Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Χανιά: «Ζωντανεύει» το αρχαίο θέατρο Απτέρας


Μια σημαντική πολιτιστική υποδομή απέκτησαν τα Χανιά με την ολοκλήρωση των εργασιών για την αναστήλωση-ανάδειξη του θεάτρου στην αρχαία Απτέρα. Το χώρο της αρχαίας Απτέρας επισκέφθηκε ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς συνοδευόμενος από τη γενική γραμματέα Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη.

«Είναι μια πολύ σημαντική πολιτιστική υποδομή. Όλος ο χώρος εδώ είναι συγκλονιστικός, η δουλειά που έχει γίνει είναι εξαιρετική», τόνισε σε δήλωσή του ο κ. Μπαλτάς επισημαίνοντας ότι στο χώρο θα ενωθεί ο αρχαίος πολιτισμός με το σύγχρονο.

«Όσοι θα έρχονται εδώ θα καταλαβαίνουν το «βάθος» της Κρήτης τόσο σε επίπεδο ιστορίας, όσο και σε επίπεδο της σημερινής πραγματικότητας», επεσήμανε ο υπουργός Πολιτισμού, που εξήρε τις προσπάθειες του προσωπικού της αρχαιολογίας για ανάδειξη του χώρου.

Το θέατρο, η αποκατάσταση του οποίου έγινε με κονδύλια 2,8 εκατ. ευρώ του ΕΣΠΑ μέσω του ΠΕΠ Κρήτης, βρίσκεται σε φυσική πλαγιά, με θέα προς τα Λευκά Όρη, κοντά στο νότιο τείχος της αρχαίας πόλης. Ανήκει στη ρωμαϊκή φάση, αλλά κατά τις εργασίες αναστήλωσης εντοπίστηκαν και ίχνη της Ελληνιστικής περιόδου.


Είχε υποστεί σοβαρές ζημιές σε νεότερα χρόνια, από τη λειτουργία κυκλικής ασβεστοκαμίνου που ήταν κατασκευασμένη με πρόχειρη λασπόχτιστη αργολιθοδομή. Σε σημεία της υπάρχουν ενσωματωμένα αρχιτεκτονικά μέλη του θεάτρου, μεταξύ των οποίων και μια επιγραφή της Ελληνιστικής περιόδου.

Ο χώρος του θεάτρου είναι πλέον λειτουργικός, έχει δυνατότητα φιλοξενίας 300 θεατών και αποτελεί τμήμα του συνόλου του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Απτέρας.

Το μεσημέρι της Κυριακής ο κ. Μπαλτάς εγκαινίασε την περιοδική έκθεση με θέμα «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων από τον 19ο στον 21ο αιώνα, μια περιπετειώδης πορεία στο χώρο και το χρόνο». Η έκθεση φιλοξενείται στο νέο αρχαιολογικό μουσείο Χανίων η κατασκευή του οποίου έχει ολοκληρωθεί κατά 95% και αποτελεί το πρώτο «άνοιγμα» του μουσείου στην τοπική κοινωνία.

Η αρχαία πόλη της Απτέρας, βρίσκεται πάνω σε λόφο ύψους 200 μέτρων, στη θέση Παλιόκαστρο, κοντά στο χωριό Μεγάλα Χωράφια. Ιδρύθηκε τη γεωμετρική εποχή, αλλά γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή της τον 4ο αιώνα π. Χ., οπότε ανέπτυξε μεγάλη εμπορική δραστηριότητα, κυρίως λόγω του ελέγχου του Κόλπου της Σούδας.


Ο 1ος και ο 2ος αιώνας μ.Χ. αποτέλεσαν μια νέα περίοδο ακμής για την Απτέρα, όμως ο σεισμός του 365μ.Χ. που κατέστρεψε την Κρήτη την ισοπέδωσε. Κατοικήθηκε μέχρι τον επόμενο σεισμό του 7ου αιώνα μ.Χ. και τις επιδρομές των Σαρακηνών, που την οδήγησαν τελικά στην εγκατάλειψη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: