Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Βανδαλισμοί στην Πολιτιστική γειτονιά της Νεάπολης


Ένα περιστατικό σοβαρών βανδαλισμών σημειώθηκε στο καλλιτεχνικό κέντρο του δήμο Νεάπολης-Συκεών την «Πολιτιστική Γειτονιά» η οποία είναι στην οδό Ελπίδος. Οι δράστες, μάλιστα, φάνηκαν ότι δεν είχαν την παραμικρή διάθεση -ή ανάγκη- να κλέψουν, παρά μόνο να καταστρέψουν έναν όμορφο καλλιτεχνικό χώρο που δημιούργησαν με μεράκι ερασιτέχνες αγγειοπλάστες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί ως αυτή την ώρα, οι βάνδαλοι έδρασαν κάποια στιγμή στη διάρκεια της νύχτας, ξηλώνοντας την ξύλινη πόρτα του επίσης ξύλινου κτίσματος όπου φιλοξενείται το εργαστήριο αγγειοπλαστικής, και καταστρέφοντας όλα τα έργα από ανακυκλώσιμα υλικά που φιλοξενούνταν στο χώρο και είχαν κατασκευάσει οι σπουδαστές του εργαστηρίου. Το γεγονός ότι δεν είχαν σκοπό να κλέψουν αποδεικνύεται κυρίως από το ότι αντικείμενα αξίας, όπως για παράδειγμα πυροσβεστήρες, βρίσκονται ακόμη στη θέση τους.

Στο χώρο έσπευσαν αμέσως μόλις πληροφορήθηκαν το νέο κρούσμα ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Δημήτρης Απατσίδης και η πρόεδρος του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Συκεών, Ειρήνη Καγιαμπίνη, με τον πρώτο να καταθέτει στη συνέχεια μήνυση κατά αγνώστων στο Α.Τ. Συκεών.
Σε συνεχή επαφή και ενημέρωση ήταν ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος δεν κρύβει την αγανάκτηση, και ταυτόχρονα τη μεγάλη απογοήτευσή του, γιατί οι κραυγές αγωνίας της δημοτικής αρχής και των συμπολιτών μας για εντατικοποίηση της αστυνόμευσης δεν εισακούγονται από την πολιτεία και την αστυνομία, ώστε να πάρουν στα σοβαρά το ρόλο και το καθήκον τους. Παράλληλα, επισημαίνει το μεγάλο λάθος της κυβέρνησης να καταργήσει τις εξαιρετικά απαραίτητες για τη διατήρηση της τάξης και την αποτροπή παρόμοιων φαινομένων υπηρεσίες της Δημοτικής Αστυνομίας και των Σχολικών Φυλάκων.

«Οι συμπολίτες μας είναι τρομοκρατημένοι. Δεν φθάνει που παλεύουν να αντεπεξέλθουν στις τεράστιες απαιτήσεις και ανάγκες που έχουν προκαλέσει οι συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, δεν μπορούν να είναι ασφαλείς ούτε στα σπίτια ή τις επιχειρήσεις τους», τονίζει και προσθέτει: «Πότε επιτέλους θα αναγνωρίσουν τις ευθύνες τους οι ιθύνοντες και θα κατανοήσουν ότι τα οφέλη που δήθεν εξασφαλίστηκαν από την κατάργηση των υπηρεσιών αυτών είναι απείρως υποπολλαπλάσια από το κόστος των ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται στα δημοτικά κτίρια και τα σχολεία;».

 Η «Πολιτιστική Γειτονιά» αναπτύσσεται κατά μήκος των Βυζαντινών Τειχών της Θεσσαλονίκης μεταξύ των οδών Ακρίτα, Ελπίδος, Μετεώρων και Αλ. Παπαδοπούλου, χρησιμοποιήθηκε για την οικιστική αποκατάσταση των προσφύγων. Η διαμόρφωση της περιοχής ξεκίνησε από τον πρώην δήμο Συκεών, με την αποκατάσταση παλιών προσφυγικών κατοικιών και με χρηματοδότηση από το ταμείο του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου (ΕΟΧ) και δημοτικούς πόρους.

Σήμερα λειτουργούν εκεί τμήματα μουσικής, ζωγραφικής, αγγειοπλαστικής και κατασκευών από ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ στο πλαίσιο του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας οι συμπολίτες μας μετανάστες καθιέρωσαν το δικό τους «γλωσσικό καφέ».

Ο χώρος είναι κεντρικός και βρίσκεται δίπλα σε έναν από τους δημοτικούς υπόγειους χώρους στάθμευσης, καθώς και στο κεντρικό πάρκο Ελπίδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: