Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

F-117A Nighthawk: Ένας πρωτοπόρος αποσύρεται


Απο το 2008 το F-117A Nighthawk, το αεροσκάφος της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας βρίσκεται σε κατασταση εφεδρείας. Εξαιτίας της έλλειψης ισχυρών  εχθρικών αντιαεροπορικών δυνάμεων στα πεδία των μαχών που επιχειρεί ο αμερικανικός στρατός αλλα και εξαιτίας στην μετατόπιση της αεροπορίας στα stealth μαχητικά πολλαπλών ρόλων, διεθνώς, όπως το F-22 και F-35, οδήγησε το αόρατο γεράκι της νύχτας στην απραξία και σε λίγο καιρό στην σύνταξη.

Το F-117 ήταν το δημιούργημα της συνεργασίας της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας και της Lockheed Martin κατα τις αρχές της δεκαετίας του 1980, οι οποίοι σχεδίαζαν να δημιουργήσουν ένα στρατηγικό βομβαρδιστικό υψηλού υψομέτρου με στόχο να χτυπάει στόχους βαθιά μεσα στην σοβιετική τότε επικράτεια, παρακάπτωντας την ισχυρή σεράμυνα της ΕΣΣΔ.

Τελικά, αντι να αντιμετωπίζει σοβιετικούς στόχους και να αποφεύγει τα ρωσικά ραντάρ, το αόρατο γεράκι πήρε το πρώτο βάπτισμα του πυρός στην επιχείρηση Just Cause, της αμερικανικής εισβολής στον Παναμά, το 1989, ρίχνοντας δύο βόμβες 2.000 λιρών στις αμυντικές δυνάμεις του Παναμά κατα τα πρώτα λεπτά της εισβολής. Αργότερα, πέταξε κατά του Ιράκ το 1991, κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1999, του Αφγανιστάν το 2001 και του Ιράκ και πάλι το 2003.

Η διαδικασία απόσυρσης του αεράσκους που έβαλε τον όρο stealth στα στρατιωτικά θα κρατήσει περίπου 15 χρόνια απο τώρα, καθώς θα αποσύρονται 4 το χρόνο. όσον αφορά για το υλικό του, αν και υπάρχει πρόβλεψη στην αμερικανική ομοσπονδιακή νομοθεσία οτι τα υλικά των αποσυρρώμενων στρατιωτικών υλικών μπορούν να διεκδικηθούν και απο άλλες αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίαες, πολλοί αναλυτες υποστηρίζουν οτι το Υπουργείο άμυνας των Η.Π.Α δύσκολα θα αφήσει να του φύγουν τοσο πολύτιμα υλικά. Το σίγουρο πάντως είναι οτι τα πολεμικά μουσεία των Η.Π.Α θα εμπλουτίσουν την συλλογή τους με ενα πολύ ενδιαφέρον έκθεμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: