Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Το «Τσεσμέ» συνοδεία κορβέτας ανάμεσα σε Λέσβο-Χίο


Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την επιθετική πτήση έξι οπλισμένων τουρκικών μαχητικών πάνω από τέσσερα ελληνικά νησιά, βρίσκεται σε εξέλιξη μία νέα σοβαρή τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο.

Το τουρκικό υδρογραφικό σκάφος «Τσεσμέ» πλέει ανάμεσα στην Λέσβο και στην Χίο, συνοδευόμενο από το τουρκικό πολεμικό πλοίο «Μποντρούμ». Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας το «Τσεσμέ» κινείται με πολύ μικρή ταχύτητα και προβαίνει σε κινήσεις που προκαλούν υποψίες στην ελληνική πλευρά. Παρά το γεγονός ότι το τουρκικό ερευνητικό πλέει σε διεθνή ύδατα, βρίσκεται σε περιοχή πάνω από ελληνική υφαλοκρηπίδα. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, προκειμένου να ξεκινήσει σεισμογραφικές ή άλλες εργασίες στο βυθό, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο θα έπρεπε να έχει λάβει την άδεια της ελληνικής πλευράς. Τέτοια άδεια ούτε έχει ζητηθεί και προφανώς, πολύ περισσότερο, δεν έχει δοθεί.

Το γεγονός ότι το «Τσεσμέ» συνοδεύεται από τουρκικό πολεμικό πλοίο, την κορβέτα «Μποντρούμ» έχει θέσει σε επιφυλακή το ελληνικό Πεντάγωνο. Τις κινήσεις των δύο τουρκικών πλοίων παρακολουθεί διακριτικά η κανονιοφόρος «Αήττητος».

Πρέπει να επισημανθεί ότι ο πλους του «Τσεσμέ» με την συνοδεία της κορβέτας «Μποντρούμ» βρίσκεται σε εξέλιξη από την Παρασκευή. Κινούμενα με πολύ μικρή ταχύτητα, τα δύο τουρκικά πλοία νωρίτερα βρίσκονταν κοντά στον Άγιο Ευστράτιο και τώρα πλέουν στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Λέσβο και στην Χίο.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι προτού αποφασίσουν να πλεύσουν σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα, οι Τούρκοι δεν εξέδωσαν σχετική «Navtex».



Να σημειωθεί πως στις 2/12/2015, Σχηματισμός έξι οπλισμένων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 πέταξε πάνω από τέσσερα ελληνικά νησιά: Τους Φούρνους, το Μακρονήσι, τους Ανθρωποφάγους και το Αγαθονήσι! Με απλά λόγια, έξι οπλισμένα τουρκικά F-16 έκαναν υπέρπτηση πάνω από τέσσερα ελληνικά νησιά!

Η υπέρπτηση αποτελεί την πλέον σοβαρή πρόκληση διότι αποτελεί έμπρακτη αμφισβήτηση της εδαφικής κυριαρχίας της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου. Αν μη τι άλλο, ο χρόνος που σημειώθηκε η υπέρπτηση των έξι τουρκικών μαχητικών πάνω από τέσσερα ελληνικά νησιά, δεν αφήνει αμφιβολίες ότι πρόκειται για την επίσημη απάντηση της τουρκικής κυβέρνησης στα ατυχή τουιταρίσματα του Αλέξη Τσίπρα προς τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

Δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι η πτήση των τουρκικών μαχητικών εντός του χώρου ευθύνης της Αθήνας (FIR Αθηνών) και στη συνέχεια οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μαζί με τις επιθετικές πτήσεις πάνω από τέσσερα ελληνικά νησιά διήρκεσαν ακριβώς 29 λεπτά!

Ο σχηματισμός των έξι τουρκικών F-16 εισέβαλαν -διότι προηγουμένως δεν είχαν καταθέσει σχέδιο πτήσης- στο FIR Αθηνών ένα λεπτό μετά τις τρεις το μεσημέρι από την περιοχή από την περιοχή μεταξύ Λέσβου και Χίου. Ο σχηματισμός των έξι τουρκικών μαχητικών έσπασε σε δύο υποσχηματισμούς. Η τετράδα των τουρκικών F-16 πέταξε 4.000 πόδια πάνω από τους Φούρνους, ενώ τα άλλα δύο τουρκικά μαχητικά πέρασαν διαδοχικά 8.500 πόδια πάνω από το Μακρονήσι, 8.200 πόδια πάνω από τη νησίδα Ανθρωποφάγοι και συνέχισαν ολοκληρώνοντας την «αποστολή» τους με υπέρπτηση 8.100 πόδια πάνω από το Αγαθονήσι.

Επισημαίνεται ξανά ότι η επιθετική αποστολή των Τούρκων χειριστών που έκαναν υπέρπτηση πάνω από τέσσερα διαφορετικά ελληνικά νησιά διηρκεσε ακριβώς 29 λεπτά, διάστημα κατά το οποίο τα τουρκικά μαχητικά πετούσαν ανενόχλητα μέσα στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας «το σύνολο των τουρκικών αεροσκαφών αναγνωρίσθηκε και αναχαιτίσθηκε, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική».

Δεν υπάρχουν σχόλια: