Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2015

Ένας καθηγητής του ποδοσφαίρου που ψάχνει να βάλει τέλος στη καριέρα του με το δικό του μοναδικό τρόπο




Δημήτρης Βαρσάνης

Απόσπασμα από τον δημοσιογράφο του ESPN Simon Kuper: "Τον Ιανουάριο του 2012 ταξίδεψα στο Amsterdam για μια συνάντηση με τον Guus Hiddink. Ο Ολλανδός προπονητής είχε κλείσει προσφάτως τα 65, μια ηλικία συνταξιοδότησης για τους Ευρωπαίους και δεν ένιωθε πλέον ένας προπονητής σε πλήρη απασχόληση.
"Αντιθέτως εγώ και αυτός πρόκειται να κάναμε μια τηλεοπτική σειρά μαζί. Στο γραφείο του παραγωγού τηλεόρασης με μια υπέροχη θέα του ποταμού Amstel, δύο πόρτες κάτω από το σπίτι του Hiddink συζητούσαμε διεξοδικά το θέμα πίνοντας τσάι. Εγώ και αυτός θα πετούσαμε σε όλο τον κόσμο για συνεντεύξεις με παλιούς φίλους και συνεργάτες του, άνθρωποι σαν τον Jose Mourinho και τον Sir Alex Ferguson. Εγώ σκεφτόμουν τις ερωτήσεις και ο Hiddink θα έκανε τη κουβέντα.
"Όλα ακούγονται ωραία. Ο Hiddink είπε ότι δεν ενδιαφέρεται για την αμοιβή και η εκπομπή σίγουρα θα γινόταν διότι δεν είχε στα σχέδια του να πάρει και πάλι μια θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης. Η Anzhi τότε του πρόσφερε μια περιουσία όμως δεν ένιωθες ότι θα τη δεχτεί. Τα είχα όλα έτοιμα για να συναντηθώ με τον ατζέντη του στο Γαλλικό Νότο ώστε να συμφωνήσουμε για τις τελικές λεπτομέρειες όταν ξαφνικά τα πάντα ανατράπηκαν. Το επόμενο πράγμα που ήξερα για τον Hiddink ήταν ότι είχε υπογράψει για τη Ρώσικη ομάδα σε ένα μισθό κοντά στα εννέα εκατομμύρια ευρώ. Ακόμη, απέρριψε μια πρόταση των 15 εκατομμυρίων ευρώ, καθαρά από ένα Κινέζικο σύλλογο. Όπως είπε ο ίδιος μετά σε ένα Ολλανδικό περιοδικό:" κοίτα, ξέρω ότι όλα είναι κυνικά και παράλογα".



Τέσσερα χρόνια μετά, ο Hiddink στα 69 του τώρα έχει γίνει για δεύτερη φορά υπηρεσιακός προπονητής της Chelsea. Οι οπαδοί των "μπλε¨ακόμα θυμούνται την ένδοξη περίοδο του ως υπηρεσιακός προπονητής το 2009: μεταμόρφωσε όλη τη διάθεση του ρόστερ του, κατέκτησε το FA Cup, αποκλείστηκε άδικα από τη Barcelona στα ημιτελικά του Champions League και πήρε 34 βαθμούς στα 13 παιχνίδια πρωταθλήματος όπου διετέλεσε ως τεχνικός, το οποίο παραμένει ο καλύτερος μέσος όρος πόντων της Chelsea στην Premier League και συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις είχε κάνει μόλις μια ήττα.



Ωστόσο, η καριέρα του εν συνεχεία ήταν καταστροφική. Έμεινε εκτός από το Μουντιάλ του 2010 με την Εθνική Ρωσίας, αποκλείστηκε από το Euro 2012 με τη Τουρκία, αποχώρησε από την Anzhi μετά τη πτώχευση του συλλόγου και έπειτα αποκλείστηκε και από το ερχόμενο Euro με την Ολλανδία.
Η δουλειά στην Εθνική Ολλανδίας ήταν μια ιδιαίτερη αμηχανία. Ο προκάτοχος του Louis Van Gaal οδήγησε τους "Οράνιε" στη  τρίτη θέση στο περσινό Παγκόσμιο κύπελλο με το 5-3-2, έναν σχηματισμό αντεπιθέσεων. Ο Hiddink όμως αναπαλαίωσε το παραδοσιακό στυλ της Ολλανδίας: το 4-3-3 και το παιχνίδι κατοχής το οποίο θα έχει βάση το Passing Game.



Τα πάντα πήγαν στραβά. Σύμφωνα με το έγκυρο Ολλανδικό περιοδικό Voetbal International, ο Hiddink δεν μιλούσε πολύ με τους παίκτες, δεν εμφανιζόταν στο εβδομαδιαίο μίτινγκ του προσωπικού - όπου ανακαλύφθηκε αργότερα ότι περνούσε τις διακοπές του στο Γαλλικό Νότο - και ένα πρωί στο ξενοδοχείο της ομάδας ζήτησε από το προσωπικό του ποιο ήταν το πρόγραμμα της ημέρας. Του ανέφεραν ότι είχε προγραμματίσει να δώσει μια ομιλία στους παίκτες στα επόμενα 20 λεπτά.
Φαινόταν και ο ίδιος να μην θέλει να προπονήσει. Όταν η Ολλανδία άρχισε να χάνει άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να πιάσει δουλειά σε ένα πιο υψηλό κλιμάκιο σε ένα είδος του συμβουλάτορα, ενώ ο βοηθός του Danny Blind θα έκανε όλη τη δουλειά. Όμως αυτό το καλοκαίρι αξιωματούχοι της Ολλανδικής ομοσπονδίας τον επισκέφθηκαν στο σπίτι των διακοπών για να του ανακοινώσουν ότι πρέπει να φύγει.
Ο πρώην παίκτης του Hiddink Ronald de Boer εξέφρασε τις σκέψεις πολλών στην Ολλανδία όταν είπε ότι ο Hiddink ήταν πολύ μεγάλος για τη δουλειά. Ο πολύπειρος τεχνικός απάντησε στη τηλεόραση λέγοντας:" Λίγους μήνες πριν με είχε ρωτήσει αν ήθελα να είμαι προπονητής του Κατάρ έως το 2022".


Μετά την αποχώρηση του από την Ολλανδία ο Hiddink δεν έδειχνε να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει απαντώντας αρνητικά στη πρόταση της Leicester. Όμως οι αποτυχίες του τα τελευταία έξι χρόνια βοηθάνε να εξηγήσουν γιατί και πώς θέλει να προπονήσει τη Chelsea. Δεν ήθελε να τελειώσει τη 50ετής καριέρα του στο ποδόσφαιρο με ένα άσχημο τέλος. Οι πέντε μήνες στους Λονδρέζους θα μπορούσαν να του προσφέρουν το τέλειο φινάλε.



Πρώτα απ' όλα του αρέσει το περιβάλλον εργασίας στο Stamford Bridge. Όταν ο ιδιοκτήτης  Roman Abramovich τον προσέλκυσε πριν 10 χρόνια για να καθοδηγήσει την Εθνική Ρωσίας ο Hiddink δέχτηκε αμέσως. Οι δύο άνδρες μοιράζονται ένα ήρεμο, κατανοητικό τρόπο.
Ο Hiddink είπε κάποτε για τον Abramovich:"Είναι ένας πολύ ήσυχος άνθρωπος. Δεν υπάρχει ανάγκη να προμοτάρει τον εαυτό του. Κυκλοφορεί με ένα τζιν και ένα πολύ φυσιολογικό ρολόι, λιγότερο από φυσιολογικό". Όταν ο Ρώσος ιδιοκτήτης επισκέφθηκε τον Hiddink στη τότε ομάδα του, τη PSV Eindhoven, ο άνθρωπος ο οποίος έτρεχε τη καντίνα της ομάδας ήπιε ένα φλιτζάνι τσάι μαζί τους χωρίς ποτέ να ανακαλύψει ποιος ήταν ο ξένος με το τζιν.



Το άλλο πράγμα που ταιριάζει για τον Hiddink στη Chelsea είναι ένα θέμα που θα αποθάρρυνε τους άλλους μεγάλους προπονητές: ο πεντάμηνος ρόλος του υπηρεσιακού. Όπως είχε διαμηνύσει ο Hiddink το 2012 δεν έψαχνε μια εργασία πλήρους απασχόλησης. Του αρέσει η ησυχία, το γκολφ και η καλή ζωή. Ακόμα και πιο νέος δεν είχε ποτέ την μεγάλη επιθυμία να δουλεύει 13 ώρες την ημέρα. Είναι πολύ πιο ευχάριστο για αυτόν να κάθεται και να πίνει ένα καπουτσίνο κάνοντας κουβέντα.
Ορισμένοι προπονητές όπως ο Jose Mourinho και ο Van Gaal ζητούν τον πλήρη έλεγχο στους συλλόγους τους. Ο Hiddink είναι το άκρο αντίθετο. Έχει αυτό που αποκαλεί το "μικρό εγώ". Όπως και ο Ronald Reegan όντας πρόεδρος των Η.Π.Α. είναι ένας γεννημένος αντιπρόσωπος. Είναι κατασκευασμένος για ένα μεγάλο σύγχρονο σύλλογο όπως η Chelsea, η οποία απασχολεί δεκάδες μέλη προσωπικού, από γυμναστές μέχρι προπονητές φυσικής κατάστασης και αναλυτές αντιπάλων. Δεν θα τον πείραζε επίσης αν οι αυλικοί του Abramovich αποφάσιζαν τις μεταγραφές. Τον σώζουν από τη δουλειά του.
Παρεμπιπτόντως μπορεί να έχει ακριβώς το σωστό προφίλ χαρακτήρα για τους προπονητές ποδοσφαίρου του μέλλοντος. Ο κύριος στόχος τους θα είναι να διαχειριστούν το τεράστιο προσωπικό τους. Ο προπονητής θα εξακολουθεί να μιλά στον Τύπο μετά τους αγώνες και να παίρνει δημόσια τη πίστωση για τη νίκη και την ευθύνη για την ήττα.
Μέρα με τη μέρα όμως το τεχνικό επιτελείο μπορεί να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στα αποτελέσματα. Τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης τους αρέσουν να επικεντρώνονται στα πιο δημοφιλείς άτομα (εξ ου και η συνεχής κάλυψη του έπους του Mourinho), αλλά σήμερα περισσότερο νόημα έχει να μιλάμε για το μάνατζμεντ μιας ομάδας παρά για τους προπονητές ως άτομα.
Ενώ η Chelsea προσφέρει στον Hiddink το κατάλληλο περιβάλλον, αυτός προσφέρει στη Chelsea τη σωστή προσωπικότητα. Μεγαλωμένος με πέντε αδέρφια πάντα τα πήγαινε καλά με τους άνδρες. Χαλαρός και συμπαθής είναι το αντίδοτο του Mourinho.



Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Hiddink στη Chelsea, ένας πρώην παίκτης του, ο Boudewijn Zenden έδωσε μια καλή περιγραφή των μεθόδων εργασίας του:" Ο Hiddink είναι ένας από αυτούς που δημιουργούν τη καλύτερη ατμόσφαιρα. Σε αφήνει χαλαρό όμως δίνει και την ευθύνη στους παλαιότερους. Θα ασκήσει πίεση στην ομάδα όταν χρειάζεται όμως κατά τ' άλλα σε αφήνει και να πας μπροστά. Κάνει ασκήσεις όπου έχει και το κομμάτι της διασκέδασης"
Έπειτα ο πρώην Ολλανδός μεσοεπιθετικός τόνισε:" Κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ευτυχείς και τους δίνει και την ευθύνη. Ο Hiddink ήρθε στη Chelsea και άρχισε να κερδίζει ξανά. Είναι περίεργο έτσι; δεν είναι σαν κάποιους άλλους που κάνουν κακή διαχείριση (αναφερόμενος τότε στον Luiz Felipe Scolari).
Για να καταλήξει στο τέλος λέγοντας:" Ο Hiddink δεν είναι αγχωμένος μπροστά στην ομάδα, αισθάνεται ότι είναι άνετα, και αν αυτός νιώθει άνετα τότε και οι υπόλοιποι νιώθουν άνετα. Ίσως πολλοί προπονητές να πιστεύουν ότι πρέπει να πειθαρχείς και να παρακινείς μερικές φορές τους παίκτες, αλλά ο Hiddink βλέπει επίσης ότι κάποιες φορές πρέπει να χαλαρώνεις τους ανθρώπους γιατί κουβαλούν πάρα πολύ άγχος.
Η Chelsea κάτω από τον Hiddink είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ανακάμψει. Όχι επειδή το ποιος είναι, αλλά επειδή οι "μπλε" έχουν τόσο χαμηλή βαθμολογική συγκομιδή. Ένα τέτοιο καλό ρόστερ είναι αδύνατο να μην τερματίσει πάνω από τη δεκάδα. Επιπλέον, ο σύλλογος του Λονδίνου λογικά θα κάνει κάποιες αγορές τον Ιανουάριο.



Μια αναπήδηση ήταν πιθανή ακόμη και αν ο Mourinho είχε μείνει, αλλά αν συμβεί ο Hiddink θα λάβει τη πίστωση επειδή οι περισσότεροι ειδήμονες υπερεκτιμούσαν την επιρροή ενός προπονητή σχετικά με τα αποτελέσματα. Ο ίδιος ο Hiddink δεν κάνει αυτό το λάθος. Δεν παίρνει τον εαυτό του πολύ στα σοβαρά και γνωρίζει σε γενικές γραμμές ότι οι καλοί παίκτες κερδίζουν τα παιχνίδια.
Αυτό που χρειάζεται από τη τελευταία του δουλειά είναι ένα καλό ρεκόρ στο πρωτάθλημα και ένα κάποιου είδους τίτλο, το Champions League θα ήταν το ιδεατό αλλιώς το FA Cup όπως τη τελευταία φορά. Ακόμη, δεν θα τον ενοχλούσε να ταπεινώσει και τον παλιό αντίπαλο του Van Gaal. Οι δύο άνδρες γνωρίζονται από το 1970, όταν ήταν κομψοί αλλά αργοί πλέιμεικερ και αγωνίζονταν σε μικρά κλαμπ της Ολλανδίας. Έπαιξαν και οι δύο ημιεπαγγελματικά και εργάζονταν ως δάσκαλοι σε γυμναστήριο για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.
Ωστόσο οι δύο τελευταίοι των Ολλανδών εξακολουθούν να εργάζονται στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Ο αλαζόνας, χωρίς χιούμορ Van Gaal προκαλεί τον Hiddink, Ο Van Gaal από τη πλευρά του θεωρεί ότι ο Hiddink είναι ένας πραγματιστής και μη περιπετειώδης προπονητής. "Ο τρόπος με τον οποίο παίζουν οι ομάδες του Hiddink δεν με αρέσει καθόλου" είπε κάποτε πριν δημιουργήσει την απόμακρη Manchester United.
Ο Van Gaal και ο Hiddink πρόκειται να συναντηθούν την ερχόμενη Δευτέρα στο Old Trafford και εν συνεχεία στις 7 Φεβρουαρίου στο Stamford Bridge (εφόσον πάντα παραμείνει στον πάγκο των "μπέμπηδων" έως τότε). Μια νίκη επί του Van Gaal συν ένα τίτλο και ο Hiddink μπορεί να αποσυρθεί με τη τιμή που του αναλογείτε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: