Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Η ετεροθαλής (;) αδελφή του Φαραώ Τουταγχαμών ήταν και η τροφός του;


Την Κυριακή, Αιγύπτιοι αξιωματούχοι και ο Γάλλος αρχαιολόγος Alain Zivie αποκάλυψαν ότι ενταφιασμένη στον περιβόητο «τάφο της Μαίας» του Φαραώ Τουταγχαμών και ως αποτέλεσμα τροφός του, ήταν η ετεροθαλής αδελφή του Meritaten, αναβιώνοντας εικασίες σχετικά με την ταυτότητα της μητέρας του μικρού Φαραώ. Ο Τουταγχαμών πέθανε πριν από περισσότερα από 3.000 χρόνια σε ηλικία 19 ετών το 1324 π.Χ., και βασίλεψε μόνο 9 χρόνια

Τα κατα καιρούς τεστ DNA που έχουν πραγματοποιηθεί έχουν αποδείξει ότι ο Φαραώ Ακενατόν ήταν ο πατέρας του Τουταγχαμών, αλλά η ταυτότητα της μητέρας του είναι από καιρό ένα μυστήριο. Μια ανάλυση του DNA το 2010 αποκάλυψε ότι Τουταγχαμών ήταν γιος του Ακενατόν, ο οποίος μετατρέπεται προσωρινά την αρχαία Αίγυπτο στον μονοθεϊσμό, επιβάλλοντας τη λατρεία του θεού ήλιου Aton.


Αν και η μούμια του Τουταγχαμών είχε βρεθεί  το 1922 από τον διάσημο Βρετανό αιγυπτιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ στην Κοιλάδα των Βασιλέων στο Λούξορ, μαζί με έναν πολύτιμο αρχαιολογικό θησαυρό, ο τάφος του, αυτός καθε αυτός, ανακαλύφθηκε από τον αιγυπτιολόγοAlain Zivie το 1996 στη Σακκάρα, μια νεκρόπολη περίπου 20 χιλιόμετρα (12 μίλια) νότια του Καΐρου.

«Η Μαία τελικά δεν ήταν άλλη από την πριγκίπισσα Meritaten, η αδελφή ή ετεροθαλής αδελφή του Τουταγχαμών και κόρη του Ακενατόν και της Νεφερτίτης. Το συμπέρασμα αυτό βγαίνει και απο τις απεικονίσεις στους τοίχους του τάφου της Maia, του Τουταγχαμών και της Meritaten στους τοίχους του τάφου της Maia. Το περίεργο πράγμα είναι ότι απεικονίζονται παρόμοια. Έχουν το ίδια πηγούνι, μάτια και άλλα χαρακτηριστικά. Ο τάφος του Ακενατόν έχει γλυπτά που δείχνει το θάνατο της πριγκίπισσας Maketaten - η δεύτερη κόρη του Ακενατόν και της Νεφερτίτης. Σε αυτές τις σκηνές υπάρχει μια γυναίκα που θηλάζει ένα μωρό, και αυτή η γυναίκα η οποία παρουσιάζεται ως τροφός είναι η πριγκίπισσα Meritaten, η μεγαλύτερη κόρη του Ακενατόν», είπε ο Γάλλος αιγυπτιολόγος

Η μούμια της Meritaten δεν έχει βρεθεί, αλλά ο υπουργός Αρχαιοτήτων Mamduh αλ-Damati δήλωσε την Κυριακή ότι θα μπορούσε να είναι σε ένα μυστικό θάλαμο στον τάφο του Τουταγχαμών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: