Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία στα Μέγαρα επισκέφθηκε ο Υπουργός Πολιτισμού


Σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και  μνημεία των Μεγάρων Αττικής ξεναγήθηκε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, από την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, Στέλλα Χρυσουλάκη και το αρμόδιο προσωπικό της Εφορείας, παρουσία του Δημάρχου, Γρηγόρη Σταμούλη.

Η ξενάγηση ξεκίνησε από το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων, όπου εκτίθενται αντικείμενα που προέρχονται από τις ανασκαφές στην πόλη των Μεγάρων και την ευρύτερη περιοχή. Τα ευρήματα καλύπτουν τη χρονική περίοδο από τον 8ο αι. π.Χ. μέχρι και τον 2ο αι. μ.Χ. Η έκθεση στεγάζεται στο παλιό Δημαρχιακό Μέγαρο, ένα εξαιρετικό κτίσμα του 19ου αιώνα.


Δεύτερος σταθμός της περιήγησης ήταν η «Κρήνη του Θεαγένους», η οποία κατασκευάστηκε στις αρχές του 5ου αι. π.Χ. Η τροφοδότηση της Κρήνης γινόταν με υδρομάστευση από τη θέση Ορκός, βόρεια των Μεγάρων. Στη συνέχεια, ο Υπουργός μετέβη στην Υπόγεια Κρήνη, έργο της Αρχαϊκής /Πρώιμης Κλασικής εποχής και στο Οχυρωματικό Τείχος της πόλης, των αρχών του 4ου αιώνα π.Χ.

Τελευταίος σταθμός, οι βυζαντινοί Ναοί του Αγ. Γεωργίου και του Χριστού, στην περιοχή του Ελαιώνα Μεγάρων, οι οποίοι έχουν ενταχθεί σε αναστηλωτικά έργα του ΥΠΠΟΑ, και το «Ευπαλίνειο» υπόγειο υδραγωγείο, το οποίο επεκτείνεται σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων κάτω από την πόλη και αποτελεί ένα σπουδαίο επίτευγμα της αρχαίας μηχανικής.



Δεν υπάρχουν σχόλια: