Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Επιτυχής Ολοκλήρωση Κοινής Άσκησης Έρευνας-Διάσωσης Κύπρου-Γαλλίας, για 5η φορά μέσα στο 2015


Oλοκληρώθηκε επιτυχώς η διεθνής Άσκηση Έρευνας-Διάσωσης με την ονομασία “CYPFRA-05/15”. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων της Κύπρου και της Γαλλίας.

Τον επιχειρησιακό έλεγχο και το συντονισμό των αεροναυτικών μέσων που έλαβαν μέρος στην άσκηση, είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό.

Κύριος σκοπός της άσκησης είναι η προαγωγή του επιπέδου εκπαίδευσης και η περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των δυνάμεων των συμμετεχόντων κρατών, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος αντίδρασης και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του συστήματος Έρευνας-Διάσωσης σε περιπτώσεις σοβαρών ατυχημάτων σε εμπορικά, επιβατηγά πλοία ή/και σε περιπτώσεις κινδύνου λόγω της μεταναστευτικής ροής προσφύγων από την Μ. Ανατολή.

Το σενάριο της άσκησης αφορούσε σε «Ναυτικό ατύχημα στην ανοιχτή θάλασσα, συνεπεία ανατροπής μικρού σκάφους προσφύγων». Ως εκ τούτου, τέθηκε σε εφαρμογή από το ΚΣΕΔ Λάρνακας το Εθνικό Σχέδιο Έρευνας-Διάσωσης «ΝΕΑΡΧΟΣ» για την αντιμετώπιση του περιστατικού.

Μεταξύ άλλων, η άσκηση περιλάμβανε επιχειρήσεις έρευνας για εντοπισμό και διάσωση ναυαγών στη θάλασσα από τα ελικόπτερα της Διοίκησης Αεροπορίας/460 ΜΕΔ και της Μοίρας Αεροπορικών Επιχειρήσεων Αστυνομίας από τα πλωτά μέσα της Διοίκησης Ναυτικού του ΓΕΕΦ, αλλά και από τη γαλλική φρεγάτα «COURBET». Εκτελέστηκαν, επίσης, προσνηώσεις ελικοπτέρων επί της γαλλικής φρεγάτας για επιχειρήσεις αεροδιακομιδής των «ναυαγών» (MEDEVAC Οperation).

Το ΚΣΕΔ, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης ατυχημάτων από την αυξανόμενη μεταναστευτική ροή προσφύγων από την περιοχή της Μέσης Ανατολής με προορισμό την Ευρώπη, θα συνεχίσει την πραγματοποίηση παρόμοιων διεθνών ασκήσεων έρευνας – διάσωσης, με στόχο τις μηδενικές απώλειες ζωής στη θάλασσα.

Η εν λόγω άσκηση αποτελεί την πέμπτη προγραμματισμένη συνεργασία, εντός του 2015, σε θέματα Έρευνας-Διάσωσης μεταξύ των δυνάμεων της Κύπρου και της Γαλλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: