Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Κύπρος: Νέα Πολιτική Θετικών Κινήτρων για μια παραγωγική θητεία στην Εθνική Φρουρά


Κατά τη χθεσινή άτυπη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Άμυνας ενημέρωσε το σώμα σχετικά με τη νέα Πολιτική Θετικών Κινήτρων, η οποία έχει στόχο να καταστεί ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας παραγωγικός και επωφελής για τους εθνοφρουρούς. Τη συνεδρία, η οποία διεξήχθη στο πλαίσιο της Ημέρας του Πολίτη, παρακολούθησαν μαθητές και φοιτητές.

Η Πολιτική Θετικών Κινήτρων διαμορφώθηκε στη βάση σχετικής έρευνας ανάμεσα στους εθνοφρουρούς που κατέδειξε τις επιλογές των ίδιων των εθνοφρουρών ως προς το τι είναι αυτό που οι ίδιοι θεωρούν χρήσιμο.

Η Πολιτική Θετικών Κινήτρων περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
  • Παροχή δυνατότητας παρακολούθησης μαθημάτων με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως φοίτησης, σε συνεργασία με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Στη συνέχεια, με τη μεταφορά των πιστωτικών μονάδων που αντιστοιχούν στα μαθήματα που παρακολούθησαν στα πανεπιστήμια της επιλογής τους έχουν τη δυνατότητα μείωσης του πραγματικού χρόνου σπουδών μέχρι και κατά ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο
  • Προώθηση, σε συνεργασία με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ειδικού Προγράμματος 
  • Προαγωγής της Νεανικής Επιχειρηματικότητας και της Καινοτομίας.
Εφαρμογή του Προγράμματος Προώθησης Αθλητισμού και Εκγύμνασης που στηρίζεται στους ακόλουθους τρεις πυλώνες:
  1. Την προώθηση και στήριξη των πραγματικών ταλέντων, ενώ υπηρετούν τη θητεία τους.
  2. Την προσφορά νέων προγραμμάτων εκγύμνασης για τους εθνοφρουρούς. Σε συνεργασία με τον ΚΟΑ έχει ήδη εφαρμοστεί πιλοτικό πρόγραμμα εκμάθησης πολεμικών τεχνών και τεχνικών αυτοάμυνας.
  3. Τη δημιουργία νέων γυμναστηρίων, εκεί που δεν υπάρχουν, ή την ενίσχυση των υφιστάμενων.
  • Προώθηση Προγράμματος Επαγγελματικής Κατάρτισης, για εθνοφρουρούς που δεν προτίθενται να φοιτήσουν σε ακαδημαϊκά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με στόχο την καλλιέργεια βασικών γνώσεων και επαγγελματικών δεξιοτήτων, που θα τους βοηθήσουν στην ευκολότερη ένταξή τους στην αγορά εργασίας.
  • Προώθηση Προγράμματος Εκμάθησης Πρώτων Βοηθειών με στόχο την προώθηση της ασφάλειας και υγείας του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς.
  • Εφαρμογή Προγράμματος Ακαδημαϊκής και Συμβουλευτικής, με στόχο την παροχή πληροφόρησης και στήριξης προς τους εθνοφρουρούς σε ό,τι αφορά στις ακαδημαϊκές και επαγγελματικές τους προοπτικές μέσα από τη σύσταση Κέντρων Επαγγελματικού και Ακαδημαϊκού Προσανατολισμού που θα λειτουργούν εντός των στρατιωτικών μονάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: