Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Μείον ένα ''Α'' για την Ολλανδία απο την Standard & Poor's. Βελτίωση για Κύπρο και Ισπανία. Η κρίση πάει στα ορεινά;


Η S&P µείωσε τη βαθµολογία της Ολλανδικής οικονομίας κατά µία βαθµίδα, απο το «ΑΑΑ» στο «ΑΑ+», µε αποτέλεσµα µόνο τρεις χώρες της Ευρωζώνης να απολαµβάνουν πλέον το τριπλό «Α»: η Γερµανία, η Φινλανδία και το Λουξεµβούργο. Την ίδια στιγµή ο διεθνής οίκος αναβάθµισε κατά µία βαθµίδα από το «CCC+» στο «Β-/Β» την κυπριακή οικονοµία, υποστηρίζοντας ότι τα άµεσα ρίσκα για το πρόγραµµα λιτότητας της µεγαλονήσου έχουν υποχωρήσει, ενώ αναθεώρησε σε «σταθερές» από «αρνητικές» τις προοπτικές της Ισπανίας.

Για το θέμα, ο Ολλανδός υπουργός οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελµπλουµ, δήλωσε ότι λαµβάνει σοβαρά την υποβάθµιση. «Παίρνω αυτές τις αξιολογήσεις σοβαρά, διότι και η αγορά τις παίρνει σοβαρά. Πεποίθηση της ολλανδικής κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να συνεχίσει τις διαρθρωτικές οικονοµικές µεταρρυθµίσεις». Παράλληλα, έδωσε έµφαση στην ανάγκη να δοθεί προσοχή στην αγορά κατοικιών, η οποία κατά τον Ολλανδό υπουργό Οικονοµικών θα εµφανίσει άνοδο του χρόνου.

Απο την μεριά του ο γνωστός οίκος αξιολόγησης αιτιολογώντας την απόφαση του «ψαλιδίσµατος» της ολλανδικής οικονοµίας, επεσήµανε ότι οι αναπτυξιακές προοπτικές είναι ασθενέστερες απ' ό,τι προβλεπόταν. «Ο ρυθµός ανάπτυξης του πραγµατικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ παραµένει επίµονα χαµηλότερος από αυτόν χωρών σε παρόµοια υψηλά επίπεδα οικονοµικής ανάπτυξης. Δεν αναµένουµε ότι η πραγµατική ανάπτυξη θα υπερβεί τα επίπεδα του 2008 πριν από το 2017 και θεωρούµε ότι η ισχυρή συνεισφορά από τις καθαρές εξαγωγές στην ανάπτυξη, δεν ήταν αρκετή για να εξισορροπήσει µια ασθενή εγχώρια οικονοµία», ανέφερε στην ανακοίνωσή της.

Να σημειωθεί πως η Ολλανδία βγήκε το τρίτο τρίµηνο από την ύφεση που την πλήττει το τελευταίο έτος, καθώς η άνοδος των εξαγωγών αντιστάθµισε την αδύναµη εγχώρια κατανάλωση. Το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,1% σε σχέση µε το προηγούµενο τρίµηνο. Σε ετήσια, όµως, βάση υποχώρησε 0,6%.

Επίσης, η ιδιωτική κατανάλωση υποχωρεί τα τελευταία 2,5 χρόνια καθώς τα υπερχρεωµένα νοικοκυριά έχουν πληγεί από την πτώση των τιµών των ακινήτων και από τα προγράµµατα λιτότητας της κυβέρνησης. Ενώ παράλληλα, η ανεργία καλπάζει έχοντας «σκαρφαλώσει» στο 9%, ενώ το κατά κεφαλήν χρέος για στεγαστικά δάνεια είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη και προσεγγίζει το 130% του ΑΕΠ, ενώ η πτώση 15% που έχουν σηµειώσει οι τιµές των κατοικιών από το 2008 έχει επηρεάσει την ιδιωτική κατανάλωση και την ανάπτυξη.

Για πολλούς οικονομικούς αναλυτές μάλιστα, τον τελευταίο καιρό είχαν αυξηθεί τα «καµπανάκια» ότι η Ολλανδία συνιστά µια «βραδυφλεγή βόµβα» στα θεµέλια της Ευρωζώνης. Το υπέρογκο ιδιωτικό χρέος της χώρας, η τροµακτική «φούσκα» ακινήτων και οι τεράστιες τραπεζικές επισφάλειες δηµιουργούν ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ».

Οι... κερδισμένοι

Η S&P αποδίδει την αναβάθµιση των ισπανικών προοπτικών στη βελτίωση της εξωτερικής θέσης της χώρας του Μαριάνο Ραχόι καθώς η ανάπτυξη επανέρχεται και αναµένει ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 1,2% το 2013, αλλά έκτοτε θα ανακάµψει σταδιακά, µε ρυθµό 0,8% το 2014 και 1,2% το 2015, κυρίως λόγω των εύρωστων εξαγωγών. Θεωρεί επίσης ότι η Μαδρίτη θα πετύχει τους δηµοσιονοµικούς στόχους για τη µείωση του ελλείµµατος στο 5,8% του ΑΕΠ το 2014.

Ενώ για την Κύπρο «η αναβάθµιση αυτή δεν αποτελεί παρά το αποτέλεσµα των οδυνηρών θυσιών του λαού, αλλά και της συνεπούς και αποφασιστικής πολιτικής που η κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάµεις ακολούθησαν τους τελευταίους οκτώ µήνες».

'Οπως δήλωσε και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε: «Εστω και αν εκφράζω την ικανοποίησή µου, δεν θεωρώ πως είναι η ώρα για θριαµβολογίες, αλλά, σίγουρα, ανάλογα µηνύµατα, όπως αυτό του συγκεκριµένου οίκου αξιολόγησης, ενισχύουν τη σταδιακή αποκατάσταση της εµπιστοσύνης προς την κυπριακή οικονοµία, στοιχείο απαραίτητο για να επιτύχουµε το συντοµότερο την επανεκκίνηση της οικονοµίας µας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: