Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Χρόνια Πολλά απο την Νεάπολη με μειωμένη ακτινοβολία!




Εκατό φορές κάτω από τα ανώτερα επιτρεπτά όρια βρίσκεται η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπεται στα όρια του δήμου Νεάπολης-Συκεών από διάφορες πηγές (κεραίες κινητής τηλεφωνίας, αναμεταδότες ραδιοφώνου και τηλεόρασης), σύμφωνα με τις μετρήσεις του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Οι μετρήσεις, έγιναν στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης του δήμου με το ΑΠΘ, παρουσιάστηκαν εχτές το μεσημέρι από τους ειδικούς επιστήμονες κατά την πρώτη συνεδρίαση της ειδικής Επιτροπής του δήμου, και αφορούν στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, η οποία άρχισε πριν δυο μήνες περίπου, με τις μετρήσεις να συνεχίζονται και τον επόμενο χρόνο. Να σημειωθεί ότι την ομάδα αυτή αποτελούν οι αναπληρωτές καθηγητές Ελισάβετ Μολυβδά-Αθανασοπούλου και Αναστάσιος Σιούντας, η ηλεκτρολόγος μηχανικός Χριστίνα Αθανασοπούλου και ο ακτινοφυσικός Χαράλαμπος Κουλούρης.

Η προγραμματική σύμβαση του δήμου με το ΑΠΘ αποτελεί μέρος και συνέχεια των πρωτοβουλιών και των δράσεων του δήμου Νεάπολης-Συκεών για την προστασία της δημόσιας υγείας, και ήρθε να υλοποιηθεί -για μια ακόμη φορά- για τον έλεγχο της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος με ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας ή άλλων πηγών-σταθμών.

Όπως εξήγησε ο αν. καθηγητής του ΑΠΘ Αναστάσιος Σιούντας, το ειδικό συνεργείο του εργαστηρίου «σάρωσε» επί δίμηνο όλο το δήμο και με το ειδικά εξοπλισμένο όχημα πραγματοποίησε μετρήσεις σε 1.109 σημεία, δημιουργώντας την πρώτη πλήρη χαρτογράφηση της περιοχής, μετρώντας όλο το φάσμα των εκπομπών που κυμαίνονται από 30 MHz έως 3 GHz. Αυτή, δε, αποτελεί τη μεγαλύτερη μέτρηση σε επίπεδο καταγραφής κι ελέγχου σημείων, ενώ στη δεύτερη φάση οι έλεγχοι θα είναι περισσότερο στοχευμένοι και θα αφορούν στις μετρήσεις κεραιών κινητής τηλεφωνίας και σε 120 σημείου ειδικού ενδιαφέροντος (σχολεία, παιδικές χαρές, πάρκα, εκκλησίες, αθλητικοί χώροι, κλπ.).

Σύμφωνα με τις μετρήσεις, ως κατώτερη ένδειξη καταγράφηκαν τα 0,09 V/m, που είναι και η συνηθέστερη, και μεγαλύτερη τα 6,26 V/m, που είναι η μοναδική. Με βάση τα επιτρεπτά όρια που θέτει η ελληνική νομοθεσία, και είναι αυστηρότερα από τα αντίστοιχα που ισχύουν στην Ευρώπη, η χαμηλότερη ακτινοβολία που καταγράφηκε στο δήμο Νεάπολης-Συκεών είναι 99,58% κάτω από το όριο των 21,7 V/m, ενώ η μεγαλύτερη είναι 71,15% κάτω από τα όρια αυτά.

«Το πρόβλημα στο δήμο μας δεν αποτελεί ανακάλυψη των ημερών. Το παρακολουθούμε εδώ και χρόνια συνεργαζόμενοι με το ΑΠΘ, ξεκινώντας από τον πρώην δήμο Συκεών και διευρύνοντας τις παρεμβάσεις μας στα όρια ολοκλήρου του νέου δήμου Νεάπολης-Συκεών. Οι πάντες γνωρίζουν ότι η δημοτική μας αρχή δεν ‘‘παίζει’’ με το τόσο κρίσιμο και ευαίσθητο θέμα, ούτε επενδύει με προχειρότητες κι ανευθυνότητες στην κινδυνολογία, αλλά ούτε αποσιωπά και τις αλήθειες, όσο δυσάρεστες κι αν είναι καμιά φορά», δηλώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, που παραβρέθηκε στη σημερινή παρουσίαση των αποτελεσμάτων. Μάλιστα, κάλεσε τα μέλη της Επιτροπής, την οποία συγκροτούν ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Ντίνος Ζωγόγιαννης (πρόεδρος), ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Κωνσταντίνος Κυζιρίδης, ο διευθυντής του ΣΕΚ Συκεών και φυσικός Στέλιος Κασάμπαλης και το υπηρεσιακό στέλεχος Νίκος Αμουτζιάς και ο καθηγητής Στ.Σιούντας, να φέρουν άμεσα το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για πλήρη ενημέρωση όλων των συμβούλων και των πολιτών.

«Σήμερα, για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ποιοι στέκονται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα απέναντι στο θέμα, και ποιοι θέλουν να ενσπείρουν το φόβο στις κοινωνίες και τους συνδημότες μας για να ‘‘πουλήσουν’’ προστασία. Όσοι επιχειρούν πολιτική εκμετάλλευση του θέματος εμφανιζόμενοι ως δήθεν πολέμιοι των κεραιών εγκληματούν με τον τρόπο τους», παρατήρησε κατά τη συζήτηση ο Σ.Δανιηλίδης. Και το σχόλιο του αυτό ήρθε ως συνέχεια της απάντησης του καθηγητή κ.Σιούντα σε σχετική ερώτηση, ο οποίος δήλωσε ότι «με τα σημερινά δεδομένα, τα οποία όμως είναι δυναμικά, δεν δικαιολογείται ο φόβος και η αγωνία των πολιτών».

«Αυτό εμάς δεν μας καθησυχάζει ούτε επαναπαυόμαστε στα ευρήματα αυτά. Σταθερός και αδιαπραγμάτευτος στόχος μας είναι να διασφαλίζουμε τη δημόσια πηγή από οποιαδήποτε πηγή κινδύνου, κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε με εμπλουτισμό των δράσεών μας, με πολλαπλασιασμό των πρωτοβουλιών και των προγραμμάτων που υλοποιούμε», πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: