Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Αίτημα άμεσης οριοθέτησης των αρχαιολογικών χώρων απο τον ΣΕΑ


Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) με αίτησή του προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λ. Κονιόρδου, ζητεί την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την κήρυξη και οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου στο Ελληνικό, με βάση τις αρχαιολογικές ενδείξεις, που έχει ξεκινήσει από το 2014, με βάση το άρθρο 12 του Ν. 3028/02.

Αφού παραθέτει όλη τη σειρά των διοικητικών ενεργειών που έχουν προηγηθεί, μέχρι και την εισαγωγή και απόσυρση του θέματος, το ΚΑΣ, τον Νοέμβριο του 2016 ζητά από την υπουργό να ενεργήσει «για την άμεση κήρυξη-οριοθέτηση ως αρχαιολογικών χώρων των περιοχών όπου εκτείνονται εντοπισμένες, ορατές και μη, αρχαιότητες στην περιοχή Αγίου Κοσμά-Ελληνικού και στους Δήμους Αλίμου και Ελληνικού - Αργυρούπολης, όπως ο νόμος ορίζει».

Επισημαίνει ότι «οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ έχουν προχωρήσει εγκαίρως σε όλες τις απαραίτητες σύμφωνα με τον νόμο διοικητικές ενέργειες για την εφαρμογή του άρθρου 12 του Ν. 3028/02. Κατόπιν αυτών, οποιαδήποτε έκδοση απόφασης έγκρισης για το ΣΟΑ και τη ΣΜΠΕ, που συναποτελούν σχέδιο χωρικής ρύθμισης, χωρίς να έχει προηγηθεί η κήρυξη και η οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου με βάση την έρευνα πεδίου που έχει προηγηθεί και των επαρκών αρχαιολογικών ενδείξεων που έχουν κατατεθεί αρμοδίως, συνιστά ευθεία παραβίαση του άρθρου 12 του Ν. 3028/02».

Στην κατακλείδα του κειμένου, ο Σύλλογος επισημαίνει: «η μη εφαρμογή του νόμου συνιστά παράλειψη νόμιμης οφειλόμενης ενέργειας της διοίκησης, η οποία θα βαρύνει αποκλειστικά την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ και εσάς ως υπουργό, στο βαθμό που όλες οι βαθμίδες της διοίκησης έχουν επιτελέσει στο ακέραιο και εμπρόσθεσμα το καθήκον τους σχετικά με το θέμα αυτό» και «επιφυλάσσεται για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός του ενώπιον όλων των δικαστηρίων της χώρας».

Επίσης, ο ΣΕΑ καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΥΠΠΟΑ την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου, στις 4:30 μ.μ., την ώρα που έχει οριστεί η συνέχιση της διακοπείσας συνεδρίασης του ΚΑΣ για την έγκριση ή μη του ΣΟΑ και της ΣΜΠΕ για τον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού. Το συγκεκριμένο αίτημα κοινοποιήθηκε επίσης στην πρόεδρο του ΚΑΣ, γενική γραμματέα του ΥΠΠΟΑ κα Μ. Βλαζάκη και όλα τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: