Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Επανήλθε στην Τουρκία η σαρκοφάγος του Ηρακλή


Επέστρεψε στην Τουρκία η σαρκοφάγος του Ηρακλή, η οποία είχε κλαπεί κατα την δεκαετία του '60 απο την περιοχή της αρχαίας Πέργης, κατα την διάρκεια παράνομης ανασκαφής και είχε μεταφερθεί στο εξωτερικό. Τελικά, το 2010, κατα την διάρκεια ελέγχου σε αποθήκη του αεροδρομίου της Ζυρίχης, οι ελβετικές αρχές εντόπισαν και κατέσχεσαν το αρχαιολογικό αυτο εύρημα.

Ο Γενικός εισαγγελέας της Γενεύης αποφάσισε το 2015 την επιστοφή της Σαρκοφάγου στην Τουρκία. Η επίσημη απόφαση πάρθηκε τον Μάιο του 2016.

Η σαρκοφάγος του Ηρακλή που είναι ένα από τα 41 έργα των οποίων φέτος εξασφαλίστηκε η επιστροφή στην Τουρκία, θα εκτίθεται στο Μουσείο της Αττάλειας. «Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες εδώ και χρόνια ενεργούν σαν κατάσκοποι διεκδικώντας τα έργα που έχουν κλαπεί από την Τουρκία. Μέχρι σήμερα έχουν διαπιστωθεί περίπου 57 αρχαιότητες σε 15 χώρες και η διαδικασία που αφορά αυτά τα έργα βρίσκεται σε εξέλιξη. Διεκδικούμε έργα μεταξύ των οποίων υπάρχουν και κάποια που εκτίθενται στο Μουσείο του Λούβρου» δήλωσε σχετικά ο Τούρκος υπουργός πολιτισμού, Νουμάν Κουρτουλμούς.

Η σαρκοφάγος έχει μήκος περίπου  235 εκατοστά, πλάτος 112 εκατοστά και βάρος 3 τόνων και απεικονίζει στο εξωτερικό της τους Άθλους του Ηρακλή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: