Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Hertha: Ένα δικό της παιδί την οδηγεί στην Ανατολή


Δημήτρης Βαρσάνης

Στις αρχές Φεβρουαρίου η Borussia Dortmund και η Hertha υπέστησαν ήττες με 1-0 στην έδρα τους κόντρα στην Augsburg και στη Leverkusen αντίστοιχα.
Η Hertha έπεσε στη 17η θέση και η μόνη χειρότερη ήταν η τελευταία Dortmund. Το περασμένο Σαββατοκύριακο και μόλις 10 μήνες αργότερα οι δύο ομάδες γιόρτασαν τις νίκες με 2-1,η Dortmund στο Wolfsburg και η Hertha στο Βερολίνο εναντίον της Bayer Leverkusen. Η Borussia είναι τώρα η δεύτερη καλύτερη ομάδα στο πρωτάθλημα όντας πέντε βαθμούς πίσω από τη Bayern Munich. Η Hertha εν τω μεταξύ είναι τέταρτη στους ίδιους βαθμούς με τη Monchengladbach.
Η αναβίωση της Dortmund είναι πολύ μικρότερη έκπληξη από εκείνη της Hertha. Ωστόσο, και στις δύο περιπτώσεις η αντιστροφή της τύχης έπαιξε μεγάλο ρόλο και στους δύο συλλόγους που εκείνη τη στιγμή διένυαν μια πολύ βαθιά κρίση.
Η Dortmund κόλλησε με τον τότε προπονητή της Jurgen Klopp. Παρά το γεγονός ότι ο νυν τεχνικός της Liverpool δεν θα έμενε μετά το πέρας της σεζόν 2014 - 2015 ήταν μια σημαντική απόφαση. Αν η Borussia είχε απολύσει τον Klopp τον Φεβρουάριο είναι εξαιρετικά απίθανο ότι ο Thomas Tuchel θα ήταν στο πηδάλιο της τώρα μιας και είχε πει πολλές φορές ότι δεν θέλει να αναλάβει ομάδα στα μέσα της χρονιάς.


Η Hertha εν τω μεταξύ απέλυσε τον προπονητή της, τον έμπειρο Jos Luhukay. Ήταν μια δύσκολη στιγμή για τον γενικό διευθυντή του συλλόγου Michael Preetz. Στα έξι χρόνια από τότε που είχε γίνει ο άνθρωπος που παίρνει όλες τις αποφάσεις ο σύλλογος είχε υποβιβαστεί δύο φορές. Και στα 12 χρόνια που έζησε στο Διοικητικό Συμβούλιο έως τώρα ο σύλλογος άλλαξε συνολικά 14 φορές τον προπονητή.


Τη τελευταία φορά που η Hertha βυθίστηκε στη μάχη του υποβιβασμού στη Bundesliga τον Φεβρουάριο του 2012, ο Preetz έθεσε τις τύχες της ομάδας στα χέρια του πιο έμπειρου προπονητή που μπορεί να φανταστεί κανείς, του 73χρονου Otto Rehagel. Δεν λειτούργησε όπως είχε προβλεφθεί όμως και η Hertha υποβιβάστηκε μέσω των Play - out. Τώρα ο Preetz αιωρείται σαν εκκρεμές από το ένα άκρο στο άλλο. Αντικατέστησε τον Luhukay με τον Ούγγρο Pal Dardai, τότε στα 38.


Από έξω φαινόταν μια περίεργη κίνηση.  Πιο περίεργη ίσως και από τη πρόσληψη του Rehhagel. Ο Dardai, ένας πρώην παίκτης της Hertha κρέμασε τα παπούτσια του πριν από 2,5 χρόνια. Δεν είχε καμία απολύτως εμπειρία στο να προπονεί ομάδα της Bundesliga παρόλο που ο ίδιος ήταν υπεύθυνος της Under 15 της Hertha. Μόλις πέντε μήνες νωρίτερα είχε γίνει προπονητής της Εθνικής Ουγγαρίας σε προσωρινή βάση. Αυτό σήμαινε ότι θα προσπαθούσε να σώσει τη Hertha από τον υποβιβασμό και να καθοδηγήσει ταυτόχρονα  την Ουγγαρία στα προκριματικά του Euro 2016 στον ελεύθερο του χρόνο, ή και το αντίστροφο.
Η πρώτη συνέντευξη του Dardai έκανε ελάχιστα για να απαλλάξει τις αμφιβολίες. Η εφημερίδα του Βερολίνου Tagesspiegel ξεκίνησε τη ζωντανή κάλυψη της παρουσίασης επισημαίνοντας:" Η δημοτικότητα του Dardai στη τρέχουσα ομάδα είναι μάλλον περιορισμένη". Όταν ο Ούγγρος πήρε το μικρόφωνο υποσχέθηκε με σημαντικό πάθος:" Θα παλέψουμε έως το θάνατο. Έχω μπλε αίμα και μια Ουγγρική καρδιά.
Το πρώτο κομμάτι αυτής της πρότασης δεν ήταν αναφορά στην αριστοκρατία αλλά στα χρώματα της Hertha. Ο Dardai δεν είναι ένας οποιοσδήποτε παλιός παίκτης της Hertha. Πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στο σύλλογο το Μάρτιο του 1997 στη δεύτερη κατηγορία και έκανε το τελευταίο του παιχνίδι το Μάιο του 2012 όταν έπεσε στις ρεζέρβες της Hertha στη τέταρτη κατηγορία.


Κατά τη διάρκεια αυτών των 15 χρόνων ο Dardai ήταν το είδος του παίκτη που είχε την αναγνώριση των προπονητών του και την αγάπη των οπαδών. Σε μια σελίδα τον Νοέμβριο στο περιοδικό Kicker ανέφερε:" Ως εργατικός μέσος στρώνεται στο χαλί όπου καλλιτέχνες όπως ο Marcelinho, ο Deisler και ο Wosz θα μπορούσαν να χορέψουν".
Ο Dardai έκανε 286 εμφανίσεις στη Bundesliga με τη φανέλα της Hertha, τις περισσότερες από οποιονδήποτε άλλο ποδοσφαιριστή στην ιστορία της ομάδας. Είναι ένας θρύλος του κλαμπ και αυτός να είναι ίσως ένας λόγος που πήρε τη δουλειά. Η εφημερίδα Die Welt τόνισε ότι: "Η Hertha  παίζει το χαρτί του αγαπημένου των οπαδών. Οι άνδρες που είναι υπεύθυνοι στη Διοίκηση επενδύουν στο στάτους ενός προπονητή που κάποιοι άνθρωποι μπορούν να ταυτιστούν μαζί του".


Φυσικά, ο Dardai κάνει λάθη. Στο ντεμπούτο του στην έδρα του έναντι της Freiburg, έβαλε το προικισμένο όμως συχνά απείθαρχο Ronny ως αμυντικό μέσο. Η Hertha ηττήθηκε υποτίθεται σε ένα κρίσιμο παιχνίδι εναντίον ενός υποψήφιου αντιπάλου για υποβιβασμό με 2-0. Όμως ο Ούγγρος έμαθε γρήγορα από τα λάθη του. Ο Ronny - βασικό μέλος της ομάδας που κέρδισε την άνοδο το 2013 - τώρα έχει υποβιβαστεί στις ρεζέρβες της Hertha. Δεν υπάρχει πια θέση για τον ακανόνιστο Βραζιλιάνο σε ένα σύνολο που ο Dardai έχει ενσωματώσει τη δική του εικόνα κατά τους τελευταίους 10 μήνες.


Φυσικά θα ήταν πολύ απλό να αποδοθεί η αναγέννηση της Hertha αποκλειστικά στον Dardai. Όμως παραμένει το πόσο εκπληκτικό το πόσο γρήγορα οι ποδοσφαιρικές ομάδες αρχίζουν να αντανακλούν στο χαρακτήρα του προπονητή τους. Κάτω από τον ήσυχο Luhukay, η Hertha ήταν συνήθως σταθερή και οργανωμένη όμως συχνά φαινόταν παράξενα ληθαργική .
Κάτω από τον Dardai σχεδόν οι ίδιοι παίκτες είναι εργατικοί, επιθετικοί και αρνούνται να υποχωρήσουν. Το ποδόσφαιρο τους δεν είναι πάντα ωραίο όμως είναι παθιασμένο. Ίσως αυτό συμβαίνει διότι ο Dardi μιλάει τη γλώσσα των ποδοσφαιριστών:" Είμαι μισός παίκτης μισός προπονητής. Εγώ δεν αλλάζω και δεν θα αλλάξω. Προτιμώ την ειλικρίνεια" τόνισε.
Ακόμη ο Preetz, ο οποίος δυσφημίστηκε πολύ και επικρίνεται συχνά ξαφνικά μοιάζει με μια ιδιοφυΐα. Όταν το Kicker βαθμολόγησε πρόσφατα τα κλαμπ της Bundesliga με βάση το τι απόδοση είχαν οι παίκτες που ήρθαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η Hertha κατέλαβε τη πρώτη θέση.
Οι νέες μεταγραφές ήταν πράγματι εμπνευσμένες. Ο Τσέχος αμυντικός μέσος Vladimir Darida εντάχθηκε από τη Freiburg και ο ταλαντούχος νεαρός αμυντικός Niklas Stark αγοράστηκε από τη Nurnberg, ενώ ο ευέλικτος Mitchell Weiser και ο έμπειρος επιθετικός Vedad Ibisevic ήρθαν ως ελεύθεροι.


Η ανανεωμένη Herha ανέβηκε στην τέταρτη θέση Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου. Κανείς δεν εμφανίστηκε υπερβολικά αν'ήσυχος γιατί ήταν ακόμα νωρίς και επειδή η Hertha έχασε το επόμενο παιχνίδι της εκτός εναντίον της Schalke ύστερα από ένα γκολ της τελευταίας στιγμής.
Όμως κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων που ακολούθησαν, η ομάδα του Dardai δεν είχε κρατήσει μόνο τη συλλογή βαθμών, όμως καλωσόρισαν επίσης μια φίλη που εδώ και καιρό έλαμψε δια της απουσίας της: τη τύχη. Στα τέλη Νοεμβρίου η Hertha φιλοξένησε τη Hoffenheim σε ένα χιονισμένο απόγευμα. Κατά τη διάρκεια των 90 λεπτών η ομάδα του Βερολίνου  είχε μόνο μια προσπάθεια, ένα σουτ του Kalou που σταμάτησε στο δοκάρι. Όμως με το πέρας μισής ώρας και ύστερα από ένα φάουλ ο Eugen Polanski βρέθηκε στη πορεία της φάσης και με μια κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του. Έτσι η Hertha μάζεψε τρεις βαθμούς χωρίς να έχει ένα σουτ στο στόχο.


Το Σάββατο οι αντίπαλοι των πρωτευουσιάνων, η Bayer Leverkusen έμεινε με παίκτη λιγότερο λόγω μιας αμφισβητήσιμης κόκκινης κάρτας. Με το πέρας μιας ώρας παιχνιδιού ο Αμερικανός John Anthony Brooks σκόραρε το νικητήριο τέρμα με μια δυνατή κεφαλιά μετά από ένα κόρνερ. Ωστόσο, ο ήρωας θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν ο αποδιοπομπαίος τράγος. Μόλις τρία λεπτά πριν σκοράρει, ο Brooks είχε χάσει τη κατοχή της μπάλας στην άμυνα, ο συμπαίκτης του Fabian Lustenberger έπρεπε να έρθει για να σώσει τη κατάσταση.
Είναι πάντα ένα καλό σημάδι για μια ομάδα όταν τα πάντα πάνε με το μέρος τους. Και μια ματιά στο πρόγραμμα κάνει λίγα για να αμβλύνει τη καλή διάθεση στο Βερολίνο. Οι επόμενοι τέσσερις αντίπαλοι της Hertha είναι η Darmstadt, η Mainz, η Augsburg και η Werder Bremen.
" Η τέταρτη θέση φαίνεται καλή όμως τίποτα δεν αλλάζει για εμάς" δήλωσε ο μέσος Darida τη Κυριακή και κατέληξε λέγοντας:" Κάνουμε ότι έχουμε κάνει στο παρελθόν και τώρα σκεφτόμαστε τον επόμενο αγώνα. Είμαστε ακόμα πεινασμένοι"

Δεν υπάρχουν σχόλια: