Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Ιταλικό ποδόσφαιρο: Η λυπητερή ιστορία του Francesco Bertolotti





Δημήτρης Βαρσάνης

"Η ζωή ανήκει στους ζωντανούς και αυτός που ζει πρέπει να είναι έτοιμος για τις αλλαγές" τάδε έφη Johann Wolfgang von Goethe.
Πώς γίνεται ένα απόσπασμα ενός Γερμανού συγγραφέα και πολιτικού του 18ου αιώνα να σχετίζεται με έναν Ιταλό ποδοσφαιριστή χαμηλών κατηγοριών; λοιπόν, αυτή είναι η ιστορία του Francesco Bertolotti και ο αγώνας του να ζήσει, να προσαρμοστεί και να αντιμετωπίσει τις αλλαγές που επηρέασαν τη ζωή του.
Ο Bertolotti γεννήθηκε το 1967 στο Μπλάκμπερν (Αγγλία) πριν μετακομίσει στην Ιταλία σε νεαρή ηλικία. Η επιλογή διαμονής των γονέων του ήταν η Πάρμα, μια πόλη στη Βόρεια περιοχή της Ιταλίας Emilia-Romagna. Ως νεαρός ο Bertolotti υπέγραψε για την τοπική ομάδα της Parma, όπου έκανε το ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα κατά την περίοδο 1984-85 στην Serie B παίζοντας τρία παιχνίδια για τους Crociati. Η χρονιά εν τέλει ολοκληρώθηκε με έναν υποβιβασμό και για τον Bertolotti ήταν το μεγαλύτερο σημείο στη καριέρα του, καθώς ακολούθησε η ζωή στα κατώτερα κλιμάκια του Ιταλικού ποδοσφαίρου.

Ακολούθησε μια σειρά δανεισμών σε ομάδες της Serie C1 και της Serie C2 (τρίτη και τέταρτη κατηγορία της Ιταλίας), καθώς και μια δουλειά που εγκαθιστά τους λέβητες θέρμανσης για να συμπληρώσει το εισόδημα του. Τον Ιούνιο του 1990 ο Bertolotti πήρε μια μεταγραφή στην ομάδα της Serie D την Unione Sportiva Brescello. Ο Bertolotti έγινε ένας λατρεμένος ήρωας στη Brescello κερδίζοντας την άνοδο στη Serie C2 στην πρώτη του σεζόν στο club.


Το μαχητικό στυλ του με όλη του τη δράση τον έχρισαν έναν αγαπημένο των οπαδών το οποίο παγιώθηκε περισσότερο στην σεζόν 1995-1996 όταν ο Bertolotti και η Brescello έφτασαν στα επιβλητικά ύψη της Serie C1. Μια χρονιά αργότερα ο Bertolotti “ζευγαρώθηκε” στη μεσαία γραμμή με τον 23χρονο Massimiliano Ferrigno, έναν παίκτη που επρόκειτο να συναντήσει ξανά με καταστροφικές συνέπειες λίγα χρόνια αργότερα.

Μετά από μια δεκαετία στη Brescello - η οποία περιελάμβανε 316 εμφανίσεις και 48 γκολ - ο Bertolotti έκανε τη μετακίνηση του στη Modena σε μια προσπάθεια να βοηθήσει το σύλλογο να φτάσει στη Serie B μετά από τη τριετής απουσία του. Η συγκεκριμένη κίνηση έμελλε να έχει μια βαθιά επίδραση στο Bertolotti, στη Brescello και στη Modena.

Η σεζόν 2000-01 στη Serie C1 ξεκίνησε καλά και ο 33χρονος Bertolotti δήλωνε πάντα παρών στη “καρδιά” της μεσαίας γραμμής της Modena. Στις 19 Νοεμβρίου του 2000 οι Gialloblu πραγματοποίησαν το ταξίδι στη γραφική πόλη του Κόμο και στο Stadio Giuseppe Sinigaglia. Ήταν μια σύγκρουση κορυφής και με πολλά να διακυβεύονται, μια τυπικά άγρια υπόθεση.

Ο Bertolotti βρισκόταν στο επίκεντρο αυτής της θερμαινόμενης δράσης και μετά από ένα τάκλιν από τον αρχηγό της Como και πρώην συμπαίκτη του Massimiliano Ferrigno άφησε τον Bertolotti στο έδαφος με το Ferrigno να τον κατηγορεί για υπερβολική αντίδραση. Ένα ξέσπασμα κορυφώθηκε με το Ferrigno να γρονθοκοπεί το Bertolotti και να λαμβάνει δικαίως τη κόκκινη κάρτα. Παρά το πλεονέκτημα ενός παίκτη η Modena έχασε το παιχνίδι με 1-0.

Μετά την αναμέτρηση τα γεγονότα πήραν μια τραγική σειρά προς το χειρότερο και η ζωή του Francesco Bertolotti δεν θα ήταν ποτέ ξανά η ίδια. Μετά την εκπλήρωση των συνηθισμένων υποχρεώσεων των ΜΜΕ, ο Bertolotti επέστρεψε στο καμαρίνι της Modena για να παραλάβει τις τσάντες του πριν πάει στο λεωφορείο για το ταξίδι της επιστροφής.


Όμως αυτό το ταξίδι δεν θα συνέβαινε ποτέ καθώς ο Bertolotti αντιμετώπισε για άλλη μια φορά τον Ferrigno, ακόμα εκνευρισμένος από την αποβολή του. Ένας θερμός καυγάς έλαβε χώρα και ο Ferrigno κατέφυγε στη βία, χτυπώντας τον Bertolotti με μια μπουνιά που ανάγκασε τον μέσο της Modena να πέσει στο πάτωμα χτυπώντας το κεφάλι του προς τα κάτω. Ο Ferrigno έτρεξε και έφυγε αφήνοντας τον Bertolotti αβοήθητο στο πάτωμα, ενώ δύο από τους συμπαίκτες του στη Modena ζήτησαν απεγνωσμένα βοήθεια. Ένα ασθενοφόρο κουβάλησε τον ασυνείδητο Bertolotti σε ένα τοπικό νοσοκομείο, αλλά η κατάσταση επιδεινώθηκε γρήγορα και ο άντρας από το Μπλάκμπερν μεταφέρθηκε γρήγορα στο νοσοκομείο του Λέτσο καθώς πολεμούσε για τη ζωή του.
Ξεκίνησε μια λειτουργία έκτακτης ανάγκης για τρεις ώρες. Ο Bertolotti αποκόμισε δύο αιματώματα στο μυαλό του και είχε υποστεί και σύντομη καρδιακή προσβολή. Ο Francesco πέρασε την επόμενη εβδομάδα σε κώμα καθώς μάχονταν οι ιατροί για να σώσουν τη ζωή του. Μετά από επτά ημέρες επανήλθε στη πραγματικότητα ​​και ύστερα από εκτεταμένες δοκιμές επιβεβαιώθηκε ότι ο Francesco δεν υπέστη καμία μόνιμη βλάβη στο μυαλό του.

Η καριέρα του Bertolotti τελείωσε. Μετά από έναν τέτοιο τραυματισμό - και τις μόνιμες συνέπειες των ιατρικών διαδικασιών που χρειάστηκαν για να σωθεί η ζωή του - δεν τίθονταν ερώτημα αν μπορούσε να έχει κάθε επαφή με το άθλημα. Στο Bertolotti μπήκε μια μεταλλική πλάκα στο κρανίο του, οπότε μια κεφαλιά ή ακόμα και ένα απλό χτύπημα θα μπορούσε να έχει καταστροφικά αποτελέσματα. Όπως εξήγησε ο ίδιος ο Francesco: "Ο γιατρός που ανέλαβε τη περίπτωση μου μου είπε ότι αν δεχτώ ένα χτύπημα στο κεφάλι, θα επιστρέψω εδώ υπό τις ίδιες συνθήκες όπως και νωρίτερα".

Κατά ειρωνικό τρόπο - και κάπως σκληρό - τόσο η Modena όσο και η Como ανέβηκαν στη Serie B. Ο Francesco θα επέστρεφε στη κατηγορία όπου ξεκίνησαν όλα 16 χρόνια πριν αν δεν περνούσε αυτή την αξιοθρήνητη στιγμή βίας. Για να τριφτεί ακόμα περισσότερο “αλάτι” στην πληγή του ο πρώην σύλλογος του Bertolotti, Brescello υποβιβάστηκε στη Serie C2.
Όσο για τον αρχηγό της Como Massimilano Ferrigno απαγορεύτηκε να παίξει ξανά ποδόσφαιρο για τρία χρόνια. Μόνο μια διαπραγμάτευση της τελευταίας στιγμής τον έσωσε από το να υπηρετήσει δέκα μήνες στη φυλακή. Επέστρεψε για να αγωνιστεί μια χρονιά με τη Como και στη συνέχεια μετακόμισε στην Perugia όπου τερμάτισε το συμβόλαιο του και αποσύρθηκε. Το 2011 ίδρυσε το γκρουπ HS Marketing το οποίο ειδικεύεται στο αθλητικό μάρκετινγκ.
 
Ένα πακέτο αποζημιώσεων για τον Bertolotti συμφωνήθηκε τελικά το 2008 παρόλο που ο ίδιος ο παίκτης παραδέχεται ότι δεν αξίζει όσο το αν συνέχισε να παίζει. "Αν έπαιζα την επόμενη χρονιά στη Modena θα έπαιρνα περισσότερα από όσα συμφώνησαν οι δικηγόροι μου".

Μια επιστροφή στην επαγγελματική ζωή περίμενε τον Francesco. Σε αντίθεση με τους κορυφαίους παίκτες της Serie A, οι μισθοί του ήταν ελάχιστοι και ανήμπορος να σταματήσει επανήλθε στην προηγούμενη δουλειά του στην επισκευή και συντήρηση λεβήτων. Ο Bertolotti μπορεί να μην είχε διαβάσει ποτέ τον Goethe όμως υποσυνείδητα φάνηκε να σέβεται τα λόγια του Γερμανού, αντανακλώντας στα ταραχώδη γεγονότα της καριέρας του λέγοντας: «Τώρα είμαι ζωντανός για να λέω αυτή την τρελή ιστορία. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να ζούμε και να αλλάζουμε την κατάσταση ».

Έτσι καταλήγουμε σε αυτό που έγραψε ο Goethe: "Η ζωή ανήκει στους ζωντανούς και αυτός που ζει πρέπει να είναι έτοιμος για αλλαγές"

Δεν υπάρχουν σχόλια: