Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Μεγαλόπνοα σχέδια για την Βαλκανική Πλατεία



Την ανάγκη να εξευρεθούν νέοι κοινόχρηστοι χώροι και να αναβαθμιστούν οι υπάρχοντες, με την αξιοποίηση ριζοσπαστικών ιδεών και προτάσεων, επισήμανε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης στη χθεσινή εκδήλωση που διοργανώθηκε για την παρουσίαση των βραβείων του πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση και ανάδειξη της Βαλκανικής Πλατείας στη Δ.Ε. Νεάπολης.



Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και παρουσίασαν τις προτάσεις τους οι μελετητικές ομάδες που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό, με κοινό στοιχείο τον εμπλουτισμό της περιοχής με επιπλέον πράσινο και νέους λειτουργικούς χώρους, που θα «δένουν» ενιαία και θα μπορούν να υποστηρίξουν τις καθημερινές δράσεις του πληθυσμού σε όλα τα επίπεδα, ακόμη και της αναψυχής. Κοινή, επίσης, καταγράφηκε η άποψη των αρχιτεκτόνων και μηχανικών για την αποφυγή «ευκαιριακών χρήσεων» των χώρων, με την αρχιτέκτονα του δήμου Νεάπολης-Συκεών, Φεδώρα Κανελλή να αναδεικνύει τους «άστοχους χειρισμούς που επέφεραν κατακερματισμό των χώρων και της περιοχής».  

«Πρόκειται για πολύ σοβαρές, σύγχρονες και ριζοσπαστικές ιδέες και προτάσεις που θα τις αξιοποιήσουμε για να υλοποιήσουμε αυτό το μεγαλόπνοο και φιλόδοξο σχέδιο που σίγουρα θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής όχι μόνο στα στενά όρια της περιοχής μας και το δήμο μας αλλά και ευρύτερα. Για να έχει ζωή μια πόλη και να δημιουργεί πρέπει να υπάρχουν κοινόχρηστοι χώροι, χώροι πρασίνου, που θα είναι επαρκείς και λειτουργικοί ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν πολιτιστικές, εκπαιδευτικές, αθλητικές και άλλες δραστηριότητες. Κι αυτούς πρέπει να τους δημιουργήσουμε προχωρώντας με τόλμη, και χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος, απαλλοτριώνοντας ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα όπου χρειάζεται σε υποβαθμισμένες συνοικίες. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να τολμήσουμε και την αναβάθμιση των υπαρχόντων αξιοποιώντας κάθε ιδέα και πρόταση, για να προσφέρουν επιπλέον τη δυνατότητα νέων χρήσεων στον τομέα της καθημερινότητας, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, του αθλητισμού, και γενικά της δημιουργίας» επισήμανε στον λόγο του ο κ. Δανιηλίδης και πρόσθεσε: «Μόνο έτσι, αψηφώντας το πολιτικό κόστος, αλλά με τολμηρές θέσεις και αποφάσεις, μπορούμε να δώσουμε ουσιαστική ώθηση στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στον τόπο μας».



Αναφερόμενος στις προτάσεις των μελετητικών γραφείων επισήμανε ότι όλα «τα στοιχεία θα αξιοποιηθούν» και θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την ανεύρεση τρόπων «ώστε να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα που είναι και μεγάλα και δύσκολα, αλλά και αρκετά δαπανηρά». «Η αξία είναι μεγάλη και το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη μεγαλύτερο εάν τελικά καταφέρουμε να υλοποιήσουμε αυτό το μεγαλόπνοο και φιλόδοξο έργο που σίγουρα θα αλλάξει την ποιότητα ζωής όχι μόνο στη στενή περιφέρεια γύρω από την περιοχή Στρεμπενιώτη στη Νεάπολη, αλλά στην ευρύτερη περιοχή όλου του δήμου μας και ίσως και ευρύτερα», κατέληξε.



Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Ντίνος Ζωγόγιαννης υπογράμμισε τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής για την αναβάθμιση περιοχών του δήμου Νεάπολης-Συκεών, υπενθυμίζοντας τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη για την ανάπλαση της περιοχής Επταπυργίου και της συνοικίας Πέτρου Λεβαντή στις Συκιές και την κατασκευή του νέου 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Παύλου, ενώ ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Θόδωρος Κυζιρίδης ανέδειξε τη δυνατότητα του δήμου να υλοποιεί δράσεις για αναπλάσεις περιοχών «όταν άλλοι δήμοι αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τη μισθοδοσία των εργαζομένων».


Δεν υπάρχουν σχόλια: