθινη εποχή


Στο ερώτημα των ειδικών για το ποιοί ήταν ακριβώς οι πρόγονοι του σκύλου έρχεται να απαντήσει η έρευνα μιας ομάδας επιστημόνων απο τις Η.Π.Α, την Ρωσία και χώρες της Ευρώπης.

Στη μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Science», χρησιμοποιήθηκαν δείγματα του DNA δέκα αρχαίων λύκων, μεταξύ αυτών και των αρχαιότερων λειψάνων από τη Σιβηρία, καθώς και οκτώ πρώιμα εξημερωμένων σκύλων. Η ηλικία του γενετικού υλικού κυμαινόταν από 1000 έως 32 χιλιάδες χρόνια. Τα δεδομένα που ελήφθησαν οι επιστήμονες συνέκριναν με το DNA 77 σύγχρονων σκύλων, 49 λύκων, καθώς και τεσσάρων κογιότ. Τελικά, οι πιο κοντινοί στους σκύλους αποδείχθηκαν οι ευρωπαϊκοί λύκοι της Λίθινης εποχής

Μάλιστα απο τα αποτελέσματα, βρέθηκε ότι κανένα από τα σημερινά είδη λύκων δεν μπορεί να θεωρηθεί πρόγονος του σκύλου. Η ανάλυση του DNA των σύγχρονων «φίλων του ανθρώπου» έδειξε ότι προήλθαν από τους ευρωπαϊκούς λύκους της Λίθινης Εποχής. Αυτοί οι λύκοι ζούσαν στις περιοχές της σημερινής Ευρώπης τουλάχισστον 18000 χρόνια πριν.

Η επιστημονική ομάδα πρότεινε επίσης και ένα πιθανό σενάριο εξημέρωσης των λύκων. Οι λύκοι προφανώς περιπλανιόντουσαν κοντά στις κατοικίες των ανθρώπων, όπου τους προσέλκυαν οι μυρωδιές από το μαγείρεμα των φαγητών ή των σκουπιδιών. Τα πιο φιλικά και αντιληπτικά έρχονταν σε επαφή με τους ανθρώπους, προσαρμόζονταν στις χειρονομίες και τη συμπεριφορά τους. Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, οι αρχαίοι λιγότερο επιθετικοί λύκοι ακολουθούσαν τους κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες της παλαιολιθικής εποχής και μπορούσαν να εκλαμβάνουν κάποιους από αυτούς ως αρχηγούς. Δηλαδή οι λύκοι σταδιακά, εντάχθηκαν στην ανθρώπινη «αγέλη».

Η εργασία των επιστημόνων, που ανακάλυψαν τις ευρωπαϊκές «ρίζες» των σκύλων, εισήγαγε νέα δεδομένα στη γενετική των οικιακών τετράποδων. Παρεμπιπτόντως, πρόσφατα ερευνητές από την Κίνα, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και τη Σουηδία έδειξαν ότι ορισμένα είδη ασιατικών αδέσποτων σκύλων θα μπορούσαν να είναι η «εξελικτική γέφυρα» μεταξύ του λύκου και του σκύλου. Τώρα δύο ομάδες επιστημόνων εργάζονται παράλληλα στην υπόθεση της μετανάστευσης ζώων, που επηρέασε την εξέλιξή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: