Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Τη στιγμή που η Leicester κάνει τα δικά της, η Watford τους πιάνει όλους στον ύπνο


Δημήτρης Βαρσάνης

Η απόλυση του Jose Mourinho με τη Chelsea να είναι ένα βαθμό πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού και τη Leicester να οδηγεί τη κούρσα της Premier League υπογραμμίζουν την πιο εκπληκτική της χρονιά.
Τα σοκ ήταν τόσο σεισμικά όσο σε καμία άλλη σεζόν, που η άνοδος της προβιβασμένης Watford στην έβδομη θέση σίγουρα θα λάμβανε μεγαλύτερη προσοχή. Όπως έγινε, με τον Mourinho να χάνει τη δουλειά του ύστερα από την ήττα με 2-1 από τη Leicester του Claudio Ranieri, τη νίκη της Bournemouth με 2-1 επί της διαταραγμένης Manchester United, τη απροσδόκητη νίκη της Newcastle με 2-1 στο White Hart Lane και τη περίεργη κίνηση του Jurgen Klopp να πάρει τους παίκτες και να γιορτάσουν μαζί την ισοπαλία που απέσπασε τη τελευταία στιγμή από τη West Brom (2-2), η έβδομη θέση των "Hornets" μετά την εκτός έδρας νίκη με 1-0 επί της Sunderland μάλλον είχε ξεχαστεί.
Η Liverpool επισκέπτεται σε λίγα λεπτά το Hertfordshire ευρισκόμενη δύο βαθμούς και δύο θέσεις πίσω από μια επαρχιακή ομάδα του Βορειοδυτικού Λονδίνου. Οι "κόκκινοι" θα αντιμετωπίσουν ένα σύνολο που έχει κερδίσει τα τρία τελευταία του παιχνίδια στη Premier League και έχει χάσει μόλις δύο φορές στην έδρα του μέσα σε τρεις μήνες, από την Arsenal με 3-0 τον Οκτώβριο και από τη Manchester United με 2-1 το περασμένο μήνα.



Οι δραστηριότητες των ιδιοκτητών της, - της οικογένειας Pozzo από το Udine - στην Ιταλία έχουν αυξηθεί από τον Ιούνιο του 2012 προσθέτοντας μια Αγγλική ομάδα στο χαρτοφυλάκιο τους μετά την Udinese στη Serie A και τη Granada στη La Liga, όμως ένα καθεστώς που κάνει διαφορετικά πράγματα δρέπει την επιβράβευση της ανορθοδοξίας της.



Με επικεφαλής τον πατέρα Giampaolo, του οποίου ο γιος Gino κατέχει επίσημα και τρέχει τη Watford. Η εξέλιξη ενός μεσαίου συλλόγου της Championship σε μια θέση που οδηγεί σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση μόνο τυχαία δεν είναι. Ο πρώην προπονητής της Valencia, της Atletico Madrid και της Benfica Quique Sanchez Flores προσελκύστηκε από το σύλλογο σε μια αποφασιστική κίνηση από τους ιδιοκτήτες και τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν τη περασμένη σεζόν και τη τωρινή, όπως και η αδίστακτη αλλά κομψή προσέγγιση στην εργασία έχουν κερδίσει τους οπαδούς.
Η παρουσία του τολμηρού Flores, ενός σχολαστικού προπονητή με τη προετοιμασία του αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του κυνικού τρόπου σκέψης του συλλόγου. Ο Slavisa Jokanovic - ο οποίος τώρα διαχειρίζεται τη Maccabi Tel Aviv - οδήγησε τη Watford στην άνοδο τη περασμένη σεζόν, μόνο για να του πουν ότι δεν θα του προσφερθεί νέο συμβόλαιο. Ο Jokanovic είχε αναλάβει τον Οκτώβριο του 2014 όντας ο τέταρτος προπονητής σε έξι εβδομάδες μετά τις απολύσεις των Giuseppe Sannino και Billy McKinlay και την αποχώρηση του Oscar Garcia για λόγους υγείας.
Όντας τόσο πολεμοχαρείς που είχε οριστεί προηγουμένως η κυβερνώσα οικογένεια, μιας και είχε τη τάση να μετατοπίζουν τα ταλέντα τους μεταξύ των τριών συλλόγων τους, σήμαινε ότι η ομάδα της Watford τη σεζόν 2012 - 2013 περιελάμβανε δέκα δανεικούς από την Udinese. Αυτή η εισροή από την Ιταλία οδήγησε στην αλλαγή των κανόνων της Football League πάνω στους δανεισμούς από το εξωτερικό, αλλά ο Gino Pozzo και ο Διευθύνων Σύμβουλος Scott Duxbury αποδείχθηκαν προσαρμόσιμοι. Οι καλοκαιρινές μεταγραφικές τους δραστηριότητες περιελάμβαναν μόνο έναν παίκτη είτε από τη Granada είτε από την Udinese, του αμυντικού Allan Nyom, ο οποίος υπεγράφη από τον Ισπανικό σύλλογο.
Το ροστερ του Flores διαθέτει παίκτες που δεν στέριωσαν σε μεγαλύτερους συλλόγους, όπως ο τερματοφύλακας Heurelho Gomes και η μεταγραφή του καλοκαιριού Etienne Capoue, δύο πρώην παίκτες της Tottenham που έχουν πολύ καλύτερες επιδόσεις από ότι στο White Hart Lane. Αλλού, ο Nathan Ake (δανεικός από τη Chelsea) παίζει καλά στα αριστερά αφού δεν πήρε την εμπιστοσύνη από τον Mourinho. Υπάρχουν μόνο δύο Άγγλοι, ο επιθετικός Troy Deeney και ο μέσος Ben Watson σε μια ομάδα που αποτελείται από 22 διαφορετικές εθνικότητες.



Αν και οι ιδιοκτήτες είναι υπεύθυνοι για τις μεταγραφικές δραστηριότητες, στον Flores έχει δοθεί επαρκής έλεγχος του προσωπικού και ο ίδιος αποχωρίστηκε δύο ήρωες της ανόδου της περασμένης σεζόν στη τελευταία μέρα των μεταγραφών. Τον Τσέχο επιθετικό Matej Vydra, ο οποίος είχε σημειώσει 16 τέρματα σε 31 αγώνες του στη Championship και τον Μεξικανό εξτρέμ Miguel Layun. "Πρέπει να κρατήσουμε τους παίκτες που πιστεύουν 100% στο έργο μας" τόνισε ο Ισπανός τεχνικός για τον Vydra, ο οποίος μόλις πρόσφατα υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο.



Η έξοδος του Vydra ήταν μια αντανάκλαση της πίστης του Flores στους τρέχων δύο επιθετικούς του, τον Deeney και τον Νιγηριανό Odion Ighalo. Ο Deeney ένας ανανεωμένος χαρακτήρας που έχει αντιστρέψει τη ζωή του αφότου μπήκε στη φυλακή το 2012 λόγω συμπλοκής. Ο Ighalo, ο οποίος παίζει μπροστά από τον Deeney στο σύστημα του 4-4-2 του Sanchez έχει σκοράρει τα περισσότερα γκολ - 26 - τα περισσότερα από οποιοδήποτε παίκτη στις τέσσερις επαγγελματικές κατηγορίες της Αγγλίας το 2015, συμπεριλαμβανομένων των 10 τερμάτων στην Premier League.
Μια ομάδα που κρατά σφιχτά - μόνο η Manchester United έχει σκοράρει στο πρώτο ημίχρονο στο Vicarage Road αυτή τη σεζόν - επίσης αγγίζει εύκολα το γκολ και οι πρόσφατες νίκες (2-3 με την Aston Villa, 2-0 με τη Norwich και 0-1 με τη Sunderland) δείχνουν τι έχει δώσει ο Flores. Τα Χριστούγεννα  φέρνουν μια σειρά από σημαντικά τεστ με τη Liverpool, τη Chelsea, τη Tottenham και τη Manchester City πριν από το τρίτο γύρο του Fa Cup με τη Newcastle στο Λονδίνο.
Είναι πολύ πιθανό ότι η Watford θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2016 με τους 25 βαθμούς που έχει και τώρα, αλλά θα παραμείνει ένα σημαντικό επίτευγμα για τη παραπαίουσα Chelsea για παράδειγμα που θα μπορούσε να επιθυμήσει.
Οι προηγούμενες χρονιές του συλλόγου στη Premier League (1999 - 2000, 2005 - 2006) ήταν χρονιές παράδοσης με το κλαμπ να είναι καταδικασμένο να πέφτει πάλι στη Championship. Όμως σε μια σεζόν γεμάτο εκπλήξεις, η Watford έχει γίνει ένας απίθανος φάρος σταθερότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: