Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Avanhard Stadium: Το στάδιο "φάντασμα" που δεν το πάτησε κανείς λόγω του Τσέρνομπιλ



Δημήτρης Βαρσάνης


Το Avanhard Stadium αναμενόταν να ανοίξει την 1η Μαΐου του 1986 ως το επίκεντρο της Σταλινικής ουτοπίας και αναγέννησης στη Βόρεια Ουκρανία.

Οι Σοβιετικές αρχές έβλεπαν τη κατασκευή του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου ως βασικό κομμάτι για την ανάπτυξη της νεοσυσταθείσας πόλης Πρίπιατ - που ονομάστηκε έτσι λόγω του τοπικού ποταμού - και αποσκοπούσε να αποτελέσει ένα εστιακό σημείο εντός της μικρής βιομηχανικής κοινότητας και το σπίτι της FK Stroitel Prypyat .

Ωστόσο το στάδιο καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό μόλις μια εβδομάδα πριν από την τελετή έναρξης. Στις 01:23 και στις 26 Απριλίου 1986 η κατάρρευση του αντιδραστήρα Νο. 4 στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας του Τσερνομπίλ προκάλεσε μια ασύγκριτη πυρηνική καταστροφή, με το φαινόμενο της ακτινοβολίας να υπονομεύει το συνδυασμό των δύο εκρήξεων στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι 40 χρόνια νωρίτερα. Το Avanhard Stadium έχει εγκαταλειφθεί από τότε, το συμβολικό φάντασμα ποδοσφαίρου στο Τσερνομπίλ.


FK Stroitel Pripyat

Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 προοριζόταν να προκαλέσει τον κατακερματισμό του ποδοσφαίρου σε ολόκληρο το Έθνος καθώς παίκτες, ιδιοκτήτες και το σημαντικότερο, χρήματα διαρρέουν από τα κλαμπ. Ωστόσο μια Ουκρανική ομάδα της τέταρτης κατηγορίας διαλύθηκε και έπαψε να υπάρχει το 1988, πολύ πριν από την πολιτική αναταραχή που έπληξε τον αθλητισμό σε ολόκληρη την ΕΣΣΔ. Οι 'Stroitel' (οικοδόμοι στα ρωσικά) σχηματίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ‘70 από ένα γκρουπ τοπικών βιομηχάνων που μετακόμισε στη περιοχή από τη Σοβιετική ηγεσία.

Η αρχική σύμβαση για αυτούς τους εργαζόμενους ήταν η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας του Τσερνομπίλ όμως έμειναν πολύ παραπάνω μετά την ολοκλήρωση αυτού του έργου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η Σοβιετική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Leonid Brezhnev ξεκίνησε την ταχεία επέκταση των πυρηνικών τους εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής του Τσερνομπίλ λιγότερο από 50 μίλια βόρεια του Κιέβου. Παράλληλα με το κτίριο του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής, ο Brezhnev ανακοίνωσε τη δημιουργία του «Ένατου Atomgrad» (πυρηνικής πόλης).

Αν και ηγούνταν ο Brezhnev ολόκληρη η επιχείρηση ήταν μέρος της προσπάθειας του Joseph Stalin να διακηρύξει μια σοσιαλιστική ουτοπία τόσο στη Σοβιετική Ένωση όσο και πέραν αυτής. Μία από τις κεντρικές πλευρές του μαρξισμού-λενινισμού- τουλάχιστον στον Stalin- ήταν αυτός ο σκοπός να προωθήσει τον σταλινισμό ως μορφή πολιτισμού.

Το πρώτο Atomgrad ήταν το σπίτι της πυρηνικής φυσικής στη χώρα. Το Ozersk ή «City 40», γειτόνευε με το Τσελιάμπινσκ στα Νότια Ουράλια. Τα σχέδια για την πόλη σχεδιάστηκαν σχεδόν καθ 'όλη τη διάρκεια της νύχτας, καθώς ο Stalin ξύπνησε από τα νέα της προαναφερθείσας απελευθέρωσης της πρώτης αμερικανικής βόμβας στη Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου του 1945. Ο Vladimir Kuznetsov (μέλος της ρωσικής εταιρείας ατομικής ενέργειας και κάτοικος του Ozersk) ισχυρίστηκε ότι η πόλη ήταν ένα «ολοκληρωτικό κράτος μέσα σε ένα ολοκληρωτικό κράτος». Κλειστό για όλους τους ξένους, συμπεριλαμβανομένων όλων των κατοίκων της Σοβιετικής Ένωσης που δεν ήταν ιθαγενείς του Ozersk.

Παρόλο που το Πρίπυατ ήταν επίσης μια μυστική, άγνωστη πόλη, οι κάτοικοι της περιοχής δεν ζούσαν κάτω από έναν σφιχτό ολοκληρωτικό κανόνα, με την τοπική ομάδα ποδοσφαίρου να είναι ένα οξυμορφικό σύμβολο της ελευθερίας εκείνων μέσα στο συρματόπλεγμα.

Η FC Stroitel Pripyat δημιουργήθηκε με βάση μια τοπική ομάδα ερασιτεχνών που εδρεύει στο κοντινό χωριό Chistogaovka, λαμβάνοντας χρήματα και υποστήριξη από τους πρόσφατα μεταφερόμενους οικοδόμους καθώς ο πληθυσμός της πόλης έφθανε τις 50.000. Ο αρχηγός της ομάδας ήταν ο Viktor Ponomarev (προηγουμένως αρχηγός της εκτοπισμένης ομάδας) ο οποίος αργότερα ενώθηκε με μεταγραφές από τις ομάδες της Ουκρανίας, όπως ο μελλοντικός νεοσύλλεκτος του Hall of Fame του Ουκρανικού ποδοσφαίρου Viktor Leonenko ενώ ο Stanislav Honcharenko προσχώρησε στο σύλλογο το 1979.

Στα τέλη της δεκαετίας του '70 η FC Stroitel κυριάρχησε σε τοπικούς αγώνες και έφθασε το 1981 στο Πρωτάθλημα Συλλογών Φυσικής Κουλτούρα ( KFK Championship - δύο κατηγορίες κάτω από τη πρώτη κατηγορία της Σοβιετικής Ένωσης). Τις περιόδους 1981-1984 τερμάτισε πέμπτη, όγδοη και έκτη (σε δύο περιπτώσεις) καθώς έγινε μια ερασιτεχνική ομάδα όμως δεν μπορούσε να αποκτήσει επαγγελματικό καθεστώς. Το πιο κοντινό που έφτασαν ήταν το 1985, μένοντας πίσω από τη FC Neftyanik μόνο για τέσσερις βαθμούς. Για να επιτευχθεί αυτό η Stroitel επρόκειτο να κινηθεί στο νεοσυσταθέν Avanhard Stadium των 5.000 θέσεων όμως η ομάδα δεν πάτησε ποτέ εκεί το πόδι της.


Η καταστροφή του Τσέρνομπιλ

Κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής συστημάτων στο Τσερνομπίλ στις 26 Απριλίου 1986, ο σχηματισμός κενών ατμού στον πυρήνα του αντιδραστήρα προκάλεσε μείωση τόσο της ροής του νερού όσο και μιας εκθετικά μεγάλης τάσης ακτίνας στον α αντιδραστήρα Νο.4. Έτσι ξεκίνησε μια ρήξη στο δοχείο του αντιδραστήρα από την αυξημένη πίεση . Οι ράβδοι ελέγχου καυσίμων έσπασαν, ο πυρήνας υπερθέρμανε και πολλές εμφυτεύσεις ατμού έκθεσαν τον μετρητή γραφίτη του αντιδραστήρα στο οξυγόνο και ανάφλεξαν ολόκληρο το σύστημα.

Αυτή η εσωτερική κατάρρευση προκάλεσε δύο μεγάλες εκρήξεις, καταστρέφοντας την πλειοψηφία του εργοστασίου με μια πυρηνική εκδρομή άνω των 40 δισεκατομμυρίων μονάδων ενέργειας. Πέθαναν 31 άνθρωποι κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης, όλοι τους εργάτες στο εργοστάσιο. Μια μαζική οικολογική κατάρρευση προκλήθηκε επίσης από την προκύπτουσα ακτινοβολία που προωθήθηκε στην ανώτερη ατμόσφαιρα, τα επίπεδα της οποίας έφθασαν τα 30.000 ροογονίδια ανά ώρα στην περιοχή του πυρήνα (για το περιβάλλον μια θανατηφόρα δόση για τους ανθρώπους είναι τα 100 ροογονίδια ανά ώρα. Η συγκεκριμένη καταστροφή έχει καταγραφεί ως η χειρότερη πυρηνική καταστροφή όλων των εποχών, ταξινομημένη στο επίπεδο 7 στη διεθνή κλίμακα πυρηνικών εκδηλώσεων.

Σύμφωνα με τον Mikhail Gorbachev το 1996 ο αγώνας για περιορισμό της μόλυνσης κόστισε στη Σοβιετική κυβέρνηση 18 δισεκατομμύρια ρούβλια και περιλάμβανε πάνω από 500.000 εργαζόμενους. Παρόλο που αναφέρθηκε η κατάρρευση και το φαινόμενο της εξάπλωσης, η εστίαση εδώ δεν είναι οι υπερβολικά συζητημένες αιτίες και συνέπειες της ίδιας της καταστροφής, αλλά ο άμεσος αγώνας της πόλης και ο τρόπος με τον οποίο παραβλέφθηκαν τα θύματα του ποδοσφαίρου από την καταστροφή.

Στις 26 Απριλίου το Avanhard έπρεπε να ανοίξει επίσημα με τη διοργάνωση του τουρνουά νέων για τους μικρούς οπαδούς της Stroitel και η ίδια η ομάδα έπρεπε να παίξει στον ημιτελικό του περιφερειακού κυπέλλου του Κίεβου. Η πρώτη εκδήλωση αναβλήθηκε όμως ημιτελικός κανονίστηκε για να προχωρήσει, όταν ένα ελικόπτερο γεμάτο με στρατιώτες σε προστατευτικό ρουχισμό προσγειώθηκε στο γήπεδο πριν από την έναρξη και ανακοίνωνε ότι ο αγώνας αναβάλλεται. Κατά ειρωνικό τρόπο η ομάδα της Stroitel - που ήταν έτοιμη να παίξει - είχε περάσει άνευ αγώνα στον επόμενο γύρο και κατέκτησε το περιφερειακό τουρνουά.

Λιγότερο από 36 ώρες μετά την κατάρρευση οι κάτοικοι του Πρίπυατ και οι επιζώντες εργάτες του Τσερνομπίλ εκκενώθηκαν, ποτέ δεν επέστρεψαν στα σπίτια τους και η ομάδα διαλύθηκε. Μερικοί από τους παίκτες της Stroitel - όπως ο Ponomarev και ο Alexandr Vishnevsky - ήταν μέλη της επιχείρησης καθαρισμού των 500.000 ατόμων, αλλά η πλειοψηφία της ομάδας μεταφέρθηκε στην πόλη Σλάβουτικ περίπου 30 μίλια ανατολικά του ποταμού Δνείπερου και έφτιαξαν την FK Stroitel Slavutych.

Ωστόσο λόγω του καθεστώτος του Πρίπυατ ως κλειστή πόλη, οι απαρτιζόμενοι δεν κατάφεραν να παρευρεθούν και να δουν τη παλιά τους ομάδας στη νέα τους μορφή παρά το γεγονός ότι μετεγκαταστάθηκαν μέσα σε ένα μήνα. Οι Vishnevsky και Ponomarev προσχώρησαν στην νεοσύστατη ομάδα που τερμάτισε τρίτη στο πρωτάθλημα του 1987. Όμως μόλις ένα χρόνο αργότερα τερμάτισε στην απογοητευτική όγδοη θέση και κάτω από αυξανόμενες οικονομικές δυσκολίες και προβλήματα υγείας στην περιοχή διαλύθηκε προς το τέλος της χρονιάς.

Οι ομάδες των κατώτερων πρωταθλημάτων της Σοβιετικής Ένωσης - όπως η Stroitel - ακολουθούν ένα μακρύ ιστορικό αγώνα και οικονομικής αποτυχίας όπως και οι σημερινοί σύλλογοι στην προηγούμενη εμπειρία του Σοβιετικού Μπλοκ, αλλά το Τσερνομπίλ ήταν μια πρωτοφανής καταστροφή.



Τα φαντάσματα του Άβανχαρντ

Ο σχηματισμός του Πρίπυατ ήταν μια απόπειρα του κόμματος να οδηγήσει τη χώρα μέσω της εκβιομηχάνισης, μη εκσυγχρονίζοντας τις σημερινές πόλεις αλλά δημιουργώντας από την αρχή εντελώς νέες όπως η προαναφερθείσα Ozersk. Παρόλο που ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνομπίλ στη δεκαετία του ‘70 ήταν ο πιο φιλόδοξος από τον Atomgrad, ο παλαιότερος σχηματισμός του Μαγκνιτογκόρσκ (Magnetic Mountain) στα Ουράλια είναι εξίσου εντυπωσιακός.

Το Μαγκνιτογκόρσκ ήταν η πρώτη πόλη που δημιουργήθηκε από τον σοσιαλισμό κάτω από τον Stalin τη δεκαετία του ‘30, επεκτείνοντας ένα μικρό χωριό σε μια βιομηχανική πόλη σχεδιασμένη να τροφοδοτεί τα εργαλεία σιδήρου και χάλυβα του Μαγκνιτογκόρσκ με σωματική εργασία. Ένα εξελιγμένο κομμάτι Σοβιετικού επιτεύγματος, το εργοστάσιο αμφισβήτησε όλους τους δυτικούς αντιπάλους και η συνοδευτική πόλη είναι ακόμα σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη στη Ρωσία.

Εκατοντάδες ξένοι ειδικοί έφθασαν για να διαχειριστούν το έργο, συμπεριλαμβανομένου ενός γκρουπ Δυτικών αρχιτεκτόνων με επικεφαλής τον Γερμανό Ernst May. Σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια η πόλη έπρεπε να ακολουθήσει τον ευθύγραμμο σχεδιασμό της πόλης, με σειρές γειτονιών του «superbloc» να τρέχουν παράλληλα με το εργοστάσιο, με μια ζώνη να χωρίζει τη κάθε μία από αυτές.

Οι υπεύθυνοι σχεδιασμού θα ευθυγραμμίσουν τις ζώνες διαβίωσης και παραγωγής έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο απαραίτητος χρόνος ταξιδιού: οι εργαζόμενοι θα ζούσαν γενικά σε έναν τομέα κατοικημένης ζώνης που βρίσκεται κοντά στον τομέα της βιομηχανικής ζώνης στην οποία εργάζονταν. Η συγκεκριμένη πόλη αντιπροσωπεύει μία κολοσσιαία βιομηχανική επιτυχία όμως ενσωματώνει τα παράδοξα του Σταλινικού πολιτισμού. Η πόλη ήταν ένα τεράστιο επίτευγμα και βοήθησε στην προμήθεια του Κόκκινου Στρατού κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά ήταν ένα κλειστό κράτος με καταπιεσμένους κατοίκους, χτισμένο πάνω στην σάπια μνήμη των στρατοπέδων εργασίας και της ολοκληρωτικής ουτοπίας.

Το Πρίπυατ χτίστηκε με τις ίδιες παραμέτρου όπως ένα superbloc μίας βιομηχανίας, αλλά ο μικρός φάρος φωτός για πολλούς από τους πολίτες ήταν η υπερηφάνεια της Stroitel του Τσερνομπίλ. Η διαχρονική τους κληρονομιά είναι οι οικοδόμοι που έκτισαν το Avanhard. Η έκρηξη του εργοστασίου πυροδότησε μια αλυσιδωτή αντίδραση των εμφυτευμάτων από την τοπική ομάδα ποδοσφαίρου όμως το στάδιο που βρίσκεται σήμερα ως δείγμα της σταλινικής ουτοπίας στη βόρεια Ουκρανία, είναι και μια στωική υπενθύμιση των φαντασμάτων του ποδοσφαίρου στο Πρίπυατ που η ομάδα δεν πάτησε ποτέ της το εσωτερικό του γηπέδου. Το δράμα του Τσερνομπίλ δεν είναι μόνο μια ανθρώπινη τραγωδία όμως και ένα δράμα της αθλητικής κουλτούρας.

Αν δεν γινόταν η έκρηξη του αντιδραστήρα Νο.4 η Stroitel θα μπορούσε να συνεχίσει να κατακτήσει το Κύπελλο του Κίεβου και να εξασφαλίσει την πολυπόθητη επαγγελματική της ιδιότητα, αλλά χωρίς δικό της λάθος έχει βυθιστεί τώρα στη Σοβιετική ποδοσφαιρική ιστορία. Το ποδόσφαιρο στο Πρίπυατ έχει εξαφανιστεί εδώ και πολύ καιρό με τη μεγάλη πόλη, τα εργοστάσια και τους ανθρώπους του να καταναλώνονται μόνο από τη φύση.

Παρόλο που ένα μεγάλο μέρος της πόλης μοιάζει με ένα σκηνικό για μια ταινία τρόμου, οι ερειπωμένες κερκίδες και η υπερβολική πίσσα χρησιμεύουν ως μια μοναδική μορφή ομορφιάς μέσα στα στρέμματα παρακμής. Το ποδόσφαιρο μπορεί να χωρίζει χιλιάδες όμως εδώ οι παραδοσιακές εικόνες του ποδοσφαίρου - που θεωρούνται δεδομένες από τους ίδιους οπαδούς - αποτελούν μια σταθερή προειδοποίηση για τη σπλαχνική δύναμη της φύσης. Αυτή η πόλη έμεινε αδρανής μέχρι τα οράματα της Σταλινικής ουτοπίας να αναστατώσουν την ύπαιθρο και να αναπτύξουν το ποδόσφαιρο στην περιοχή, αλλά τώρα το ποδόσφαιρο μέσω του Avanhard έχει ξεπεράσει όλες αυτές τις εικόνες μέσω της συγκεκριμένης «ουτοπίας».

Το Τσερνομπίλ είναι πλέον μια καρδιά του τουρισμού καθώς οι σπουδαστές, οι περιπλανώμενοι και οι εξερευνητές προέρχονται από όλο τον κόσμο για να επισκεφτούν τα εγκαταλειμμένα superblocs, να κοιτάξουν την εικονική ρόδα και ίσως να κλωτσήσουν μια μπάλα στο Avanhard. Ο Maxim Orel (ταξιδιωτικός οδηγός για το Chernobylinterinform και κομμάτι του υπουργείου έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας) μάλιστα αστειεύτηκε ότι:«Ο τελικός του Euro 2012 θα διεξαχθεί εδώ».

Αυτό το μαύρο χιούμορ είναι σπάνιο σε σχέση με το Τσερνομπίλ. Ο Wladimir Klitschko στη συζήτηση για τη μετασοβιετική Ουκρανική ταυτότητα ισχυρίστηκε: "Ο ευκολότερος τρόπος για να εξηγήσουμε ποιοι είμαστε ήταν να πούμε:" Είμαστε τα παιδιά του Τσερνομπίλ. "Έχουμε χάσει τον πατέρα μας. Το Τσερνομπίλ είναι μέρος της ζωής μου. Δυστυχώς είναι μέρος πολλών ζωών. "Τα αδέρφια Klitschkos, ο Andriy Shevchenko και η Olga Korbut δεν είναι μόνο παιδιά του Τσερνομπίλ αλλά και παιδιά της Stroitel.

Πέρα από την αποσύνθεση του ποδοσφαίρου η επίσημη εικόνα των ανθρώπινων απωλειών κάθεται στους 31 από την άμεση έκρηξη, αλλά εκατοντάδες άλλοι έχουν επηρεαστεί από την ακτινοβολία και τα φαινόμενα της περιοχής. Κατά την 31ή επέτειο από την καταστροφή είναι πρωταρχικής σημασίας να αποδώσουμε φόρο τιμής στα θύματα πάνω απ 'όλα. Οι σκέψεις μας είναι με όλους εκείνους που υπέφεραν και συνεχίζουν να υποφέρουν ως αποτέλεσμα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: