Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Σοβαρή πρόκληση από τουρκική φρεγάτα νοτιοδυτικά της Πάφου


Τουρκική φρεγάτα, προσέγγισε χθες το απόγευμα -στις 3:30- το υπό κυπριακή σημαία και κυπριακής ιδιοκτησίας, ερευνητικό πλοίο «Flying Enterprises», το οποίο βρισκόταν περίπου  30 ναυτικά μίλια νότια της Πάφου -στο ύψος των Κουκλιών- και ζήτησε από το σκάφος να απομακρυνθεί από την περιοχή.  

Από τη φρεγάτα υποδείχθηκε προς τον καπετάνιο πως το σκάφος για να επανέλθει στην περιοχή θα πρέπει να ζητήσει την άδεια των τουρκικών Αρχών. Σημειώνεται ότι το σκάφος μεταφέρει πλήρωμα κυρίως Αμερικανών, έχει ναυλωθεί από αμερικανική εταιρεία και πραγματοποιούνται βυθομετρήσεις και χαρτογράφηση του βυθού για σκοπούς μελλοντικής πόντισης καλωδίων οπτικών ινών.

 Για την δραστηριότητα αυτή έχουν εκδοθεί όλες οι απαραίτητες άδειες από τις κυπριακές Αρχές. Σημειώνεται συναφώς ότι η περιοχή στην οποία έγινε η πειρατική ενέργεια των Τούρκων βρίσκεται  στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και το συμβάν της σοβαρής παρενόχλησης έγινε στα όρια των τεμαχίων «1» και «7» της ΑΟΖ μας.   Το πλοίο που ανήκει στην EDT Offshore με βάση το λιμάνι Λεμεσού, ενημέρωσε αμέσως μετά την παρενόχληση από την τουρκική φρεγάτα την βάση του και έλαβε οδηγίες να συνεχίσει κανονικά την πορεία και τις εργασίες του, κάτι που έπραξε.

Η φρεγάτα συνέχισε να συνοδεύει  σε κοντινή πολύ απόσταση  το ερευνητικό σκάφος. Να σημειωθεί ότι το «Flying Enterprises» είχε αναχωρήσει από το λιμάνι Λεμεσού προ διημέρου.   Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενημερώθηκε το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο πέραν των άλλων ενεργειών, ενημέρωσε και τις ΗΠΑ διά της διπλωματικής οδού. - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/291086/sovari-proklisi-apo-tourkiki-fregata#sthash.9YJzDM0t.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: