Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Ισραήλ: Άναψε «το φως του σιταριού»


Ξεκίνησε απο χτές Τρίτη, 5/9/2017, στο βόρειο Ισραήλ, στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου, η μεγαλύτερη των τελαυταίων 20 ετών στρατιωτική άσκηση που πραγματοποιεί το Ισραήλ, με την επωνυμία «Το φώς του σιταριού». Στην άσκηση θα λάβουν μέρος το σύνολο σχεδόν των στρατεύσιμων, μονίμων και εφέδρων στελεχών των ισραηλινών δυνάμεων και θα διαρκέσει 10 μέρες. Επίσης, θα πάρουν μέρος και το σύνολο των δυνάμεων της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας και ναυτικού καθώς και οι μονάδες εσωτερικής ασφαλείας.

Σενάριο της άσκησης είναι η αποτροπή εισόδου μελών της Χετζμπολάχ εντός του Ισραήλ. Συγκεκριμένα η λιβανέζικη παραστρατιωτική οργάνωση εξαπολύει επίθεση στην περιοχή των υψίπεδων του Γολάν και παράλληλα πρασπαθεί να αποβιβάστουν μελη της στις παραλίες του Ισραήλ. Παράλληλα, απο τον Λίβανο εξαπολύονται κατά των ισραηλινών πόλεων του βορρα βαλλιστική πύραυλοι. Σε απάντηση το Ισραήλ εκκενώνει τα πέριξ των συνόρων χωριά και εξαπολύει επίθεση στις θέσεις των μαχητών της Χεσμπολάχ στον Λίβανο.

Σκοπός της άσκησης, όπως δηλώνουν στα μέσα οι ισραηλινοί ιθύνοντες ειναι η επιχειρησιακή αξιολόγηση της Βόρειας Διοιήκησης. Αναλυτές επισημαινουν πως αυτή η άσκηση, η οποία σχεδιαζόταν εδώ και 18 μήνες, είναι μια απάντηση - προειδοποίηση προς την Χετζμπολάχ και το Ιράν. Οι τελευταίοι εδώ και αρκετό καιρό δραστηριούνται έντονα γύρω απο τα υψίπεδα του Γκολάν, στα παλίσια της εμπλοκής τους στον Συριακό εμφύλιο πόλεμο κάτι που έχει ανησυχήσει έντονα το Ισραήλ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: