Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Γυναίκες στις ειδικότητες «Πρώτης Γραμμής» του Βρετανικού Στρατού


Την πρόθεση της Κυβέρνηση του David Cameron να επιτρέψει στις γυναίκες να λαμβάνουν μέρος σε όλες τις στρατιωτικές ειδικότητες των όπλων των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων και συγκεκριμένα αυτών της πρώτης γραμμής στις πολεμικές επιχειρήσεις. Αυτοί οι ρόλοι είναι κυρίως στα όπλα των Βρετανών Πεζοναυτών, Τεθωρακισμένων, Πεζικού, Αλεξιπτωτιστών και Αεράμυνας. Έτσι η Βρετανία θα μπεί στο club των χωρών του ΝΑΤΟ που έχει πραγματοποιήσει μια τέτοια ριζική στρατιωτική μεταρρύθμιση όπως έχει κάνει η Αυστραλία και οι ΗΠΑ

Συγκεκριμένα, ο David Cameron έχει ζητήσει απο το Υπουργείο Άμυνας να είναι έτοιμο να υποδεχθεί γυναίκες στρατιώτες σε πιο μάχιμου ρόλους στο πεδίο των επιχειρήσεων το ερχόμενο έτος. Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πρώτη σειρά γυναικών - στελεχών των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων που θα έχουν εκπαιδευτεί σε αυτές τις ειδικότητες προβλέπετε να έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους μέχρι το ερχόμενο Φθινόπωρο.


Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση σκοπεύει οι γυναίκες στρατιώτες να μπορέσουν μια μέρα να σταλούν στο Ιράκ και να συμμετάσχουν στις αντιτρομοκράτες επιχειρήσεις εναντίων του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (Isil). Τα βρετανικά στρατεύματα έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, παράλληλα με τις τοπικές στρατιωτικές δυνάμεις, με βασική αποστολή την κατάρτισή των τελευταίων σε τεχνικές μάχης και αντι αντάρτικο αγώνα.


Στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν θα έλειπαν και οι αντιδράσεις πολλών στελεχών των ενόπλων δυνάμεων που στηρίζονται στο ότι οι μικτές μονάδες που θα δημιουργηθούν θα οδηγήσει στην χαλάρωση της πειθαρχίας και στην μείωση τις πολεμικές ικανότητες του εκάστοτε μικτού κλιμακίου. Επίσης κάτι το οποίο δεν έχει αποσαφηνιστεί εντελώς είναι οι αθλητικές επιδόσεις που θα πρέπει να εκπληρώσουν οι γυναίκες υποψήφιες και αν αυτό οδηγήσει σε ειδικότητες δύο ταχυτήτων καθώς υπάρχει η φημολογία πως θα τροποποιηθούν για τις γυναίκες υποψήφιες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: