Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Το πρώτο Ολλανδικό «κανόνι», πιθανόν, θα είναι... εκκλησιαστικό!


Όπως μετέδωσε το γνωστό ιστολόγιο «Κόκκινος Ουρανός» η ολλανδική καθολική εκκλησία ανακοίνωσε επισήμως στον Πάπα Φραγκίσκο τον άμεσο κίνδυνο να εκκοσμικευτεί πλήρως καθώς αιμορραγεί συνεχώς από μέλη και με έναν συνεχή κλείσιμο ναών.

Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεία Ολλανδών Καθολικών Επισκόπων με επικεφαλής τον αρχιεπίσκοπο της Ουτρέχτης και πρόεδρο της διάσκεψης των Ολλανδών επισκόπων, Καρδινάλιο Willem Jacobus Eijk  εξέθεσαν στον Πάπα τον εμφανή κίνδυνο που αντιμετωπίζει η ολλανδική καθολική εκκλησία, η οποία καταμετρά μια συνεχή έξοδο πιστών και ένα ανάλογο  κλείσιμο εκατοντάδων εκκλησιών.

Μάλιστα, σε συνέντευξή του στο Radio Vatican, ο καρδινάλιος Willem Jacobus Eijk δήλωσε ότι η Καθολική Εκκλησία στην Ολλανδία βρίσκεται μπροστά σε μια ολοκληρωτική κατάρρευση.

«Ο αριθμός των εν ενεργεία καθολικών μειώνεται πολύ γρήγορα. Στη δεκαετία του 1950 το 90% των Καθολικών πήγαινε στην εκκλησία κάθε Κυριακή. Τώρα, το ποσοστό είναι μόνο 5%. Η ολλανδική Εκκλησία δεν έχει επιδότηση από το κράτος, αλλά εξαρτάται από τις εθελοντικές εισφορές των πιστών. Ως εκ τούτου, είμαστε αναγκασμένοι να κλείσουμε πολλές εκκλησίες», δήλωσε ο Ολλανδός Καρδινάλιος.

Επιπλέον, παρέθεσε στοιχεία από το Γραφείο Στατιστικής, που είπε ότι το 2010, μόλις το κάτω από το 16 τοις εκατό του πληθυσμού αυτοπροσδιορίζονται καθολικοί, προσθέτοντας ότι ο αριθμός αυτός αναμένεται να μειωθεί σε περίπου 10 τοις εκατό μέχρι το 2020. Το ίδιο γραφείο εκτιμά ότι το Ισλάμ θα γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη θρησκεία στην Ολλανδία το ίδιο έτος, με μόνο περίπου τέσσερα ή πέντε τοις εκατό να είναι οι προτεστάντες.



«Η μείωση του Προτεσταντισμού είχε ήδη ξεκινήσει από τις αρχές του 20ου αιώνα, αλλά η μείωση της Καθολικής Εκκλησίας ξεκίνησε μόλις από τη δεκαετία του 1960. Ωστόσο, ήδη μετά τον πόλεμο μπορούσες να δεις προβλήματα, ακόμη και μεταξύ των Καθολικών. Η Εκκλησία έχανε τη σχέση με το δόγμα της πίστης και δεν άγγιζε πια την καθημερινή ζωή των ανθρώπων», ΄πρόσθεσε.

Επικουρικά στις θέσεις του Ολλανδού επισκόπου έρχεται δημοσίευμα της καθολικής εφημερίδας L' Osservatore Romano η οποία δημοσίευσε έρευνα, της ομάδας «Το μέλλον της θρησκευτικής κληρονομιάς», η οποία εκτιμά ότι 600-700 καθολικές εκκλησίες στην Ολλανδία θα παροπλιστούν μέχρι το 2018. Το 2010, η ομάδα δημοσίευσε μια έκθεση που αναφέρει ότι δύο εκκλησίες την εβδομάδα κλείνουν λόγω έλλειψης εκκλησιάσματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν το 2008, αναφέρει η έκθεση, «αναμένεται ότι στο εγγύς μέλλον θα κλείσουν 1.000 έως 1.200 ρωμαιοκαθολικές και προτεσταντικές εκκλησίες. Από τα 170 μοναστήρια που είναι ακόμα σε χρήση για θρησκευτικούς σκοπούς, περίπου 150 θα κλείσουν μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Όπω δήλωσε ο Καρδινάλιος Willem Jacobus Eijk, ο Πάπας Φραγκίσκος απάντησε στις ανησυχίες των Ολλανδών επισκόπων λέγοντας πως: «να επικεντρωθούν στην «εκπαίδευση των συνειδήσεων» που έχουν δεχθεί «την πνευματική κενότητα» της κοσμικής χώρα τους. Ο Πάπας πρόσθεσε να έχουν κατά νου ότι ο ευαγγελισμός πρέπει να γίνεται με «έλξη» και όχι με «προσηλυτισμό» και υπογράμμισε τη σημασία του να «προχωρήσουν κατά μήκος της διαδρομής του Οικουμενισμού. «Δεν πρέπει να τα παρατήσουμε. Πρέπει να έχετε θάρρος και πάνω απ’ όλα την ελπίδα που ο Χριστός μας έχει δώσει. Αυτή η ελπίδα δεν απογοητεύει ποτέ».

Ερωτηθείς εάν η Εκκλησία αισθάνθηκε ότι βγήκε έξω από τη δημόσια συζήτηση για τα ζητήματα ηθικής, όπως η άμβλωση και η ευθανασία, ο καρδινάλιος Eijk είπε: «Η ολλανδική Καθολική Εκκλησία δεν πτοείται. Έχουμε εκφράσει πολλές φορές την καθολική μας άποψη για διάφορα θέματα, ιδίως σχετικά με τη νομοθεσία για την ευθανασία».

Να σημειωθεί εδώ, πως η ολλανδική καθολική εκκλησία δεν είναι άμοιρη ευθυνών για αυτή την κατάσταση καθώς, το 1966, η διάσκεψη των Ολλανδών καθολικών επισκόπων δημοσίευσε την περιβόητη Ολλανδική Κατήχηση, ένα μέσο διδασκαλίας που σε μεγάλο βαθμό στιγματίστηκε, αλλά ποτέ δεν απαγορεύτηκε, από το Βατικανό. Η Κατήχηση επικεντρώθηκε στον οικουμενισμό, τονίζοντας τις «κοινές διδασκαλίες» Καθολικών και Προτεσταντών, υποβαθμίζοντας το δόγμα. Η ολλανδική Κατήχηση έγινε ένα τεράστιο διεθνές best-seller και μεταφράστηκε σε δεκάδες γλώσσες.




Δεν υπάρχουν σχόλια: