Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Αποκαλυπτήρια του μνημείου του Ρώσου στρατιώτη στη Φλώρινα


Ενόψει του Έτους Ελλάδας - Ρωσίας αλλά και με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την άφιξη των δυνάμεων της Αντάντ στη Θεσσαλονίκη και το άνοιγμα του Μακεδονικού Μετώπου του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, αποφασίστηκε η ανέγερση του μνημείου, που, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ρώσος πρόξενος, «είναι ένας φόρος τιμής στους προγόνους μας, που εκπλήρωσαν το πατριωτικό τους χρέος με μεγάλη ειλικρίνεια αλλά και το στρατιωτικό και συμμαχικό καθήκον και σχημάτισαν στη κοινή σελίδα ιστορίας των δυο χωρών ακόμα ένα ορόσημο της ρωσικής παρουσίας στη φιλική ομόθρησκη Ελλάδα».

 «Ήταν μεγάλη τιμή μου να δημιουργήσω αυτό το έργο που συμβολίζει τη μακρόχρονη σχέση φιλίας των δυο λαών μας» ανέφερε, από την πλευρά του, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γλύπτης Γιώργος Κικότης, Έλληνας με ρίζες στη Ρωσία.

Έργα του Γιώργου Κικότη -μικρών και μεγαλύτερων διαστάσεων- κοσμούν διάφορες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και τη Θεσσαλονίκη.
Το μνημείο του «Ρώσου στρατιώτη», που έχει ύψος 3,5 μέτρα, είναι προσφορά του προξενείου με χορηγούς -μεταξύ άλλων- το Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη, τον όμιλο Μουζενίδη και πολλούς άλλους Έλληνες και Ρώσους επιχειρηματίες.


Στα αποκαλυπτήρια του Σαββάτου, στην πλατεία Μαραθώνος, τόσο ο δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος όσο και ο γενικός πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη Αλεξέι Ποπόβ αναφέρθηκαν σε ιστορικά στοιχεία, αλλά και στη σημειολογία του μνημείου.
 Η τελετή των αποκαλυπτηρίων ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και η ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών.

Μετά από την τελετή των αποκαλυπτηρίων ακολούθησε, στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Φλώρινας, ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων και ομιλία του αντιστράτηγου ε.α. Ιωάννη Κόντη και γευσιγνωσία τοπικών προϊόντων από το τμήμα μαγειρικής της ΕΠΑΣ Μαθητείας ΟΑΕΔ Φλώρινας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: