Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

1. FC Košice: Οι πρώτοι "μηδενικοί" συμμετέχοντες του Champions League


Δημήτρης Βαρσάνης


Καθώς το τελικό σφύριγμα του Γερμανού διαιτητή Hellmut Krug ακουγόταν γύρω από το Amsterdam Arena για να σηματοδοτήσει την αποκορύφωση του Champions League, ο διαπεραστικός τόνος του έδωσε τη θέση του στον ήχο μιας γενιάς των Μαδριλένων που αναστέναζαν με ανακούφιση.


Στις αρχικές ενδεκάδες το βράδυ της 20ής Μαΐου του 1998 διαβάζονται κλασικοί ποδοσφαιριστές της δεκαετίας του '90 με τους Edgar Davids, Alessandro Del Piero, Pippo Inzaghi και Zinedine Zidane μεταξύ των παικτών των Bianconeri, ελπίζοντας να υπερνικήσουν μια ομάδα της Real Madrid ενισχυμένη από την παρουσία των Roberto Carlos, Clarence Seedorf, Fernando Morientes και Raúl για να αναφέρουμε μερικούς.


Εντούτοις η πιο ξεκάθαρη πινελιά του αγώνα προήλθε από το αριστερό παπούτσι του μετέπειτα υποψήφιου της “χρυσής μπάλας” Predrag Mijatović, του οποίου η ενστικτώδης παρουσία στο πρώτο δοκάρι ήταν αρκετό για να ξεπεράσει τη Juventus και η Real Madrid στέφθηκε για πρώτη φορά “Βασίλισσα” της Ευρώπης ύστερα από 32 χρόνια.


Αν και σήμερα η τροπαιοθήκη της Real Madrid εκτοξεύεται με τα απαράμιλλα δώδεκα κύπελλα πρωταθλητριών, το έβδομο θα αναφέρεται για πάντα ως εκείνο που τελείωσε μια απελπιστική ξηρασία που άφησε τους οπαδούς να διψούν για μια Ευρωπαϊκή επιτυχία καθ 'όλη τη δεκαετία του '70 και του '80.



Όμως δεν είναι μόνο στο μυαλό των οπαδών της Real Madrid ότι η περίοδος 1997-98 στπ Champions League παραμένει αθάνατη. Για τους οπαδούς της 1.FC Košice της Σλοβακίας η συγκεκριμένη επανάληψη του πιο διακεκριμένου τουρνουά ποδοσφαίρου της Ευρώπης παρείχε μια ιστορική ευκαιρία να βιώσουν ένα εξωγήινο ταξίδι να φτάσουν στο στάδιο ομίλων του Champions League. Το πρώτο για τους ίδιους και τη χώρα τους.


Δυστυχώς η ομάδα τους δεν έφτασε αρκετά στο επίπεδο που απαιτείται για να παλέψει πραγματικά και δεν έκαναν τίποτα περισσότερο από το να συμπληρώσουν το σύνολο των ομάδων. Χάνοντας και τους έξι αγώνες του ομίλου της, ο σύλλογος εισχώρησε στα βιβλία ιστορίας μέσα από την πίσω πόρτα και γράφτηκε σε ένα κουίζ περιοδικού με το να γίνει ο απρόθυμος παραλήπτης του πρώτου “μηδενικού” στο Champions League.



Έχοντας τερματίσει στην εγχώρια περίοδο τους με υπερηφάνεια στην κορυφή της τότε Σλοβακικής Superliga, η Košice συναντήθηκε με την Ισλανδική ΙΑ στον πρώτο προκριματικό γύρο. Τη πέρασαν με σχετική ευκολία κερδίζοντας την εντός και εκτός χωρίς να δεχτούν γκολ και ανταμείφθηκαν με μια κλήρωση με τη Spartak Moscow.


Η Košice επικράτησε με 2-1 στην έδρα της πριν πάρει στην Ρωσία μια αποτελεσματική - αν και όχι ενθουσιώδης - λευκή ισοπαλία για την πρώτη της εμφάνισή στους ομίλους του Champions League. Ακριβώς έτσι στάθηκε ώμο με ώμο ισότιμη με την υπόλοιπη ελίτ της Ευρώπης, τουλάχιστον στα χαρτιά.


Μακριά από τις δικές τους προσπάθειες οι άλλοι προκριματικοί γύροι του τουρνουά ήταν ελαφρώς λιγότερο συγκρατημένοι. Ο πρώτος προκριματικός γύρος έβγαλε κατά μέσο όρο πάνω από τρία τέρματα ανά ζευγάρι και στον επόμενο γύρο με μια θέση στη φάση των ομίλων να διακυβεύεται δεν έλειψαν τα τέρματα.


Με τους γύρους των προκριματικών να περιλαμβάνουν τα “ψαράκια” απέναντι στα στερεότυπα της Ευρώπης οι “πύργοι” παρέμειναν ανοιχτοί και τα σύνολα των σκορ αυξάνονταν μόνο καθώς η Leverkusen, ο Ολυμπιακός και η Galatasaray έβαζαν έξι, επτά και οκτώ τέρματα αντίστοιχα στη Γεωργιανή Dinamo Tbilisi, στη Λευκορώσικη MPKC Mozyr και στην Ελβετική Sion κατά τη διάρκεια των αγώνων τους.



Αν και οι προκριματικοί γύροι συνείσφεραν να χωριστεί το “σιτάρι” από το πηλό, δεν έκανε τίποτα για να επιβραδύνει την παλίρροια των γκολ και η φάση των ομίλων συνέχισε να πετά πολύ μεγάλα σκορ. Εν αναμονή για τη πρώτη της παρουσία ανάμεσα στα “μεγάλα αγόρια” του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και η Košice βρέθηκε στο ίδιο γκρουπ μαζί με τις Manchester United, Juventus, και Feyenoord.



Η περιπέτεια της Košice άρχισε στις 17 Σεπτεμβρίου με μια επίσκεψη από τη Manchester United η οποία συνάντησε την ταπεινή ατμόσφαιρα του τώρα κατεδαφισμένου Všešportový Areál για πρώτη φορά. Το κλαμπ της Σλοβακίας πέρασε τα πρώτα 29 λεπτά διατηρώντας ανέπαφη την εστία του.


Αυτό ίσχυε μέχρι ο Dennis Irwin δώσει στη United το προβάδισμα στη συμπλήρωση μισής ώρας. Το γκολ του δεν κατέρρευσε τους γηπεδούχους οι οποίοι αντιστάθηκαν γερά από ό, τι πολλοί μπορεί να προέβλεπαν, αν και το πρώτο τέρμα του Henning Berg στο 60 και το γκολ του Andy Cole προς το τέλος του αγώνα χάρισαν στους Red Devils τους πρώτους τους τρεις βαθμούς.


Αυτό δεν ήταν το ιδανικό ξεκίνημα για τη Košice όμως η ομάδα της United που αντιμετώπισαν έμελλε να στεφθούν πρωταθλητές Ευρώπης την επόμενη σεζόν σε έναν από τους πιο εντυπωσιακούς τελικούς της διοργάνωσης. Δικαιολογούνταν έτσι να μην νιώθουν ντροπή για αυτή ήττα.



Δύο εβδομάδες αργότερα η Košice ταξίδεψε για το Ρότερνταμ. Πριν από την έναρξη του αγώνα η Košice βρέθηκε απροσδόκητα πάνω από την αντίπαλο της χάρη σε μια καλύτερη διαφορά τερμάτων όμως η τρίτη της θέση στον όμιλο δεν θα διαρκούσε και μετά από εκείνο το βράδυ. Η Feyenoord μπορεί να υπέστη τη βαριά ήττα με 5-1 από τη Juventus τη πρώτη αγωνιστική μόνο για να τη κάνει πιο αποφασισμένη να μην πετάξει άλλους πόντους. Οι πειθαρχημένοι Ολλανδοί έκαναν αρκετά για να ξεπεράσουν το εμπόδιο της Košice, με τα τέρματα στο πρώτο ημίχρονο του van Gastel και του Julio Cruz να χωρίζουν τις δύο ομάδες.



Στα μέσα Οκτωβρίου ήταν η σειρά της Košice να παίξει ξανά το ρόλο της γηπεδούχου, αυτή τη φορά καλωσορίζοντας τη Juventus στην Ανατολική Σλοβακία. Σε μια βραδιά που παρατηρήθηκαν αξιοσημείωτα τρεις νίκες με 5-1 για τους γηπεδούχους (η Monaco εναντίον της Lierse, η Bayern Munich εναντίον της PSG και η Real Madrid εναντίον του Ολυμπιακού) όμως οι Σλοβάκου δεν μπόρεσαν να κάνουν το ίδιο. Η Juventus ήταν υποχρεωμένη να πετύχει το ένα τέρμα που χρειαζόταν για να ακολουθήσει το ρεύμα, αλλά στην γηπεδούχο δεν επετράπη να βρει δίχτυα και το τέρμα του Del Piero εξασφάλισε ότι η χαμένη πορεία της Košice παρέμεινε αμείλικτη.


Απελευθερωμένοι από την έλλειψη στόχου που ίσως αξίζει την αθωότητά τους, η Košice έπαιξε με μια αίσθηση ελευθερίας όταν οι ομάδες συναντήθηκαν ξανά το Νοέμβριο στο Stadio delle Alpi και άνοιξαν το σκορ ύστερα από τέσσερα λεπτά για να σιωπήσουν τους πιστούς της Juventus. Δυστυχώς για το αουτσάιντερ αυτό ξύπνησε τους Ιταλούς απαντώντας με τρία τέρματα με τη μείωση του σκορ να μην αξίζει τον κόπο, η Košice νικήθηκε από τη Juventus για δεύτερη φορά σε 14 ημέρες.



Η Manchester United ήταν ευτυχής που καλωσόρισε τους Σλοβάκους στο Old Trafford την πέμπτη αγωνιστική και η Košice επέστρεψε τη ζεστή φιλοξενία της United με μια άλλη άνετη νίκη με 3-0 για τους πρωταθλητές Αγγλίας. Δύο εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα η Košice έφτασε στη τελευταία αγωνιστική του Champions League με ένα μόνο αίτημα στη λίστα των ευχών της: ένας βαθμός στο Champions League.



Άλλη μια δελεαστική υπόθεση ακολούθησε και με λίγο περισσότερο από δέκα λεπτά να απομένουν για το τέλος του αγώνα με τη Feyenoord, έμοιαζε ότι ο σύλλογος ήταν έτοιμος να φέρει μια λίγη ευθυμία στους πιστούς οπαδούς του. Όμως όταν ο Giovanni van Bronckhorst έστειλε ένα αριστερό δυνατό σουτ προς την εστία του Ladislav Molnar, ο τερματοφύλακας δεν μπορούσε να κάνει τίποτα περισσότερο από το να μαζέψει τη μπάλα από δίχτυα και οι Σλοβάκοι να αποχαιρετήσουν τη μεγάλη τους Ευρωπαϊκή περιπέτεια χωρίς κανένα βαθμό. Έπαιξε έξι αγώνες, έχασε και τους έξι.



Αν και οι άκαρπες προσπάθειες της Košice στο Champions League δεν ήταν καθόλου ιδανικές, δεν ήταν εξίσου και καθόλου αναμενόμενες και το κλαμπ στάθηκε περήφανο για τη συμμετοχή του. Το ανεπιθύμητο ρεκόρ των μηδέν βαθμών ήταν απλώς μια ανεπαρκής υποσημείωση που συγκεντρώθηκε όμως σύντομα ξεχάστηκε από μια πολύ θλιβερή εξωαγωνιστική τραγωδία, όταν ο 21χρονος Milan Čvirik πέθανε σε ένα θανατηφόρο ατύχημα κατά τη διάρκεια της σεζόν. Μια θυελλώδης υπενθύμιση ότι το σπορ που αγαπάμε είναι συχνά ένα απλό περιφερειακό διάλειμμα από την ευθραυστότητα της ζωής.



Τα χρόνια πριν από την εκτόξευση τους με το Champions League ο ιδιοκτήτης του κλαμπ και επιχειρηματίας του χάλυβα Alexander Rezeš πουλώντας το σωματείο σε ξένους επενδυτές με στόχο την αξιοποίηση της προόδου τους. Αφού αναβίωσε από τη μετριότητα της δεύτερης κατηγορίας στέφθηκε δύο φορές πρωταθλητής υπό την ιδιοκτησία του. Όμως οι αποτυχίες της ομάδας στο Champions League αντιπροσώπευαν μια απλή πτώση στον ωκεανό και ο σύλλογος το βρήκε όλο και πιο δύσκολο να κρατήσει το κεφάλι πάνω από το νερό, καθώς οι προτεινόμενες εξαγορές απέτυχαν να υλοποιηθούν με ανησυχητική τακτικότητα και τα όνειρα οικοδόμησης στη συμμετοχή του Champions League έφυγαν μακριά.



Η Košice μπήκε σιγά σιγά πιο κοντά στην οικονομική λήθη, μια πραγματική απειλή που έκλεισε το στάδιο των 30.000 θέσεων πριν καταρρεύσει επτά χρόνια αργότερα το 2011 και ο σύλλογος τελικά πωληθεί στον επιχειρηματία Blažej Podolák. Η απόκτηση του κλαμπ ανέβαλε ανεπιφύλακτα την φαινομενικά αναπόφευκτη διάλυσή τους όμως αυτό ήρθε και με ένα τίμημα, καθώς ο νέος ιδιοκτήτης τους ανακοίνωσε ότι η ομάδα θα έπεφτε δύο κατηγορίες για να τους καταστήσει μια θυγατρική ομάδα για τους Steel Trans Ličartovce. Ένας σύλλογος της κορυφαίας κατηγορίας που ήδη άνηκε στη κατοχή του Podolák.



Το 2005 καθιερώθηκε λίγο περισσότερη ισοτιμία μεταξύ των δύο προηγουμένως μη συνδεδεμένων συλλόγων, καθώς συγχωνεύθηκαν για να κάνουν τη MFK Košice. Παρόλο που το όνομα του συλλόγου άλλαξε αργότερα σε FC VSS Košice το κλαμπ συνέχιζε να λειτουργεί από το 2015. Ωστόσο αυτό ίσχυε μέχρι να παύσει τις δραστηριότητες του στις 27 Ιουλίου αυτού του έτους και τη πάρουν οι οπαδοί την ομάδα για να αρχίσουν ξανά από την έκτη κατηγορία της Σλοβακίας. 



Τα όνειρά τους για επιστροφή στη κορυφή του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου πλέον έχουν διαλυθεί από τις απρόβλεπτες ιδιοκτησίες τους τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Προς το παρόν η Košice θα είναι απλά ευγνώμων να ξέρει ότι θα πατήσει ξανά το πόδι της στο χορτάρι. Μετά από όλα αυτά είναι αδύνατο να χτιστεί ιστορία χωρίς κλαμπ, το όνομα του οποίου συνεχίζει να τραγουδιέται.

Όποιο και αν είναι το μέλλον για την ομάδα τους οι οπαδοί τους θα παραμείνουν για πάντα υπερήφανοι που έβαλαν το πόδι τους στη πιο σπουδαία σκηνή όλων, ακόμα κι αν η διοργάνωση τους άφησε με λίγη λαχτάρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: