Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

ΛΕΦΕΔ Χίου: «Ωρίων 15»


Τακτική Άσκηση Μετα Στρατευμάτων, με την κωδική ονομασία «Ωρίων 2015», πραγματοποίησε προ ημερών η Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων Χίου (ΛΕΦΕΔ Χίου). Αντικείμενο της άσκησης ήταν ενέργειες περιπόλου πεζικού και εξετάστηκαν η ικανότητα αυτόνομης δράσης, ως μία οργανική μονάδα η ικανότητα για άμεση ανάληψη αποστολής και διεξαγωγής κάποιας επιχείρησης η ικανότητα ομάδας να κινείται με ασφάλεια , να επιλέγει δρομολόγια, να γνωρίζει τις ενέργειες αμέσου αντιδράσεως σε τυχαίες επαφές με τον εχθρό, η ικανότητα αυτόνομης διανυκτέρευσης.

Αναλυτικά, η ομάδα κινήθηκε μετά από πορεία στην περιοχή - χώρο κλιμακίου «μελίσσι 5. Με αυτάρκεια σε επιμελητεία (τρόφιμα, ρούχα, πυρομαχικά) για τουλάχιστον 7 μέρες. Έγινε έκδοση τελικής διαταγής και ενημέρωση επί της αμμοδόχου . Με όλες της πρέπουσες απεικονίσεις συντεταγμένων αποστάσεων , δρόμων ,οχημάτων , υψωμάτων ,σταθμών επικοινωνιών, ραντάρ κ.α. 
Κατά ομάδες γύρω από την αμμοδόχο πραγματοποιήθηκε ενημέρωσή τους και κατόπιν μέσω των ασφαλών περασμάτων μετακινήθηκαν προς τις θέσεις τους 


Ο Αντικειμενικός Σκοπός (ΑΝΣΚ) ήταν η φύλαξη του χώρου των αποθηκευμένων πυρομαχικών οπλισμού, υλικά Διοικητικής Μέριμνας (Δ.Μ.), υγειονομικό υλικό και δημιουργία καταυλισμού στον χώρο «κλιμακίων» και δημιουργία Σημείων Τακτικής Εκπαίδευσης (ΣΤΕΚ). Πραγματοποιήθηκε αναγνώριση οπλικών αμυντικών συστημάτων, οχυρωματικών έργων διεσπαρμένων στην ευρύτερη περιοχή με σκοπό την μετακίνηση - ενίσχυση κατά ομάδων φίλιων δυνάμεων από την ενδοχώρα , από τα ασφαλή περάσματα που διανύθηκαν και επισημάνθηκαν στους χάρτες αλλά και επί της αμμοδόχου, κατόπιν αναγνωρίσεως του εδάφους από την ομάδα.


Λίγο πριν πέσει ο ήλιος δόθηκε διαταγή για εξάλειψη εναέριου προγεφυρώματος και έτσι μεταβήκαμε με πορεία 6 χλμ. στο οροπέδιο «147» ύψωμα όπου και έλαβε θέσεις μάχης η ομάδα κρούσης. Κατόπιν η ομάδα επέστρεψε στον χώρο του «κλιμακίου» με ασφαλή επιστροφή του τμήματος στο «μελίσσι 5» και χωρίς η ομάδα να αφήσει ίχνη, της εκεί παρουσίας της.


Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΛΕΦΕΔ Χίου: «τα συμπεράσματα ήταν πολύ χρήσιμα διότι εφαρμόστηκε σενάριο προσανατολισμένο σε ρεαλιστικές συνθήκες όπου οι έφεδροι θα λάβουν κρίσιμες αποστολές υποστήριξης. Η εφαρμογή τεχνικών επιβίωσης και μάλιστα σε βροχερό περιβάλλον σε ατομικό αλλά κυρίως σε ομαδικό επίπεδο, είναι χρήσιμη και σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών όπου η ομάδα μπορεί να μεταβεί σε αποκλεισμένη περιοχή και να παράσχει διοικητική μέριμνα τις πρώτες κρίσιμες ώρες. «H NIKΗ ΑΓΑΠΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ» Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για του χρόνου . Στον *ΟΡΙΩΝ 2016 * "ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΣΟΙ ΘΕΛΟΥΝ. ΜΕΝΟΥΝ ΟΣΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ».



Δεν υπάρχουν σχόλια: