Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Στο φώς το κρανίο του κοινού προγόνου Νεάντερταλ και Homo Sapiens μέσω ενός εικονικού απολιθώματος


Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge και συγκεκριμένα του Κέντρου έρευνας και μελέτης για την ανθρώπινη εξέλιξη Leverhulme εξέδωσαν μια μελέτη στο περιοδικό Journal of Human Evolution με την οποία ισχυρίζονται οτι εφάρμοσαν  ψηφιακή «μορφομετρία και στατιστικούς αλγόριθμους σε κρανιακά απολιθώματα από όλη την εξελικτική ιστορία των δύο ειδών, και αναδημιουργησαν έτσι σε 3D το κρανίο του τελευταίου κοινό πρόγονο του Homo sapiens και Νεάντερταλ για πρώτη φορά. Το «εικονικό απολίθωμα» έχει προσομοιώσει με τη γραφική αναπαράσταση συνολικά 797 απολιθώματα κρανίων που εκτείνονται πάνω από σχεδόν δύο εκατομμύρια χρόνια της Homo ιστορίας, συμπεριλαμβανομένων 1,6 εκατομμυρίων ετών απολίθωμα του Homo erectus, Νεάντερταλ κρανία που βρέθηκαν στην Ευρώπη ακόμη και κρανία του 19ου αιώνα από τη συλλογή Ντακγουόρθι στο Cambridge. Ο συνδυασμός αυτών των απολιθωμάτων εμπεριέχει ένα εξελικτικό πλαίσιο από το οποίο οι ερευνητές θα μπορούσαν να προβλέψει ένα χρονοδιάγραμμα για τη δομή του κρανίου των αρχαίων προγόνων μας.



Αυτή η μέθοδος επέτρεψε στους ερευνητές να ερευνήσουν για το πώς η μορφολογία των δύο ειδών μπορεί να υπήρχε στο κρανίο του περασμένου κοινό προγονού τους κατά τη Μέση Πλειστόκαινο-μια εποχή που χρονολογείται από περίπου 800 με 100.000 χρόνια πριν. Η ομάδα δημιουργείται τρεις πιθανές προγονικές μορφές του κρανίου που αντιστοιχούσαν σε τρείς διαφορετικές πιθανές διασπάσεις των δύο Homo. Αναδημιούργησαν ψηφιακά τα κρανία και στη συνέχεια τα συνέκριναν με λίγα πρωτότυπα απολιθώματα και θραύσματα οστών της εποχής του Πλειστόκαινου. Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να έρθουν πιο κοντά στην πραγματική εικόνα του κρανίου του κοινού αυτού προγόνου.


Οι προηγούμενες εκτιμήσεις με βάση την χρονολόγηση του αρχαίου DNA έχουν τοποθετήσει τον τελευταίο κοινό αυτό πρόγονο περίπου πριν 400.000 χρόνια. Ωστόσο, τα αποτελέσματα από τα εικονικά αυτά απολιθώματα δείχνουν την προγονική μορφολογία του κρανίου πιο κοντινό σε θραύσματα απολιθωμάτων από τη Μέση Πλειστόκαινο, πριν απο περίπου 700.000 χρόνια μια περίοδο που υπήρχε ακμάζοντα πληθυσμός των προγόνων μας στην Ευρώπη, ενώ ο κοινός πρόγονος αυτών των Homo είχε ως έδρα την Αφρική. "Ξέρουμε ότι μοιραζόμαστε έναν κοινό πρόγονο με τους Νεάντερταλ, αλλά με τι έμοιαζε και πώς ξέρουμε ότι τα σπάνια αυτά απολιθώματα που βρίσκουμε  προέρχονται απο πραγματικά από αυτό τον πληθυσμό; Πολλές διαμάχες στην ανθρώπινη εξέλιξη προκύπτουν από αυτά τα ερωτήματα Θέλαμε να δοκιμάσουμε μια καινοτόμο λύση για την λύση όλων αυτών των απολιθωμάτων: Συνδυάσαμε 3D ψηφιακές μεθόδους και τεχνικές στατιστικής εκτίμησης Αυτό μας επέτρεψε να προβλέψουμε μαθηματικά και στη συνέχεια να αναδημιουργήσουμε το κρανίο -απολιθώματα του τελευταίου κοινού πρόγονου των σύγχρονων ανθρώπων και Νεάντερταλ, δημιουργόντας ένα απλό και συναινετικό «δέντρο της ζωής» για το γένος Homo» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Aurélien Mounier, ερευνητής στο Κέντρο Leverhulme του Πανεπιστημίου του Cambridge για τα Ανθρώπινα εξελικτικές μελέτες (LCHES).




Δεν υπάρχουν σχόλια: