Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Επάγγελμα τζιχαντιστής - Οι μισθοί των μαχητών του ISIS



Δύο στα τρία δολάρια που βγάζει το «Ισλαμικό Κράτος» από λαθρεμπόριο κλεμμένου πετρελαίου, φόρους που επιβάλλει στους «υπηκόους» του και από λεηλασίες πηγαίνουν στο στρατό του. Αυτό αποκαλύπτει ρεπορτάζ των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο από τα περίπου   900 εκατ. δολάρια (περίπου 830 εκατ. ευρώ) έσοδα του το «Ισλαμικό κράτος» διαθέτει γύρω στα 600 εκατ. για μισθούς στρατιωτών.

Οι ντόπιοι τζιχαντιστές πληρώνονται με 200-300 δολάρια τον μήνα. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 185-277 ευρώ, περίπου  44.000 έως 66.000 λίρες Συρίας, όταν ο μέσος μισθός στη Συρία δεν ξεπερνά τις 10.000 λίρες μηνιαίως (δηλαδή 45 δολάρια, ή 42 ευρώ, τον μήνα).   Τα χρήματα είναι ακόμα περισσότερα για τους ξένους εθελοντές.

Οι τζιχαντιστές από το εξωτερικό αμείβονται από 600 έως 1.000 δολάρια τον μήνα, δηλαδή από 132.250 λίρες τον μήνα (περισσότερα από όσα παίρνει ένας Σύρος ολόκληρο τον χρόνο) μέχρι 220.418 λίρες.   Ένας δηλαδή καλοπληρωμένος ξένος τζιχαντιστής λαμβάνει μισθό 1.000 δολάρια τον μήνα, που αντιστοιχούν σε μισθούς δύο ετών ενός Σύρου υπαλλήλου. Για τα μέτρα της Συρίας διάγει ζωή βασιλική, μέχρι να πεθάνει.   Το Ισλαμικό Κράτος έχει φορολογήσει το ηλεκτρικό ρεύμα, όσους δηλαδή έχουν σύνδεση, σαν να λέμε ένας… τζιχαντιστικός ΕΝΦΙΑ, έχει φορολογήσει όσους έχουν τηλεφωνική σύνδεση και έχει δημιουργήσει και τελωνεία όπου φορολογεί τις εισαγωγές και τις εξαγωγές.   Βεβαίως τα μεγαλύτερα έσοδα της οργάνωσης προέρχονται από το λαθρεμπόριο κλεμμένου πετρελαίου που κάνει σε συνεργασία με τους Τούρκους.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει μεγάλα έσοδα και από τα Internet Cafe. Από την ημέρα που η Ράκα έπεσε στα χέρια της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και την ανακήρυξε πρωτεύουσά του, από εκεί που υπήρχαν 20 Internet Cafe στην πόλη σήμερα λειτουργούν 500, τα οποία καλύπτουν και τις ανάγκες των ξένων τζιχαντιστών.   Τέλος, να μην το ξεχνάμε, το Ισλαμικό Κράτος κάνει χρυσές δουλειές και με την αρχαιοκαπηλία

Δεν υπάρχουν σχόλια: