Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Επιτυχής ολοκλήρωση σεμιναρίου Έρευνας και Διάσωσης που διοργάνωσε του Υπουργείο άμυνας της Κύπρου


Ολοκληρώθηκε σήμερα, με απόλυτη επιτυχία το τέταρτο Σεμινάριο Έρευνας – Διάσωσης, το οποίο διοργάνωσε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης και φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του Intercollege Λάρνακας, από 1 έως 3 Δεκεμβρίου 2015.

Κύριος στόχος του σεμιναρίου ήταν η δημιουργία ενιαίου πνεύματος συνεργασίας και αποτελεσματικότητας στην παροχή υπηρεσιών Έρευνας – Διάσωσης από τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της περιοχής ευθύνης της και στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στη διαχείριση κρίσεων και μεταναστευτικής ροής από περιοχή πολεμικών συγκρούσεων, σε συνεργασία με τις γειτονικές χώρες με τις οποίες η Κύπρος έχει υπογράψει συμφωνίες Έρευνας – Διάσωσης.

Ανάμεσα στους στόχους του σεμιναρίου ήταν, επίσης, η ενημέρωση όλων των Υπηρεσιών για τις δυνατότητες της κάθε Υπηρεσίας μέσα από την αποστολή, τα μέσα και το προσωπικό της, αλλά και η γνωριμία και η ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ των στελεχών των Υπηρεσιών, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος ανταπόκρισης των υπηρεσιών σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης.

Μάλιστα, ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χριστόφορος Φωκαΐδης παρευρέθηκε στις 2/12/15 και χαιρέτισε τις εργασίες του Σεμιναρίου. Στο χαιρετισμό του, σημείωσε ότι «Μπορούμε να αισθανόμαστε περήφανοι γιατί η χώρα μας, παρά το μικρό της μεγέθους, έχει καταφέρει να καθιερωθεί ως ο βασικότερος περιφερειακός κόμβος για έρευνα και διάσωση».

Τόνισε ακόμα ότι με την επαγγελματική επάρκεια και το αίσθημα ευθύνης του προσωπικού μας, έχουμε καταφέρει να διακριθούμε όχι μόνο μέσα από σημαντικές διεθνείς ασκήσεις που πραγματοποιούμε, αλλά και φέρνοντας σε πέρας δύσκολες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης με αποτέλεσμα τη διάσωση ανθρώπινων ζωών.


Ειδικότερα, ανέφερε ο Υπουργός, μετά τη έξαρση της προσφυγικής κρίσης στην περιοχή μας, «ο ρόλος που καλείται το ΚΣΕΔ να διαδραματίσει αλλά και όλες οι συνεργαζόμενες υπηρεσίες είναι εξαιρετικά κρίσιμος».

Σε μια περίοδο αστάθειας, με νέες προκλήσεις, νέες ασύμμετρες απειλές αλλά και ένα κλιμακούμενο ανταγωνισμό ισχύος να διαδραματίζεται γύρω μας, σημείωσε ο Υπουργός, «η Κύπρος στο κέντρο της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου προβάλλει ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή».

Οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσουμε με φίλες γειτονικές χώρες της περιοχής, συνέχισε, περιλαμβανομένων και σχετικών συμφωνιών στο τομέα της έρευνας και διάσωσης λειτουργούν σταθεροποιητικά, συμβάλλοντας έτσι στην προαγωγή συνθηκών ειρήνης αλλά και της θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας.

Για την προώθηση του στόχου αυτού εργαζόμαστε συστηματικά και αθόρυβα, όπως είπε ο Υπουργός, έτσι ώστε να πετύχουμε και την ενίσχυση μας με κατάλληλα αεροναυτικά μέσα, για να είμαστε σε θέση να επιχειρούμε με μεγαλύτερη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή υλοποίηση των αποστολών έρευνας και διάσωσης, κατέληξε, είναι «η συνεχής εκπαίδευση και ειδικότερα ο συντονισμός και η καλλιέργεια ομαδικού πνεύματος απ’ όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες. Μέσα από αυτή την πολιτικό-στρατιωτική συνεργασία, επιτυγχάνουμε όχι μόνο τις απαραίτητες συνέργειες και την επαύξηση δυνατοτήτων αλλά την ίδια ώρα και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του δημόσιου χρήματος, αποφεύγοντας διπλές δαπάνες, εκεί και όπου μέσα από τη συνεργασία μπορεί να καλύπτονται κοινές ανάγκες».

Το σεμινάριο, που είναι διάρκειας τριών ημερών, αφορά στην εκπαίδευση και αλληλοενημέρωση των Υπηρεσιών που συμμετέχουν στο σύστημα Έρευνας και Διάσωσης της Δημοκρατίας, αλλά και στη διαχείριση κρίσεων και μεταναστευτικών ροών από περιοχές πολεμικών συγκρούσεων. Συμμετέχουν πέραν των 100 υψηλόβαθμων στελεχών από 23 διαφορετικές Κυβερνητικές Υπηρεσίες, Εθελοντικούς Οργανισμούς και Ιδιωτικές Εταιρείες.


Πέραν των θεμάτων Συντονισμού Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης, το πρόγραμμα του Σεμιναρίου περιλαμβάνει διαλέξεις από εξειδικευμένα στελέχη Υπουργείων και Υπηρεσιών της Δημοκρατίας σε θέματα που αφορούν στο συντονισμό, στην ασφάλεια και στο νομικό πλαίσιο σχετικά με τις θαλάσσιες δραστηριότητες στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως προβλέπει το δίκαιο της θάλασσας και οι διεθνείς κανονισμοί του IMO και ICAO.

Δεν υπάρχουν σχόλια: