Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Χριστούγεννα στην Δυτική Θεσσαλονίκη


Παιδικά ζεστά χαμόγελα, γλυκιές χαρούμενες παιδικές φατσούλες που τραγουδούσαν και έψαλαν τα κάλαντα, που έπαιζαν με τον Άι Βασίλη και τα ξωτικά, που έκαναν βόλτες με το τρενάκι και παρέδιδαν το γράμμα τους στον αγαπημένο τους Άγιο που τα περίμενε στο σπιτάκι του, που ζωγράφιζαν τις σκέψεις τους στο εργαστήρι ζωγραφικής και κατασκευών, ήταν τα στοιχεία που κυριάρχησαν στην χθεσινή εκδήλωση του δήμου Νεάπολης-Συκεών που σηματοδότησε την έναρξη της εορταστικής περιόδου.

Το άναμμα του πρώτου χριστουγεννιάτικου δένδρου αποτέλεσε μόνο την αφορμή για να συγκεντρωθούν όλοι στο πάρκο Ελπίδος στις Συκιές, υπό τη σκέπη των ιστορικών Βυζαντινών Τειχών, και να στείλουν μηνύματα αγάπης, ενότητας, κοινωνικής αλληλεγγύης και αισιοδοξίας, ανταλλάσσοντας ευχές υπό τις μελωδίες της Λαϊκής Παιδικής Χορωδίας και τους ήχους Συνόλου Πνευστών του Δημοτικό Ωδείου Νεάπολης-Συκεών.

Και το μήνυμα αυτό συμπυκνώθηκε στο σύντομο χαιρετισμό του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη όταν τόνιζε πως «με αγάπη, ομόνοια, με ενότητα και αλληλεγγύη μπορούμε και αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες που είναι μεγάλες και πολλές». «Όλοι μαζί, αγκαλιασμένοι και αγαπημένοι, με τη βοήθεια και την υποστήριξη του δήμου μας, μπορούμε να διατηρήσουμε το χαμόγελο στα χείλη των παιδιών μας. Μπορούμε να διατηρήσουμε το χαμόγελο, την ελπίδα και την αισιοδοξία και στα χείλη των συνανθρώπων και συμπολιτών μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από μας», ανέφερε μεταξύ άλλων, για να δώσει το σύνθημα της φωταγώγησης του χριστουγεννιάτικου δένδρου, φωταγωγώντας ταυτόχρονα όλο το πάρκο, αλλά και όλη τη Δ.Ε. Συκεών, για να λάμψουν τα χαμόγελα μικρών και μεγάλων.


Παρόντες στην εκδήλωση ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μιχάλης Βουλγαρίδης, αντιδήμαρχοι, οι πρόεδροι των νομικών προσώπων του δήμου Δημήτρης Απατσίδης (ΚΕΥΝΣ) και Αρίστος Γαλανός (ΔΚΚΠΑ), δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, που όλοι μαζί αντάλλασσαν ευχές για «χαρούμενες γιορτές, υγεία, ευτυχία και πρόοδο για όλα τα παιδιά του κόσμου».
Μέσα σ’ αυτό το ζεστό κλίμα, εκπλήξεις δεν περίμεναν μόνο τα παιδιά, που έπαιρναν συμβολικά δωράκια από τον Άι Βασίλη και τους… βοηθούς τους, αλλά και τους μεγάλους, τους οποίους πρόσφεραν τραχανά και πισία ο Αιμοδοτικός Σύλλογος Πεύκων και ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιθέας Συκεών αντίστοιχα.

Η σκυτάλη των μεγάλων εορταστικών εκδηλώσεων πέρασε την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου, στη Δ.Ε. Πεύκων, όπου στις 6 μ.μ. άναψε το χριστουγεννιάτικο δένδρο (Σιντριβάνι, Λεωφ. Γ.Παπανικολάου με Ειρήνης).
Τους εορταστικούς τόνους έδωσε το Σύνολο Πνευστών του Ωδείου Νεάπολης-Συκεών και η Μαθητική Χορωδία του ΚΔΑΠ  Πεύκων, ενώ παρουσιάστηκε το έθιμο του Χριστόψωμου, σερβιρίστηκε τραχανάς και οι μικροί μας φίλοι δοκίμασαν τις δυνατότητές τους στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής.

Αμέσως μετά, το χριστουγεννιάτικο δένδρο θα φωταγωγηθεί στη:
•Δ.Ε. Νεάπολης: αύριο, Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, 6:00 μ.μ.
(πλατεία Ειρήνης-Ρολόι)
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Σύνολο Πνευστών του Ωδείου Νεάπολης-Συκεών και η Μαθητική Χορωδία του Ωδείου Νεάπολης-Συκεών
•Δ.Ε. Αγ. Παύλου: Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, 6:00 μ.μ.
(Λεωφόρος Όχι,  Άγ. Παύλος)
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:  Σύνολα Πνευστών και Φωνητικό Σύνολο του Ωδείου Νεάπολης-Συκεών


Ιδιαίτερο χρώμα και ζωντάνια αναμένεται να δώσουν στην περιοχή μουσικά σύνολα και παιδικές χορωδίες του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών, που θα διασκορπιστούν σε όλα τα σημεία χαρίζοντας μουσικές νότες. Πρόβλεψη υπήρξε και για τους επαγγελματίες της περιοχής με τη διοργάνωση της «Γιορτής της Αγοράς», ενώ παράλληλα δημιουργείται και «Η πλατεία του Άϊ Βασίλη» που θα περιμένει τους μικρούς του φίλους στο δικό του σπιτάκι.

Στη μεγάλη γιορτή συμμετέχουν και τα ΚΔΑΠ, όπως επίσης και οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες, έχοντας ετοιμάσει ένα ιδιαίτερα ελκυστικό πρόγραμμα για τα παιδιά, ενώ αντίστοιχες δράσεις έχουν ετοιμάσει και τα ΚΑΠΗ. Έτσι έχουμε:
• Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στις δυο Δημοτικές Βιβλιοθήκες Συκεών και Νεάπολης,
• Γιορτή της Αγοράς,
• Παιδική Χριστουγεννιάτικη Γιορτή,
• Πλατεία του Άϊ Βασίλη στη Νεάπολη με πολλές εκπλήξεις για τα παιδιά μέσα και έξω από το σπιτάκι του,
• Τουρνουά Αγάπης με πρωταγωνιστές τα παιδιά από τα αθλητικά τμήματα των ΚΔΑΠ,
• Εορταστικές εκδηλώσεις των ΚΔΑΠ, των Αθλητικών Τμημάτων και της Σχολής Χορού, και
• Γιορτή του Μετανάστη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα.



Με πλήθος κόσμου άναψε το Χριστουγεννιάτικο Δένδρο στην Άνω Ηλιούπολη

Με το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου Δένδρου στην Πλατεία Ελευθερίας της Άνω Ηλιούπολης της Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης, την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015, μπήκαμε στην πορεία προσμονής της έλευσης του Θεανθρώπου και συγχρόνως στην πορεία προσμονής της ελπίδας, της πίστης, της δύναμης, της αγάπης.

Την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου και ώρα 18.00 άναψε το δένδρο, στο Πάρκο του Δημαρχείου Πολίχνης της Δημοτικής Ενότητας Πολίχνης και την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου και ώρα 18.00 στην Πλατεία Δημοκρατίας της Δημοτικής Ενότητας Ευκαρπίας.

Παρόντες στην εκδήλωση της Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης, πλήθος κόσμου, η Δημοτική αρχή, μέλη της διοίκησης του Δήμου, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, αλλά και πολλά τοπικά φωνητικά και μουσικά σύνολα που συμμετείχαν στην ελπιδοφόρα αυτή βραδιά και στη μικρή και ταπεινή γιορτή που διοργάνωσε ο Δήμος.

Ο Δήμαρχος κος Δημήτρης Δεμουρτζίδης έδωσε τις ευχές του και το σύνθημα για το άναμμα του δένδρου τονίζοντας ότι ΄΄ το νόημα των Χριστουγέννων παραμένει ίδιο και απαράλλαχτο στο πέρασμα των χρόνων και αποτελεί πάντα παρότρυνση ανιδιοτέλειας και προσφοράς. Ας απλώσουμε, μέρες που είναι κι ένα χέρι βοήθειας στους αδύναμους συμπολίτες μας΄΄.
Εκτός από τα χιλιάδες λαμπάκια που φωταγώγησαν το δένδρο, την πλατεία και τις καρδιές μας, το δένδρο φώτισαν και στόλισαν οι ευχές των παιδιών που γράφτηκαν σε κάρτες και τοποθετήθηκαν περιμετρικά του.

Στο χώρο προσφέρθηκαν από το Δήμο μελομακάρονα και κόκκινο κρασί για να συμπληρώσουν το Χριστουγεννιάτικο άρωμα.
Επίσης η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σταυρούπολης κα Γεωργία Κωνσταντινίδου φρόντισε να προσφερθούν στα παιδιά χειροποίητα στολίδια και ζαχαρωτά και δώρα από μπαλόνια που μάλιστα κατασκεύαζε η ίδια.
Την εκδήλωση πλαισίωσαν και μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους τα εξής φωνητικά και μουσικά σύνολα:
Η φιλαρμονική ορχήστρα, η παιδική, η βυζαντινή χορωδία και το μουσικό σχήμα ΄΄west side ensemble΄΄ του Ωδείου Σταυρούπολης της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου “ΙΡΙΣ”, οι χορωδίες της ομάδας κατηχητικών του Ι.Ν Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης και των ΚΑΠΗ του Δήμου, και η χορωδία του συλλόγου ΄΄Ακρίτες του Πόντου΄΄

Ευχαριστούμε όλους για τη συμμετοχή τους και ευχόμαστε το συμβολικό φως των Χριστουγέννων να γίνει μια πραγματική αγκαλιά για όλους τους ανθρώπους της γης.

Επίσης τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ευκαρπίας και στα πλαίσια της εκδήλωσης ΄΄Φτιάξε και παίξε μουσική΄΄ διασκέδασαν τα παιδιά κατασκευάζοντας μουσικά όργανα και παίζοντας με αυτά χριστουγεννιάτικες μελωδίες, κάτι που θα επαναληφθεί σήμερα Τετάρτη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σταυρούπολης στις 18.30 και την ίδια ώρα την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πολίχνης ΄΄Θεόκλητος Καρυπίδης΄΄.


«Χριστούγεννα με αγάπη – αλληλεγγύη - ελπίδα»_ Ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη άναψε τα Χριστουγεννιάτικα Δένδρα του
Πολύχρωμα φώτα, χριστουγεννιάτικες μελωδίες και παιδικά χαμόγελα πλημμύρισαν κάθε δημοτική ενότητα και δημιούργησαν μια χαρούμενη εορταστική ατμόσφαιρα στις τριήμερες εκδηλώσεις του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη για την καθιερωμένη αφή των χριστουγεννιάτικων δένδρων.

Συνοδεία των φιλαρμονικών και των χορωδιών του δήμου που ερμήνευσαν κάλαντα και χριστουγεννιάτικες μελωδίες και με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και εκατοντάδων παιδιών έγινε το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου το απόγευμα η αφή του Χριστουγεννιάτικου Δένδρου στο πάρκο του Ασβεστοχωρίου. Δύο ώρες αργότερα ο δήμαρχος άναψε τα φώτα στο Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στο Πανόραμα, στον αύλειο χώρο του δημαρχείου. Χαρούμενες εκδηλώσεις με πρωταγωνιστές τα παιδιά και την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου όταν τα φώτα άναψαν στα χριστουγεννιάτικα δένδρα του δήμου το απόγευμα στον Χορτιάτη και το βράδυ στην Πυλαία. Η τριήμερη γιορτή της αφής των χριστουγεννιάτικων δένδρων ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου με αντίστοιχες εκδηλώσεις το απόγευμα στην πλατεία Φιλύρου και το βράδυ στην Εξοχή.

«Σύντομα θα αποχαιρετίσουμε το 2015, μια χρονιά γεμάτη δυσκολίες και οικονομικά προβλήματα για την πατρίδα μας και τους συμπολίτες μας. Το παρήγορο είναι ότι οι Άγιες Ημέρες των Χριστουγέννων που προηγούνται της έλευσης του νέου χρόνου ζεσταίνουν την καρδιά και γεννούν πάλι την ελπίδα. Αυτό τον πόθο συμβολίζει και το άναμμα των φώτων στα χριστουγεννιάτικα δέντρα του δήμου μας.  Την πίστη, την αισιοδοξία και το χαμόγελο που εντέλει έχουν μεγαλύτερη αξία όχι στα εύκολα, αλλά  στα δύσκολα. Κόντρα στην οικονομική κρίση και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε γιορτάζουμε μαζί με τους δημότες μας για να νοιώσουμε την ατμόσφαιρα της μεγάλης χριστιανικής Γιορτής που δε θέλουμε να χαθεί. Έχουμε ηθικό καθήκον να είμαστε μαχητικοί και αισιόδοξοι, να χαρίσουμε το χαμόγελο και την ελπίδα στα παιδιά μας», τονίζει σε μήνυμα του ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Η έλευση του Θεανθρώπου γιορτάζεται στο δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη με πλούσιες και λαμπρές εκδηλώσεις που έχουν επίκεντρο τα παιδιά. Το φετινό χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα περιλαμβάνει δεκάδες εκδηλώσεις όπως θεατρικές παραστάσεις για μικρά και μεγάλα παιδιά, συναυλίες μουσικών τμημάτων του δήμου και εκδηλώσεις για την τρίτη ηλικία, χριστουγεννιάτικα δρώμενα στους δρόμους, εκδηλώσεις των πολιτιστικών συλλόγων, καθώς και τις παραδοσιακές εκδηλώσεις του δήμου.


Μεταξύ άλλων:

Την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου:
11.30 Πανόραμα (Κέντρο Πολιτισμού Πανοράματος). Χριστουγεννιάτικη Συναυλία με τις χορωδίες της Εταιρείας Σπαστικών Βορείου Ελλάδος και του Δήμου Θεσσαλονίκης με άτομα με αναπηρία.
17.30 Φίλυρο (αίθουσα Πολιτιστικού Κέντρου Φιλύρου). Τρίωρο πρόγραμμα για παιδιά: Χριστουγεννιάτικη παράσταση κουκλοθέατρου «Ο κύριος Σκρούτζ», διάβασμα παραμυθιών, Αη Βασίλης, κατασκευές χριστουγεννιάτικων στολιδιών, dj.
20.00 Πανόραμα (Αμφιθέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής»). Συναυλία με την Concert Band και Big Band του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Επίσης:
Την Τετάρτη 23 και την Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου, προπαραμονή και παραμονή Χριστουγέννων και αντίστοιχα την Τετάρτη 30 και την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου από τις 10.30 το πρωί οι φιλαρμονικές του δήμου και το «Κουαρτέτο Σαξοφώνων»  θα ψάλλουν τα κάλαντα στους κεντρικούς δρόμους του Πανοράματος, του Ασβεστοχωρίου, της Πυλαίας, του Χορτιάτη και του Φιλύρου.
Την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου, παραμονή Πρωτοχρονιάς, στις 12.00 το μεσημέρι, έφιπποι  Άη –Βασίληδες  μοιράζουν στην πλατεία του πρώην Δημαρχείου Πανοράματος δώρα και χαμόγελα.
Την Τρίτη 6 Ιανουαρίου, o εορτασμός των Θεοφανείων, θα γίνει στις 11.00  το πρωί  στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Πανοράματος.
Την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου και ώρα 13.00 θα πραγματοποιηθεί η Κοπή πίτας για τους εργαζόμενους του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη στο Κέντρο Πολιτισμού Πανοράματος (Αίθουσα Λίτσα Φωκίδη).


Δεν υπάρχουν σχόλια: