Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Vaelncia - Neville: πρόσληψη επιχειρηματικών σχέσεων με πολλά ερωτηματικά


Δημήτρης Βαρσάνης

Πριν από δύο χρόνια, ως σχολιαστής, ο Gary Neville ζήτησε από τη Manchester United ο David Moyes να πάρει περισσότερο χρόνο λέγοντας:"Ως σύλλογος, στέκονται ενάντια στην αμεσότητα της σύγχρονης ζωής."
Τώρα, αυτός είναι ο προπονητής της Valencia, ένα κλαμπ πολύ μακριά από τη ρόδινη εικόνα που έχει ο Neville για τη Manchester United. Κανένα από τα σωματεία δεν είναι περισσότερο εναρμονισμένα για την αμεσότητα της σύγχρονης ζωής στο ποδόσφαιρο από ό, τι η Valencia
Ο ιδιοκτήτης Peter Lim αγόρασε το 70 τοις εκατό της Valencia το Μάιο του 2014, ένας γάμος με  μεσολάβηση τουλάχιστον εν μέρει, από τον Πορτογάλο ατζέντη Jorge Mendes. Ο νέος ιδιοκτήτης ανακατασκεύασε γρήγορα την ομάδα της Valencia με τους πελάτες του Mendes όπως ο αμυντικός Nicola Otamendi και διευθυντής Nuno Espirito Santo. Το σχέδιο λειτούργησε, και τα χρήματα του Lim σε συνδυασμό με το έργο του Mendes ανέβασε τη Valencia στην τέταρτη θέση και στο Champions League της σεζόν 2014-15.
Ο καθένας κέρδισε. Ο σύλλογος βελτιώθηκε,ο ιδιοκτήτης πήρε τα έσοδα του Champions League και Mendes έκανε μια προμήθεια λίπους.
Το ίδιο σχέδιο δεν λειτούργησε σχεδόν τόσο καλά το περασμένο καλοκαίρι όμως. Αφού ξόδεψε σχεδόν 60 εκατομμύρια λίρες για παίκτες, η ομάδα βρίσκεται σήμερα στην ένατη θέση. Μετά από μακροχρόνια φήμες της έριδος στο καμαρίνι και κακές εμφανίσεις στο γήπεδο, ακόμη και αν ήταν ένας πελάτης του Mendes δεν ήταν αρκετό για να σώσει τη δουλειά του ο Nuno.
Ο Lim είναι επίσης επίσης επιχειρηματικός συνέταιρος με τον Neville. Ο τελευταίος και οι συνάδελφοί του από την Τάξη του '92 κατέχουν το ένα μισό της Salford City FC, το άλλο μισό ανήκει στον Lim. Ο Phill Neville, ο οποίος είναι επίσης συνέταιρος στη Salford City, ήταν βοηθός στο καθεστώς του Nuno και θα αναλάβει χρέη υπηρεσιακού προπονητή αυτό το Σαββατοκύριακο πριν αναλάβει τα ηνία ο αδερφός του.
Με την αντικατάσταση του Nuno, ο Lim μειώνει την επίδραση ενός συνόλου των επιχειρηματικών του εταίρων στη Valencia από τη διεύρυνση της επιρροής ενός άλλου. Η επιρροή του Mendes ήταν τόσο έντονα αισθητή στη Valencia που η πρόεδρος του συλλόγου Layhoon Chan έπρεπε να το αρνείται ρητά ότι ο Mendes ήταν αθλητικός διευθυντής των "νυχτερίδων", αποκαλώντας τον ατζέντη απλά ένα φίλο. " Όμως, στον απόηχο της απόλυσης του Nuno,ο σύλλογος αισθάνθηκε την ανάγκη να αποστασιοποιηθεί από τον Mendes σε σημείο που δήλωσαν δημοσίως ότι ο επόμενος προπονητής τους δεν θα είναι ένας από τους πελάτες του.
Αντίθετα, ο νέος τεχνικός τους δεν έχει προπονητική εμπειρία, καμία εμπειρία στη La Liga και καμία δεξιότητα στην Ισπανική γλώσσα.
Παρά τις δυσκολίες αυτή τη σεζόν, ο σύλλογος είναι ακόμα στο Champions League με μια καλή πιθανότητα για να προχωρήσει αν νικήσει την Lyon την επόμενη εβδομάδα. Ακόμη,είναι μόλις πέντε βαθμούς πίσω από την Celta Vigo για την τέταρτη θέση στη La Liga. Ένας προπονητής, ο οποίος θα μπορούσε να έρθει και να βελτιώσει τα αποτελέσματα γρήγορα, να θέσει τις φωτιές πίσω από τις σκηνές και να βελτιώσει τις επιδόσεις της ομάδας από την πρώτη μέρα θα ήταν μια λογική επιλογή. Ο Neville αντίθετα θα χρειαστεί χρόνο για να προσαρμοστεί.



Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Neville είναι καταδικασμένος στην αποτυχία. Υπήρξαν άφθονες φορές στο παρελθόν που άνθρωποι αναπάντεχα έγιναν απίστευτα επιτυχημένοι προπονητές. Ο Neville σαφώς έκανε κάποια μαθήματα από τότε που αποσύρθηκε, και έχει μια καριέρα του τηλεσχολιαστή πίσω του, που θέτει τον πήχη για το τι ο κόσμος μπορεί και πρέπει να περιμένει από την ανάλυση του στη τηλεόραση.
Η Valencia δεν ήταν σχεδόν τόσο καλή όσο δείχνει το αμυντικό ρεκόρ της. Έχει δεχτεί μόλις 10 γκολ, αλλά το αμυντικό της ρεκόρ στέκεται στους ώμους των ισχυρών τερματοφυλάκων της Jaume Domenech και Maty Ryan. Συλλογικά, οδηγούν το πρωτάθλημα πραγματοποιώντας τις περισσότερες επεμβάσεις πέρα από εκείνων της Real Betis και της Sporting Gijon. Αυτή τη σεζόν, ίσως εν μέρει επειδή ο Otamendi έχει φύγει, η άμυνα της Valencia τα πηγαίνει πολύ χειρότερα, μιας και από εκεί που ήταν η πέμπτη ομάδα με τα λιγότερα σουτ στην εστία της, τώρα είναι η τέταρτη ομάδα η οποία έχει δεχτεί τα περισσότερα.
Θεωρητικά, το είδος αυτού του προβλήματος σαν πρώην αμυντικός ο Neville είναι ο πλέον αρμόδιος να το λύσει.
Έτσι, η πρόσληψη του Neville είναι δύσκολο να αποδειχθεί ότι θα είναι μια εμπνευσμένη επιλογή, αλλά είναι ακόμα μια υψηλού ρίσκου. Ποτέ του δεν υπήρξε βοηθός προπονητή σε ένα κλαμπ σε οποιοδήποτε επίπεδο, πόσο μάλλον το αφεντικό. Χωρίς τις προηγούμενες διασυνδέσεις του με τον Lim, είναι αδιανόητο ότι θα έπαιρνε αυτή την ευκαιρία. Σε μία βιομηχανία του ποδοσφαίρου οι περισσότεροι προπονητές δείχνουν κάποια πράγματα με τον τρόπο εργασίας τους ή ακόμα και με το σύστημα που ακολουθούν, Ο Neville παίρνει την ευκαιρία να ξεκινήσει από την κορυφή, χάρη εν μέρει σε μια επιχειρηματική σχέση με τον ιδιοκτήτη της Valencia.



Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Neville έχει κάνει κάτι κακό. Έχει κάνει αρκετά σαφές ότι θέλει να προπονήσει, πήρε μια ευκαιρία να το πράξει, σε ένα μεγάλο στάδιο, και φυσικά αυτός είναι το κατάσχεση με τα δύο χέρια. Ωστόσο, είναι ένας άπειρος προπονητής και από πίσω του θα έχει έναν ιδιοκτήτη ο οποίος στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στους επιχειρηματικούς του συνεργάτες σε έναν αγώνα δρόμου για να κερδίσει γρήγορα, μετά από 13 απογοητευτικά παιχνίδια στο πρωτάθλημα.
Πριν από δύο χρόνια ο Neville επέκρινε την πρόσκρουση της αμεσότητας της σύγχρονης ζωής για το ποδόσφαιρο της Manchester United και τώρα θα πρέπει να την υλοποιήσει στη Valencia. Στη σημερινή εποχή, στο τέλος θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τα πάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: